De methodiek achter Anuna

Doorbraak

Het Ringlandboek: Van de Lange Wapper tot de overkapping van de Antwerpse Ring. Het verhaal van een succesvolle en verbindende burgerbeweging

Twee weken terug werd Het Ringlandboek, 5 jaar burgers in beweging in de Antwerpse deSingel voorgesteld. Het is een fascinerend verslag van één van de meest succesvolle burgerbewegingen van de laatste decennia. Tegelijk is het een inspiratieboek voor burgers die de politiek verkozenen willen beïnvloeden.

De hele affaire van een efficiënte verkeersoplossing voor Antwerpen interesseert me op zich geen fluit. Toch is dit artikel, en bij uitbreiding het boek, interessant omdat het de methodes achter Anuna ontmaskert. De schrijver van het artikel, Ceustermans, zegt het zelf: het is een inspiratieboek voor burgerbewegingen. Maar Anuna  kende blijkbaar de inhoud van het boek al nog voor het verscheen. Of nog: in wat in dit boek beschreven wordt, herken je de mechanismen achter Anuna.

In het Ringlandverhaal heeft “ex-reclame goeroe” Wim Van Hees een cruciale rol gespeeld. Enkele elementen die zowel bij de Ringland affaire als bij de klimaathetze terugkomen:

  1. hij laat leerlingen betogen
  2. hij zoekt een thema dat een groot gedeelte van de bevolking aanspreekt
  3. hij gebruikt facebook  voor mobilisatie
  4. hij maakt gebruik van technische now how. Dat doet denken aan de oproep van de klimaatkinderen om de klimaatwetenschappers te betrekken.
  5. Hij zet burgers in om de luchtkwaliteit te meten. Dat is niet omwille van de nuttige informatie, maar een methode van mobilisatie. Hebben we dat ook niet meegemaakt bij de gemeenteverkiezingen ?
  6. Ook herkenbaar is de bekommernis van Anuna en consoorten om niet in partijpolitiek vaarwater terecht te komen.
  7. En net als bij Ringland is Anuna er in geslaagd de media voor haar  kar te spannen.

Kortom: dit boek veroorzaakt een déjà vu effect. Ik begin me echt de vraag te stellen of die Wim Van Hees niet is ingehuurd door het braaksel van Laeken, of het turksel Almaci. 

Om terug te komen op het fenomeen van de burgerbeweging. Het boek lijkt een propaganda voor dit soort bewegingen. En deze propaganda schijnt te werken, want ik lees geen enkele kritiek hierop. Maar moeten we ons niet de vraag stellen waarom deze bewegingen nodig zijn ? Wat is er mis met onze politiek ? Wat is er mis met het democratisch systeem ? Hebben we geen democratisch verkozen parlement om de uitvoerende macht te controleren en te sturen ? Of mogen die democratisch verkozen parlementsleden zelf geen wetsvoorstellen indienen ? Waarom hebben we dan nog burgerbewegingen nodig die eigenlijk de rol van de politici  overnemen ? Als onze politici het volk dienen, waarom moet het volk hen dan nog onder druk zetten voor van alles en nog wat ? Ik kan me voorstellen dat er hier en daar een politieker is die het volk schaamteloos bedriegt of in de steek laat. Maar is het dan niet in de eerste plaats aan zijn collega-politici om hem terecht te wijzen. Maar waarom is er een massaal correctie-of aansturingssysteem nodig ? Er is dus iets grondig mis met ons democratisch systeem. Het zou me te ver leiden om dat hier uit te spitten. Maar wie er meer wil over weten: lees mijn boek Eutopia. In de rubriek Publicaties gratis te lezen en/of te downloaden.

Tenslotte: beseffen de voorstanders van de burgerbewegingen wel hoe groot het gevaar is dat de hele zaak neerkomt op een manipulatie van de burgerbevolking, of gedeeltes daarvan ? Als ik dit artikel over dat boek lees, lees ik eigenlijk een verslag van een gelukte manipulatie via reclametechnieken, psychologische actievoering, enz. En of dat nu voor een goed doel is, of voor een slecht, doet er niet toe: het laatste wat wij (zouden moeten) willen is manipulatie, want dat is de ergste vorm van onvrijheid.

PS Ik krijg bij de reacties geregeld Engelstalige teksten binnen die meestal te maken hebben met gokken. Ik probeer die systematisch te verwijderen. Maar als je er toch nog een tegen komt, a.u.b. klik dan niet op een link die in die tekst zou voorkomen !

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *