De VRT: fijn nieuws uit Groot-Brittannië

VRT

Uw vraag aan de nieuwsombudsman: “Is de fameuze bloedbad-quote van Donald Trump correct weergegeven in Terzake?”

Het gonst op sociale media en een fikse regenbui met klachten plenst in mijn mailbox. Veel reacties op een Terzake-reportage vanuit de VS, met de Amerikaanse politicoloog en Harvard-professor Daniël Ziblatt. Hij is bezorgd over de neergang van de democratie in Amerika. We zien in de reportage ook Donald Trump die in een korte quote “waarschuwt voor een bloedbad” als hij niet verkozen wordt. Veel kijkers zijn verontwaardigd en vinden dat die quote niet correct is weergegeven

De nws ombudsman is een hypocriet en Björn Soenens een leugenaar, de naam journalist onwaardig. Het is gewoon niet te begrijpen dat deze propagandist nog wordt opgevoerd door de VRT.

Laat me duidelijk zijn: ik sta aan de kant van Soenens in zijn afkeer voor Trump. Maar daar gaat het niet om: van een journalist verwacht ik correcte informatie en geen beïnvloeding.

Voor mijn interpretatie van de feiten heb ik een Soenens niet nodig.

Natuurlijk lees ik “meningen” van anderen om mijn mening mee te vormen. Maar die anderen zijn dan geen journalisten.

Nu is het natuurlijk niet verwonderlijk dat de VRT iets zoals Soenens blijft opvoeren, want de hele VRT is een propagandamachine geworden.

Neem de berichtgeving over Oekraïne. Daarin worden Amerikaanse huurlingen als vrt uitgezondene Trio opgevoerd alsof ze onafhankelijke oorlogsverslaggever zijn. Denk daarbij ook aan een figuur als Rudi Vranckx.

Dat zijn ze niet.

Sinds het Amerikaanse leger in de Vietnam oorlog de invloed van onafhankelijke oorlogsverslaggeving heeft ondervonden die toen mede heeft geleid tot de afkalving van de steun van de bevolking voor de Amerikaanse inzet, bestaan er geen onafhankelijke oorlogsverslaggevers meer. De US laat ze nergens meer toe. En de vijanden van de VS zijn daarin gevolgd. Enkel “embedded” personeel wordt nog toegelaten in oorlogsgebied en dat embedded personeel krijgt enkel te zien wat past in de propaganda. Wie daar niet in meeloopt wordt weggejaagd.

Af en toe is er nog een journalist die probeert om toch onafhankelijk te zijn. In Oekraïne heeft een Fransman zich er onafhankelijk gewaagd aan de kant van de Oekraïners. Ze hebben hem doodgeschoten. Daar is in onze media weinig of geen aandacht aan geschonken en de context is totaal niet aan bod gekomen.

Wat ook opvalt: de Gaza-Palestijnen hebben echt een grote voorraad er authentiek oud uitziende actrices die een kind op de arm geduwd krijgen om dan een tekst te debiteren waarvan iedere denkende mens wéét dat hij niet uit de mond van een echte, getraumatiseerde gerimpelde Palestijnse kan komen. 

De VRT brengt deze klucht zonder de minste schroom of duiding.

Ondertussen kan je je de vraag stellen waarom onze media zo duidelijk de kant van de Palestijnen kiezen.

Het antwoord lijkt duidelijk: de moslimgemeenschap gaat stilaan naar de kritische massa toe die onze samenleving steeds meer naar haar hand zal zetten.

En weer eens neen: ik sta niet aan de kant van de Palestijnen – ook niet aan de kant van Israël – lees mijn blog van 3 september. Maar ik wil niet door de VRT gemanipuleerd worden.

Maar ook op andere vlakken manipuleert de VRT ons.

Waar het ook over gaat, we worden tegenwoordig bestookt met straatinterviews. 

Als je het wil zien, zie je het: constant worden er ook Franstaligen aan het woord gelaten, ook al brengt hun Franstaligheid  niks bij aan de inhoud. De bedoeling is dan om mee te geven dat Franstaligen er gewoon bijhoren in Vlaanderen. Dikwijls doen die Franstaligen dan ook nog hun best om Nederlands te spreken. Een Vlaming vindt dat ontroerend en bewonderenswaardig. Het is belgistische propaganda in dienst van het koninklijk profitariaat dat overigens ook niet te klagen heeft van de flatterende fotootjes van de koninklijke kliek.

Daarbij ook een mislukte ballerina als Hanne De Coutere die met haar vriendelijkste smoel goed nieuws aankondigt uit Groot-Britannië: prinses Kate heeft met succes haar chemokuur beëindigd. Wie geïnteresseerd is in de chemokuur van Kate is zieker dan zij.

Even opvallend is de aanwezigheid in die straatinterviews van de gekleurde medemens. Als er een witte wordt opgevoerd, moét er ook een gekleurde bij. Als het een moslim is, is dat voor de VRT een pluspunt.

Hetzelfde geldt voor de homo’s of anderssoortige genderuitzonderingen.

En neen, ik heb niets tegen de gekleurde mens en evenmin tegen homo’s … Geloof me: ik méén dat !

Maar het is niet aan de VRT om me mentaal te bewerken om de multiculturele samenleving te omarmen. Want daar heb ik wel iets tegen, net zoals tegen het gebroedsel van Laeken.

Voor wie niet tot spontaan genuanceerd denken bekwaam is, wil ik hier wel even stellen dat het perfect mogelijk is om tegenstander te zijn van de multiculturele samenleving en toch sympathie te voelen of respect te cultiveren voor de individuele, persoonlijk evenmens of hij nu moslim, Palestijn, Jood, gekleurd, of royal is.

En even goed is het mogelijk om de anders-geaarde mens te respecteren – en er voor mijn part van te houden – terwijl je heteroseksualiteit toch ziet als de gewone vorm.

De VRT heeft de plicht om neutraal te informeren. Even goed mag de VRT meningen van bekwame mensen aan bod laten komen. Daar dienen duidingsprogramma’s voor. Maar laat alstublieft die twee duidelijk onderscheiden zijn. 

Ik verwacht dan wel dat bij die duiding verschillende meningen aan bod komen.

Maar ook daar faalt de VRT.

In een duidingsprogramma als De Afspraak worden altijd dezelfde figuren opgevoerd. Ze hebben daar een lijstje met telefoonnummers van mensen die in hun kraam passen en graag op TV komen.

Uiteraard moet de VRT de democratie respecteren en dus kan de VRT niet anders dan ook het vermaledijde vlaams blok het woord te geven. Ik ben tegen het vlaams blok – lees mijn eerdere blogs – maar het valt wel op dat als een vlaams blokker het woord krijgt er altijd buiten de niet-neutrale moderator nog drie andere tegenstanders van het blok aan tafel zitten. Kwestie van de woorden van de blokker gezamenlijk te counteren. Dat is niet correct.

Dezelfde manipulatieve tactiek wordt altijd opnieuw gebruikt wanneer de VRT er niet kan aan ontsnappen om meningen aan bod te laten komen die niet passen in het discours van de zich links wanende moreel superieure elite.

Ik zeg niet zo maar “zich links wanend”, want die bende is niét links. Ze is elitair, kijkt neer op de gewone achterlijke domme man in de straat; weet beter wat goed is voor hem dan hijzelf; propageert een socialisme dat de geest van de solidariteit vakkundig heeft kapot gemaakt zodat de burger een eisende klant van de staat is geworden; en verdedigt een pervers kapitalisme dat ten oorlog voert.

Oh ja, dat was ik nog vergeten: de VRT heeft zich volledig ingeschakeld in de Navo-propaganda die ons wijsmaakt dat Rusland en China ons willen aanvallen en ons zo ertoe zal brengen om enthousiast ten oorlog te trekken voor vrijheid, democratie en mensenrechten. Alleen spijtig dat die oorlog alleen de VS ten goede zal komen, een land waarin de mensenrechten alleen in woorden worden waargemaakt.

 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *