Hoe word ik een profiteur in één les ?

De Standaard

Miljonair worden? Dit is het geheim

Droom je ervan om miljonair te worden? Dan hoef je echt niet te wachten op dat ene winnende lottobiljet. Je moet zelfs niet jarenlang overuren draaien om een mooi spaarpotje op te bouwen. Maar wat moet je dan wél doen?

Als je dit artikel gaat lezen omdat je miljonair wil worden, hoop ik dat je ter plekke het schurft krijgt. Of eigenlijk heb je dan al het schurft.

In dit artikel zegt de miljonair heel duidelijk van zichzelf dat hij een profiteur is, want hij maakt zichzelf rijk door anderen voor zich te laten werken. Hij is dan ook een kapitalist.

Ja maar zeggen de ietwat dommeren onder jullie dan: hij geeft mensen toch maar werk, en daar worden die mensen dan toch beter van. 

Welnu, er is werk als er werk moet gedaan worden. Als je doordenkt zouden die werkenden dus ook werk hebben zonder dat iemand hen werk geeft. Want het werk moet sowieso gedaan worden.

Waar gaat het dan om ? De miljonair in spe is eigenaar van de middelen die de werkende nodig heeft om zijn job te doen. Vanuit dat eigendomsrecht beslist hij dan wie het werk mag doen en wie niet, en creëert zo de afhankelijkheid van de werkende.

Ja, natuurlijk: die werkende moet leven, want anders kan hij niet werken, en dus moet de kapitalist hem tot zijn spijt loon uitbetalen. De truc bestaat er nu in om de werkende eigenlijk te weinig te betalen. Bijvoorbeeld: de werkende produceert een waarde 100, maar de kapitalist betaalt hem slechts voor de waarde 70. Hij heeft dan waarde 30 winst, en daardoor verrijkt hij zich. Ik kan hetzelfde voorstellen in het kader van de tijd: de werkende presteert per dag 8 uur, maar eigenlijk betaalt de kapitalist hem slechts 7 uur. Dat wordt natuurlijk verbloemd: je berekent de waarde van 7 uur werk, maar deelt die dan door 8.  De werkende denkt dan dat hij betaald wordt voor 8 uur werk, terwijl hij in feit slechts voor 7 uur betaald wordt. Dat uur verschil is dan weer de winst voor de kapitalist.

Eigenlijk is het ongelooflijk: als je nu tegen de werkmensen zou zeggen dat ze iedere dag een uur onbetaald moet werken, breekt er onmiddellijk een nationale staking uit. Maar niemand heeft het door omdat het ingebakken zit in het systeem. Niemand ? Eigenlijk is dat niet juist: de kapitalist heeft het wél door. De miljonair waarvan sprake in dit artikel heeft het door; en maakt er schaamteloos misbruik van. Dat is het kapitalisme.

Uiteraard is daar nog meer over te zeggen, bijvoorbeeld over de risico’s. Maar dat is voor een volgende les.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *