De friet, symbool van eenheid

Het Laatste Nieuws

1 op 3 vindt frieten onze voornaamste nationale trots

Een kleintje met stoofvleessaus en mayonaise, alstublieft. Un cornet de frites et tartare maison, s’il vous plaît. “Als er iets is wat de Belgen bij elkaar houdt, is het wel de friet”, zegt voedingshistoricus Peter Scholliers. Eén op de drie vindt het onze nationale trots, méér nog dan bier of chocolade, zo blijkt uit nieuwe cijfers.

Wetenschap kan fascinerend zijn. Soms zijn de resultaten van wetenschappelijk onderzoek verbijsterend, zoals de quantumfysica aantoont, maar soms is het ook verbijsterend wàt er wordt onderzocht. Zo is er een wetenschapper geweest die aantoonde dat je je dadelijk na het opstaan beter koud nat kan scheren, maar enkele uren later geeft warm water een gladder resultaat. Wie krijgt het in zijn hoofd om zo iets te onderzoeken ? En wie betaalt zo ’n onderzoek ?

Dit is niet helemaal van toepassing op het onderzoek naar de graad van nationale trotsheid van frieten, bier en chocolade. Want dat onderzoek is wel degelijk zinvol. Zeker in tijden als deze waarin door de verkiezingsuitslag en de kracht van de n-va, ons “doel in arbeid en in strijd” wel eens uit elkaar zou kunnen vallen, is zo ’n onderzoek nuttig om de nationale trots aan te wakkeren. Wat ook de uitslag is van het onderzoek, het bereikt zijn doel. Want als je onderzoekt waarop de belg het meest prat gaat, krijg je altijd een resultaat dat de belgische eenheid verspreidt. En dus is dit onderzoek echt wel relevant, niet om de uitslag, maar om het feit dat het de paniek aantoont die heerst bij vorst en aanhangsels. En dus weten we ook wie het bekostigd heeft. 

Voor mij kadert dit onderzoek in

  • het charme-offensief van Mathilde en supersympathieke comedienne Elisabeth in Kenia en omstreken
  • de start van de Tour de France in Brussel waarbij nog maar eens de populariteit van Eddy Merckx in dienst van de koninklijke nietsnut werd gesteld
  • bij diezelfde start heeft het koninklijke onkruidtuintje de VRT gesmeekt om toch alstublieft Vive le Vélo te komen opnemen in de koninklijke speelweide 
  • de Anuna-gekte 
  • een bier dat zijn naam verandert van Jupiler in Belgium
  • en nu Lutosa dat Belviva wordt.

Eigen volk eerst !

En (her)lees nu mijn blog van gisteren.

PS Eigenlijk vind ik die friet toch wel een goed symbool van belgië: een klein scheurtje in het zakje, en de boel valt vrolijk uit mekaar.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *