Bedrieger Biden en Alexander Sisyphos

Knack

Johan Velghe

‘Wie de rekeningen doorschuift, moet niet schrikken dat vertrouwen in de politiek afneemt’

‘De rekening van de crisis wordt doorgeschoven’, schrijft Johan Velghe van Vlinks over het moeizame sociaal overleg en het regeerakkoord van de regering-De Croo

Vlinks streeft naar een sociaal, rechtvaardig en inclusief Vlaanderen met maximale autonomie.

Ik ben een fan van Vlinks. Vlaams en links, dat spreekt me aan. Natuurlijk is Vlinks voor mij niet Vlaams genoeg en, belangrijker, niet links genoeg. Maar ja, dat is ook niet moeilijk: ik denk dat linkser dan ik niet mogelijk is. Ben ik een extremist ? Wat is er mis met extremisme ? Columbus was een extremist, en meer nog, een extremist die zich vergistte. Maar dat beletten hem niet om een Nieuwe Wereld te ontdekken. Wat er dan met die Nieuwe Wereld is gebeurd is een ander verhaal.

En dus deel ik het enthousiasme niet van Velghe over het geboorteverlof van Volvo en de investeringspolitiek van Biden.

Natuurlijk ben ik blij voor het werkvolk dat zal kunnen genieten van dat geboorteverlof. Maar als het wordt voorgesteld als sociaal, heb ik toch vraagtekens. Het kan op zich wel sociaal zijn, maar is het ook sociaal bedoeld ? Doet Volvo dit echt en enkel uit sympathie voor kinderen verwekkende werklui ?

In de tijd van de apartheid in Zuid-Afrika vertelde een Vlaming die na de oorlog daar betere lucht had gevonden, me dat ze in Zuid-Afrika lachten met onze boycot. Het was de tijd dat we geen Outspan appelsienen mochten eten, maar wel Zionistische Jaffa’s… Hij voorspelde dat de apartheid weldra zou opgeheven worden – hij heeft daarin gelijk gekregen – maar niet door onze boycot, en al zeker niet door een bekering van de blanken, maar gewoon doordat de Zuid-Afrikaans economie moest overschakelen naar een hoger technologisch niveau. Dat betekende dat ze de zwarten veel meer moesten gaan scholen, en met een te groot aantal geschoolde zwarten, kon je ze niet meer buiten het democratisch proces houden en was de apartheid niet vol te houden. Na de apartheid werden de blanke politici die ze hadden afgeschaft, hier voorgesteld als sociaal voelende wezens. In feite waren het gewoon kapitalisten.

Is het niet opvallend dat dit geboorteverlof bij Volvo samen gaat met het bericht dat Volvo enkel nog elektrische wagens gaat produceren ? De productie van elektrische wagens zal zeker een hoger gekwalificeerd personeel vragen. Hoe hoger gekwalificeerd het personeel, hoe meer sociale voordelen je het moet toekennen…

Voert Biden een sociale politiek met zijn investeringsplan ? Ja, het zal natuurlijk banen opleveren. Maar als de overheid geld steekt in de aanleg van wegen heb je daarvoor aannemers nodig. Zou Biden goed geluisterd hebben naar de lobby van de aannemers ? Die aanleg van wegen gaat enorm veel geld kosten aan de overheid, maar na de aanleg van die wegen is dat geld verhuisd naar de aannemers. Het werkvol zal dan ook nog wat kruimels die van de tafel vallen, toegeschoven krijgen.

Ja, Biden zal de rijken mee laten betalen. Maar voor de rijken is dat gewoon een investering via de overheid. Als de overheid dat geld enkel zou gebruiken voor sociale maatregelen, zou Biden die rijken nooit voor die kar kunnen spannen. Hij zou het ook niet willen, want hij is zelf een verdediger van het kapitaal.

Biden stelt het voor als jobcreatie. Ja, het zal jobs creëren, maar dat is niet de bedoeling. De bedoeling is het aanzwengelen van een sukkelende economie en een verrijking van de al rijken. Dat werkvolk nemen ze er maar bij omdat ze er niet zonder kunnen. Als morgen de arbeiders goedkoper kunnen vervangen worden door robots, zal Biden even goed investeren en de armen in werkloosheid laten creperen, tot het punt waarop hij, zoals in Zuid-Afrika een volksopstand riskeert.

Van de 2300 miljard gaan enkele honderden miljarden naar gezondheidszorg, onderwijs en kinderopvang. Mooi, maar er zit een angeltje onder het gras: Biden legt zijn plannen voor aan het congres in twee fasen: eerste de investeringen in infrastructuur. Daarna die in de “sociale” sector. Het zal nipt zijn om de investeringen in de infrastructuur er door te krijgen. De kans dat de investeringen in onderwijs, gezondheid en kinderopvang goedgekeurd geraken is zeer klein. Biden weet dat. Na de hele heisa zal hij dan bereikt hebben wat hij écht wil: de rijken zullen rijker worden. En aan de domme arme massa zal hij kunnen zeggen: ik heb er alles aan gedaan om voor jullie te zorgen. Stem dus voor mij bij de volgende verkiezingen.

Neen, die Biden is wel slecht, maar niet dom.

Velghe haalt aan dat het vertrouwen in de belgische politiek op een laag pitje staat. Dat ligt niet aan de kwaliteit van de huidige belgische politiekers. Die zijn juist even slim, smerig en welmenend als die van de goede oude tijd. Alleen is het zo dat de structuur “belgië” niet meer werkt. 

Ik vind Decroo een degoutante figuur. Maar hij is niet dommer dan de al even degoutante Tindemans. Toch zal hij niet slagen in de opdracht die hij van de koninklijke hark en zijn rijke kapitalistische vrienden gekregen heeft: een beeld brengen van een goed functionerende belgische structuur, gewoon omdat die structuur niet goed meer functioneert. 

Ondertussen geeft zowat iedereen dat ook toe. Mijn royalistische vrienden willen dat oplossen door een terugkeer naar de tijd van toen; naar de tijd waarin bleek dat die structuur niet meer functioneerde, waarna de opeenvolgende staatshervorming zijn opgezet als wanhopige pogingen om de hopeloze boel toch te redden. Iedere staatshervormelijke poging om de rotzooi uit het moeras te trekken, heeft hem er dieper in geduwd.

Is het je nog niet opgevallen hoe moe Decroo er uit ziet ? Het zal wel als je je kapot werkt, maar meer en meer begint te beseffen dat je aan een Sisyphos-arbeid bezig bent: je duwt de steen tegen de berg op en als je bijna boven brengt rolt hij terug naar beneden. belgië de rots van Sisyphos ? Is dat geen mooie ?

 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *