De val van Michel I

Knack
 
 
Het beste artikel dat ik over de val van de regering gelezen heb. Niet toevallig van Wouters en Vuye, twee bekwame en intellectueel eerlijke mensen die uit de n-va zijn gestapt/gezet.

 
Ik leer hieruit:
 
  1. De n-va is zwaar in de fout gegaan tijdens het “ontstaan” van het pact.
  2. Het pact is inhoudelijk inderdaad niet wat wij willen.
  3. Het pact is misschien wel niet rechtstreeks bindend, maar zal via de “soft law” wel de eigen benadering van het migratieprobleem moeilijker maken.
    Dat Vuye en Wouters hier stellen – wat waarschijnlijk juist – dat het pact die invloed ook zou hebben als belgië het niet had goedgekeurd, is in mijn ogen nog geen reden om het goed te keuren.
  4. Er zijn zeker politieke spelletjes gespeeld, maar ik ben ervan overtuigd dat die begonnen zijn door de andere partijen toen ze merkten dat de n-va in moeilijke papieren kwam doordat ze veel te laten gereageerd heeft op het pact. Na het politieke spel van de andere partijen heeft ook de n-va het spel gespeeld.
  5. Er is inderdaad een probleem van democratische legitimatie, gelinkt aan het overwicht van internationale wetgeving op nationale wetgeving. Het is voor mij onbegrijpelijk dat dit thema op geen enkele manier aan bod is gekomen.
  6. Als het gaat over postjes, gaat het op de eerste plaats over de persoonlijke ambitie van Michel.  In navolging van Verhofstadt en Dehaene – die tot mijn grote vreugde hun ambitie niet hebben kunnen waarmaken – en Leterme  – die een troostprijsje heeft gekregen – ambieert ook hij een hoge internationale functie. Als hij zou zijn terugkomen op zijn gegeven woord in de Verenigde Naties, kon hij zijn postje op zijn buik schrijven.  Het is ongemeen triestig dat bij de val van de regering de persoonlijke ambitie van de eerste minister een belangrijke rol heeft gespeeld.
 
 
 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *