Gie Goris stelt Singapore als voorbeeld

MO*

Gie Goris

Coronacrisis noopt tot overleg, een sterke staat en internationale samenwerking

Het Westen moet opnieuw leren van het Oosten hoe belangrijk de staat wel is

De curve zit in eigen land dicht tegen de bodem, maar als we niet opletten zijn we straks alle lessen van de coronacrisis weer vergeten. Eerste les, zegt ex-diplomaat Kishore Mahbubani uit Singapore: investeer in een sterke overheid. Azië wist dat, Europa was het vergeten. Tweede les, zegt Chandran Nair uit Hongkong: vertrouw niet enkel op de markt

Kijk, van zoveel nonsens word ik kwaad. Gie Goris moet beschaamd zijn. Hij ziet zichzelf als links, maar blaast hier zonder gene de loftrompet van puur kapitalistische staten zoals Singapore.

Hoezo, hij wil een sterke staat naar het voorbeeld van Singapore ?

Singapore is formeel een democratie, maar in feite een dictatuur. Ja, dat is natuurlijk een sterke staat.

Gie Goris en consoorten klagen de groeiende ongelijkheid hier aan. Terecht. Maar Goris moet toch ook weten dat Singapore een van de rijkste landen is met de grootste ongelijkheid.

Singapore telt een kleine 5 miljoen inwoners. Daarvan zijn er ongeveer 1,4 miljoen arbeidsmigranten. Die mensen leven in de slechts mogelijke omstandigheden. De Tijd bericht over enorme complexen, waar soms tot 20.000 mannen samenleven. Ze hokken er vaak met 20 samen in kamers met gedeelde keuken, toilet en douche. De omstandigheden zijn er erbarmelijk, met een schrijnend gebrek aan hygiëne. Voorwaar, Singapore is een voorbeeld van een sterke staat dat we zeker moeten navolgen.

Ik heb het in eerdere blogs al verteld: ooit voerde ik een gesprek met een Singaporees die bij hoog en bij laag beweerde dat er geen arme Singaporezen zijn. Maar toen haalde ik de aap uit zijn mouw en kwam het er op neer dat de massa arbeidsmigranten weliswaar in vreselijke omstandigheden leven, maar geen Singaporezen zijn. Ze worden dus niet meegeteld.

Maar nu is er een tweede coronagolf uitgebroken , voornamelijk bij die arbeidsmigranten, en kan de Singaporese staat er niet meer omheen: de toestand is er rampzalig. En de omstandigheden waarin de arbeidsmigranten moeten leven in lockdown zijn nog erger dan ze al waren in “normale” tijden.

Mijn verstand is echt te klein om te begrijpen hoe een gediplomeerde als Gie Goris zulke nonsens kan uitkramen.

En, oh ja, weet je waar er ook een sterke staat was: in de Sovjet Unie…

En zo schakelt Goris zich in in de beweging der dwazen die terug willen naar sterke natiestaten. De Wever ziet het graag gebeuren.

Tussendoor: Gie Goris kan je ook bij de aanhangers van de belgische natiestaat rekenen. Tegen een Vlaamse natiestaat gebruiken die graag het argument van de schaalgrootte. België is al zo klein. Vlaanderen is dus veel te klein om een eigen staat te vormen. Welnu, het grote voorbeeld van Goris, Singapore, telt minder inwoners dan Vlaanderen. Misschien is Goris wel een grapjas ? 

Singapore is ook een voorbeeld van een staat met een grote immigratie. Er zijn ook bij ons mensen die daar van dromen. Een aantal daarvan zijn idealisten die denken dat je door die migratie sukkelaars van elders in de wereld helpt. Er zijn ook voorstanders van die migratie met andere bedoelingen. Ook zij zien Singapore als een voorbeeld. Ze hebben er geen enkel moreel probleem mee dat die migranten feitelijk moderne slaven zijn. Dat is goed voor de economie. Daar heeft Singapore zijn economische groei aan te danken. Voor het eigen volk is dat een goede zaak, want de baten van die groei gaan naar dat eigen volk, en niet naar de migranten. Ja zeggen de kapitalisten dan: laat de migranten maar komen, hoe meer volk op de arbeidsmarkt, hoe lager de lonen. Hoe lager de lonen, hoe minder inkomsten voor de sociale zekerheid. Migranten die hier nu nog toekomen, delen nog in onze sociale zekerheid. Daar halen de idealisten hun idee dat ze de migranten helpen. Maar door de afbraak van de sociale zekerheid glijden we af naar Singaporese toestanden. En ja, dan wordt het niet eigen volk eerst, maar enkel eigen volk. En zo spreiden de idealisten het bedje van de kapitalisten en de fascisten. Als ze nog in de illusie zouden zijn dat ze de sociale zekerheid kunnen redden, zullen ze snel vaststellen dat ze die door de migratie te steunen, zelf hebben afgebroken.

Let wel: ik beweer hier niet dat onze sociale zekerheid op dit ogenblik failliet gaat doordat er te veel geld naar de migranten zou gaan. En ik beweer ook niet dat migranten op dit ogenblik het werk afpakken van eigen mensen. Dat is populistische praat van rechts. Maar als je gaat denken op niveau van het systeem, is de conclusie wel duidelijk en onafwendbaar.

Op dit ogenblik is er al een strijd bezig tussen de twee visies. ik weet wie het gaat halen: de eigen volk bekrompenen. Want in het systeem ligt de macht bij het kapitaal. Ik hoor nu overal linksen verkondigen dat de coronacrisis een moment is om keuzes te maken. Welnu, ik voorspel dat er van keuzes niet veel sprake zal zijn. Iedereen wil dat we de economie terug op gang trekken. Ook ik. Maar het is een kapitalistische economie, en in de mate dat ze terug op gang komt, zal de macht van het kapitaal weer toenemen. Binnen dit systeem kan het werkvolk doen wat het wil, finaal dient het het kapitaal. 

De kapitalisten zullen aan het langste eind trekken en dan die sterke staat organiseren naar het voorbeeld van Singapore. Maar het zal geen sterke staat zijn zoals Gie Goris die wil, met een inperking van de vrije markt. Die staat zal ook niet aan het geld van de rijken gaan. Hij zal sterk zijn om de zwakken in bedwang te houden en de rijken te beschermen.

Misschien moet de redactie van MO* een een psychiater inhuren om Goris onder de pillen te zetten. Of zit hij er al onder ?

 

Eén antwoord op “Gie Goris stelt Singapore als voorbeeld”

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *