Oekraïne en China

Biden triomfeert in zijn State of the Union. Het zal wel. Hoe het ook afloopt in Oekraïne; of Poetin al dan niet het land in handen krijgt… het maakt Biden niet meer uit. Iedere Russische soldaat die sneuvelt verzwakt het Russische leger dat als enige zekere en waardevolle bondgenoot de Chinezen had kunnen bijstaan als de Amerikanen hun grote oorlog met China beginnen.

Niet enkel het leger verzwakt, ook de hele Russische economie en samenleving wordt ten gronde gericht. De sancties zullen Rusland vreselijk treffen. Het kan niet anders of ook wij zelf zullen lijden onder die sancties. Maar door Oekraïne en de emotionele manipulatie zijn wij ondertussen bereid tot dat lijden om de arme Oekraïners bij te staan. Iedereen weet dat die sancties op dit ogenblik voor de Oekraïners niets bijbrengen. Maar dat weten wordt opzij gezet door de emoties. Die sancties zijn ook niet bedoeld om de Oekraïners te helpen. Ze zijn bedoeld om de bondgenoot van de Chinezen de facto waardeloos te maken. Het zal wel zijn dat de Chinezen niet enthousiast zijn over de acties van Poetin.

En zo wordt het lijden van het Oekraïense volk misbruikt om ons enthousiast te doen aanvaarden dat we offers moeten brengen in voorbereiding van de volgende grote oorlog.

De Oekraïense mensen zijn de onmiddellijke slachtoffers. Ze strijden heldhaftig, denkend dat ze dat doen in dienst van het eigen volk, maar feitelijk worden ze schandelijk misbruikt in dienst van het Amerikaanse imperialisme.

De Oekraïense held, Zelensky, heeft zijn volk opgeofferd in dienst van zijn Amerikaanse broodheren. Het is geen held, maar een gewetenloze smeerlap en verrader van zijn eigen mensen.

En onze politiekers en het hele misdadige journaille, hoofdredacteuren op kop, doen daar enthousiast aan mee. Sommigen doen het waarschijnlijk uit domheid. Anderen omdat het verkochte smeerlappen zijn.

Kortom: in de eerste plaats en op een verschrikkelijk niveau de Oekraïense mensen, maar ook de Europese mens wat minder erg, moeten miserie incasseren ten bate van de Amerikaanse rijken, het militair-industrieel complex en de Europese aanhangers van de Navo.

Ik weet niet hoe lang de sancties moeten duren vooraleer ze de Russische staat voldoende hebben verzwakt om hem waardeloos te maken als bondgenoot van China. Is het een half jaar ? Een jaar ? Meer ? Maar hoe efficiënter die sancties zijn, hoe dichter de echte grote oorlog nabij komt.

Het zal nu niet lang meer duren voordat onze bevolking ook op die oorlog met China intenser wordt voorbereid. We gaan meer berichten horen over de Oeigoeren, over schendingen van mensenrechten in het algemeen. De Chinese leider zal meer en meer worden afgeschilderd als een wrede dictator…

Het zou me niet verwonderen dat het spel rond Oekraïne wordt herhaald rond Taiwan. Taiwan zal worden bewapend. Er zal een situatie gecreëerd worden waarbij het nabijgelegen Taiwan een directe militaire bedreiging vormt voor China.

Maar anders dan in Oekraïne zal Biden niet aarzelen om wél Amerikaanse troepen in te zetten en de derde wereldoorlog te ontketenen.

De enige vraag is dan nog of al dan niet nucleaire wapens worden ingezet. Het zal wellicht niet de bedoeling zijn, maar de kans is natuurlijk immens groot.

De rijken deert het allemaal niet. Die zitten veilig weggeborgen en zullen pas terug uit hun holen kruipen als het stof is gaan liggen. Maar de gewone man zal in dienst van die rijken verschrikkelijk lijden.

En weet je wat het nog erger maakt ? We hadden het kunnen weten.

Want dat is de essentie van het kapitalisme: de gewone man die wordt gebruikt voor de verrijking van de rijken.

De oorlog is slechts een intensere vorm van wat er in het kapitalisme dagelijks gebeurt. 

Je moet toch geen genie zijn om in te zien dat wat dagelijks gebeurt in een omgeving van concurrentie onvermijdelijk escaleert ?

De concurrentie leidt tot steeds grotere concentratie van rijkdom bij enkelen. Maar hoe rijker ze zijn, hoe groter de belangen, en hoe groter de belangen hoe meer de belanghebbenden bereid zijn om in te zetten. Des te meer omdat in het kapitalisme nooit zijzelf het slachtoffer zijn. Dat zijn altijd de gewone mensen, de werkers.

Voor wie het nog niet begrepen heeft: plaats de gebeurtenissen van de laatste jaren in het bredere kader.

De Amerikaanse economie wordt overvleugeld door de Chinese. Dat is voor het imperialistische Amerika onaanvaardbaar.

Economisch kan Amerika de strijd niet winnen. Dus blijft enkel nog de militaire strijd.

Biden heeft het bij zijn aantreden officieel verkondigd: hij bereidt de oorlog met China voor. Even officieel: de voorbereiding van de oorlog met China was de reden van de terugtrekking van de Amerikanen uit Afghanistan.

Hét grote probleem bij de oorlog met China is eigenlijk de Russische bondgenoot.

Via de valkuil Oekraïne is die Russische bondgenoot bijna waardeloos geworden.

Daardoor ligt de weg open voor de oorlog met China.

Er is één probleem nog niet opgelost: de nucleaire kracht van Rusland. Ik vraag me af of en hoe Biden in de nabije toekomst zal proberen om dat probleem op te lossen.

Poetin heeft ondertussen wel begrepen dat hij in de val is getrapt. Juist daarom dreigt hij met het nucleaire. Ondertussen zit hij in een volledige patstelling: hij kàn niet meer terug. Hij moét winnen in Oekraïne. Maar hoe meer hij daar op inzet, hoe meer zijn leger verzwakt geraakt… zelfs als hij uiteindelijk Oekraïne zou in nemen.

Zal de Poetinse kat in het nauw rare sprongen maken en nu al echt nucleair handelen ? Het is een open vraag. Maar in deze omstandigheden kan je niets uitsluiten.

Maar maak je geen zorgen. Het belgische leger heeft voor alles een oplossing: veel kans dat de nuclaire inslag je onmiddellijk doodt. Dan zijn al je zorgen voorbij. Als je de inslag overleeft, ga je best in een droge gracht liggen met een zeil over je heen. En dan wacht je tot iemand je komt halen…

Wel ? Is dat geen mooie wereld waarin wij leven ?

Voor idioten zoals leugenachtige Francken en misdadige De Croo ‘s: onze wereld is de wereld zoals de Amerikanen die na de Tweede Wereldoorlog gebouwd hebben. 

Het is de wereld waarvan de geschiedenis is blijven stilstaan na de val van de muur met de definitieve overwinning van het kapitalisme

PS Morgen schets ik een tweede kader dat helpt om de actualiteit te begrijpen.

 

2 Antwoorden op “Oekraïne en China”

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *