Ik houd van Zuhal Demir. Met veel respect.

Doorbraak

Laten we vrouwenrechten boven religieuze rechten plaatsen!’

… De jaren negentig braken aan, het nieuwe millennium gingen we vervolgens in. De toenemende macht van de imams kon je meten aan de rokken die steeds langer werden. Toen de benen eenmaal volledig bedekt waren, was het de beurt aan het haar van de meiden dat uit het zicht moest. Op de miljoenen sluiers verrees een nieuw regime dat onder leiding stond van een man die de imamopleiding had gedaan. Hij, Erdogan, overtuigde elk jaar een miljoen extra Turken dat de moslim de klant diende te zijn van de technologie van het Westen, maar niet van de immorele waarden ervan. Voor de moslim een gedachte net zo zoet als de stem van de lerares die mij had leren lezen’

Voor mij zowat het beste wat ik de laatste tijd over dit onderwerp gelezen heb. Ik doe altijd mijn uiterste best om kritisch te lezen – sommigen vinden dat ik soms te veel mijn best doe – maar wat Demir hier schrijft is zo klaar en duidelijk, en zo waar, dat elke kritiek misplaatst zou zijn.

Toch nog een bedenking: en wat met de rechten van de mannen ? Ja, de moslimmannen ?

 Mag ik er van uitgaan dat menselijkheid te maken heeft met medemenselijkheid en respect voor de medemens ? Iemand wordt pas volledig mens als hij zich dat respect volledig heeft eigen gemaakt, en beleeft. Nu lopen er weinig heiligen rond, en de volmaaktheid van de beleving is ook mij niet gegeven, en ook ik mag mezelf dus geen volledig mens noemen. Maar ik ben wel opgegroeid in een milieu dat me van jongs af aan dat respect heeft bijgebracht. 

Dat lijkt me niet zo te zijn voor moslimmannen. Integendeel: ze leren dat een vrouw bezit is; dat ze zich onderdanig moet gedragen; dat een man geen gehoorzaamheid verschuldigd is aan een vrouw (probleem in het onderwijs !); dat ze er is voor zijn seksuele behoeften, en voor zijn voortplanting… De islam voedt de mannen dus op in respectloosheid, toch zeker voor vrouwen, om niet te spreken over respectloosheid voor de “ongelovige”. De islam onderdrukt dus in feite niet enkel de menselijkheid van vrouwen, maar ook van mannen. De islam is zoals zijn stichter Mohammed die een gewetenloze machtswellusteling was en geen enkel benul had van menselijkheid.

De strijd tegen de islam moet dus niet enkel gevoerd worden in het belang van de vrouwen, maar ook in het belang van de mannen. Dat die mannen zich goed voelen in hun superioriteit; dat ze zich door de islam laten wijsmaken dat ze respect voor hun vrouwen kunnen tonen, zonder deze dezelfde rechten te geven inzake erfenis, en voor de rechtbank, verandert niets aan de grond van de zaak. Het maakt de taak om die mannen te helpen in hun groei naar menselijkheid enkel zwaarder.

In ieder geval: de strijd voor de vrouw in de islam, zal niet gewonnen worden, zonder de strijd voor de man.

Respect gaat niet enkel over respect voor de andere, maar ook over zelfrespect. In het geval van de islam gaat dat twee kanten uit: vrouwen moeten leren dat in opstand komen tegen onderdrukking een kwestie van zelfrespect is. Mannen moeten leren dat wie zijn vrouw niet respecteert, eigenlijk ook zichzelf niet respecteert omdat hij zijn eigen menselijkheid afbreekt. De strijd voor de vrouwen lijkt moeilijk, maar niet onmogelijk. De strijd voor de mannen lijkt nog veel moeilijker. Maar ik weiger te aanvaarden dat die onmogelijk is, want dat zou inhouden dat de islam élke mogelijkheid tot ontwikkeling van menselijkheid totaal zou kunnen afblokken. Dat kan ik niet geloven. Ik geloof in de kracht van de menselijkheid om met vallen en opstaan te groeien in menselijkheid. Maar het is wél duidelijk dat veel mensen steun nodig hebben in hun strijd om menselijkheid. Dat geldt voor vrouwen én mannen.

Een vraag voor de politiek correcte islamofielen: welke bijdrage hebben jullie al geleverd aan de steun voor moslims, mannen en vrouwen in hun strijd voor eigen menselijkheid ? Neem een voorbeeld aan Zuhal Demir: zij loopt voorop. Alle respect daarvoor !

Ik ken mensen die niets willen weten van alles wat van de n-va komt. Dat is natuurlijk nogal dwaas. Het heeft dus geen zin om met zo’n mensen in gesprek te gaan (ben ik nu respectloos ?) Maar of het nu vlaams blok praat is, of n-va praat, of pvda-praat, als ik het juist vind, zal ik dat zeggen. 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *