Er is een oorlog in de maak. Dat hoort nu eenmaal bij het systeem.

Grenzeloos

Wapens voor Oekraïne

Sinds jaren zijn de NAVO en NAVO-lidstaten Oekraïne aan het bewapenen. Die evolutie zit nu in een stroomversnelling, en Duitsland komt onder toenemende druk om hierin mee te stappen. Robert Habeck (Grünen), de nieuwe Duitse minister van Economische Zaken, pleit daar al langer voor

Haal er een landkaart bij en je ziet dadelijk het strategisch belang van Oekraïne voor de Russen. 

Het Krim-schiereiland huisvest de enige belangrijke Russische haven. Die haven is voor de Russen van levensbelang, gewoon op commercieel vlak, maar ook militair omdat de Russische Zwarte Zeevloot er gelegerd is. Onder de Zwarte Zee loopt de alternatieve South Stream aardgaspijpleiding die door de Zwarte Zeevloot wordt beschermd.

Het is ondenkbaar dat de Russen de Krim opgeven. Het is even ondenkbaar dat ze aanvaarden dat Oekraïne toetreedt tot de Navo.

Geen enkel antiraketsysteem kan raketaanvallen vanuit Oekraïne op Moskou onderscheppen. Als die raketten in Oekraïne zouden geïnstalleerd worden, kan Poetin even goed dadelijk de nederlaag toegeven en Rusland onder Amerikaanse voogdij laten plaatsen.

Alhoewel Oekraïne officieel niet tot de Navo is toegetreden, betekent de levering van wapentuig die in het artikel op Grenzeloos wordt beschreven, dat de Navo Oekraïne de facto reeds als militair bondgenoot beschouwt. Het is wachten op de kleine stap te ver in die wapenleveringen die de Russen zal verplichten om militair in te grijpen.

Poetin heeft dit met zoveel woorden aan de wereld duidelijk gemaakt: een toetreding van Oekraïne tot de Navo is voor Rusland totaal onaanvaardbaar.

Westerse politici – ook de internationale clown De Croo – hebben daarop geantwoord dat het staatsrechterlijk niet mogelijk is om Oekraïne te beletten om toe te treden tot de Navo. De gepatenteerde leugenaars vergeten er bij te zeggen dat de Navo wel kan weigeren om Oekraïne op te nemen in het bondgenootschap.

Het begint er op te lijken dat de Navo al beslist heeft dat het Oekraïne zal toelaten en daarmee ook dat het een oorlog met de Russen wil aangaan.

Het is enkel nog wachten op het juiste moment. Het zou me niet verbazen dat het juiste moment om de Russen aan te vallen samen valt met het juiste moment om de confrontatie met China aan te gaan. Maar dat is koffiedik kijken. Het kan even goed zijn dat de Navo strategen eerst Rusland willen aanpakken, in de hoop dat China niet dadelijk de Russen ter hulp schiet.

Ondertussen gaat het natuurlijk ook over gas.

Op dit ogenblik wordt een belangrijke aandeel van de Russische gas via Oekraïne naar Europa gevoerd.

Ondertussen is er Nordstream 2. Dit is een nieuwe gaspijpleiding onder de Baltische – Oostzee, een Westelijk alternatief voor de Oostelijke leiding door Oekraïne.

Nordstream 2 is technisch voltooid en gebruiksklaar, en Merkel was grote voorstander van de in gebruikname, maar nu weigert de Duitse overheid met een smoesje om de leiding goed te keuren.

De Amerikanen zijn altijd al tegenstander geweest van deze Nord Stream 2 omdat door de verdubbeling van de Westerse leiding (naast Nord  Stream 1)  Europa nog afhankelijker zou worden van Russisch gas.

Nu is die afhankelijkheid op dit ogenblik al enorm. De recente explosie van de gasprijzen bij de minste kink in de Russisch-Europese kabel zegt genoeg.

Dat is waarschijnlijk een van de factoren die de Navo belet om nu al door te duwen op dat lidmaatschap van de Navo. Want als Oekraïne lid wordt van de Navo, zal Poetin de gaskraan dicht draaien. 

Ter attentie van Tinne, het antikernmonster: laat ons hopen dat dit niet gebeurt voor onze nieuwe kerncentrales er staan, want dan valt alles in Europa stil…

Dat de gaskraan ooit wordt dicht gedraaid staat in de sterren geschreven, maar de Navo heeft er geen belang bij om dit te laten gebeuren voor ze effectief de oorlog met de Russen begint.

Ondertussen voert de Navo met de wapenleveringen aan Oekraïne de druk op Poetin wel op.

Er worden gevaarlijke spelletjes gespeeld.

Ondertussen is er ook al een gigantische gasleiding in gebruik genomen tussen Rusland en China. Dat betekent dat er een moment komt dat Poetin het zal kunnen stellen zonder de inkomsten van de leveringen aan Europa.

Belangrijker nog is de band tussen Rusland en China die daardoor wordt aangehaald. De hoop dat de Amerikanen het bondgenootschap tussen Rusland en China uit mekaar zouden kunnen spelen is ondertussen al lang verzwonden – als die hoop er al ooit is geweest.

Meer anekdotisch: de mensen die zich links wanen omdat ze Groen stemmen moeten nu toch eens gaan nadenken: in Duitsland zijn de Groenen ondertussen zowat de felste aanhangers van de Navo.

Wie er dieper wil over nadenken ziet in heel het macaber schouwspel gewoon de logica van het kapitalistische systeem. Dat systeem heeft de concurrentie als motor. Je ziet daarbij duidelijk het escalerend effect. Dat mondt uit in een overgang van economische machtsstrijd naar militaire machtsstrijd. Denk hierbij ook maar aan de uitspraak van Clausewitz: ““oorlog is de voortzetting van de politiek met andere middelen”.

Die oorlog is al lang bezig in de vorm van “kleine” plaatselijke oorlogen. Denk hierbij aan Irak, Afghanistan, Syrië, Libië… Maar ook hier zie je de escalatie.

Biden heeft bij zijn aantreden nadrukkelijk en openbaar gesteld dat hij de troepen uit Afghanistan wilde terugtrekken omdat de tijd voorbij was om ze in te zetten in die kleine plaatselijke oorlogen, omdat hij ze nodig had voor de grote confrontatie met China.

Misschien moeten de mensen die stellen dat we het kapitalisme maar moeten aanvaarden omdat het het minste kwaad is, toch eens nadenken: is er een erger kwaad mogelijk dan de nieuwe oorlog die in de maak is ? Dan toch nog maar eens gaan nadenken over een alternatief voor dat kapitalisme ?

Overmorgen is het kerstmis. Vrede op aarde aan de mensen van goede wil… 

 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *