Of hoe de belangen van de farma-industrie belangrijker zijn dan die van de zieke burger

VRT NWS

Farma-industrie werkt terugbetaling test tegen die aantoont of chemotherapie nodig is

Jaarlijks hebben in ons land 600 borstkankerpatiënten nood aan de MammaPrint. Dat is een test die bepaalt of de patiënten chemotherapie nodig hebben voor hun genezing. Probleem: de print van 3.000 euro wordt momenteel niet terugbetaald. Veel vrouwen kunnen dat niet betalen en kiezen bijgevolg ervoor om chemotherapie te nemen, zonder dat ze eigenlijk weten of die therapie wel werkt voor hen.

Wie verder leest verneemt dat een speciale commissie beslist over de goedkeuring van terugbetaling. In die commissie zetelen ook vertegenwoordigers van de farma-industrie.

Wil iemand mij eens uitleggen waarom de farma-industrie moet meepraten over al dan niet terugbetaling van geneesmiddelen ? Er is tegenwoordig veel te doen over allerlei gelobby dat wordt gezien als verwerpelijk. Maar dit gedoe in die commissie is duizend maal erger: dit is een structuurfout.

Nu moet dit soort zaken niet verwonderen: ik heb het al zo dikwijls herhaald: de politiek staat in dienst van het kapitaal, in dit geval de farma-industrie, en dus wordt er alles aan gedaan om de belangen van het kapitaal te vrijwaren.

Nochtans wordt ons voortdurend wijsgemaakt dat de politiek er is om het algemeen belang te dienen. Vergeet het: als de politiek het algemeen belang dient, dan is dat schone schijn, een rookgordijn om te maskeren dat de belangen van het kapitaal worden gediend. Verwondert dat je ?Waarom denk je dat ons systeem “het kapitalisme” heet ?

Welnu: voorstanders van het kapitalisme moeten hun mond houden als de wantoestanden zoals in de  Commissie Tegemoetkoming Geneesmiddelen, worden aangeklaagd. Ze zijn medeschuldig.

 

 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *