Kuis de stal uit !

MO*

Jean-Jacques Lumumba: ‘Corruptie is rem op ontwikkeling van het Afrikaanse continent’

“…Toen hij als bankier verdachte transacties opmerkte, weigerde Jean-Jacques Lumumba simpelweg de ogen te sluiten. Hij onthulde hoe familie en getrouwen van Kabila geld van de nationale bank naar eigen rekeningen versluisden. MO* sprak met de Congolese klokkenluider die de kleptocratie van Congo’s schaduwpresident een halt wil toeroepen… “

Interessant, en je moet geen helderziende of expert zijn om te weten dat de aantijgingen van Lumumba tegen Kabila waar zijn.

Het is belangrijk om in te zien dat deze corruptie kadert in het migratieprobleem. Iedereen is het er over eens dat de enige echte oplossing van dit probleem er in bestaat om de toestand te verbeteren in de armoelanden. De enige manier om het migratieprobleem op te lossen, bestaat er in om migratie overbodig te maken. Iedereen is het daarmee eens. Maar voor velen is dit slechts lippendienst. Spijtig genoeg zijn die velen de mensen die het voor het zeggen hebben.

Er zijn  miljarden naar ontwikkelingshulp gegaan, zowel officieel als langs ngo’s en het heeft allemaal niets opgelost. Op een of andere, of op vele manieren, zijn die miljarden in de zakken van de corrupte machthebbers terecht gekomen en is er aan de armoede niets veranderd. Als er geen oplossing komt voor deze corruptie van de machthebbers, is er geen oplossing voor het migratieprobleem.

Daarom is het zo schrijnend dat een aantal van onze politici gelieerd zijn aan die machthebbers. Daarbij worden in Congo de Verhofstadts, de De Croo’s, de Michels genoemd. Hoe is het mogelijk dat dan een Alexander De Croo en Charles Michel ministers van ontwikkelingssamenwerking zijn of geweest zijn ? Dat de relatie tussen De Croo en Kabila ondertussen verbroken is, verandert daar niets aan.

Het komt er op neer dat de enige echte aanpak van de migratieproblemen onmogelijk is door de eigen belgische politici. En dan zwijg ik nog over het belgische koningshuis met een bijna heilig verklaarde Boudewijn  die de opdracht heeft gegeven om Lumumba te liquideren.

Dezelfde redenering geldt voor de militaire ingrepen, al dan niet in navo-verband, met inbreng van het belgisch leger in verdediging van de westerse oliebelangen in Irak, Afghanistan, het Midden Oosten, Noord-Afrika (Libië). Als je die landen gaat bombarderen en in de chaos stort, moet je niet verbaasd zijn dat er mensen op de vlucht slaan.

Nu kan je natuurlijk stellen dat die oliebelangen cruciaal zijn voor het functioneren van onze samenleving. Maar de militaire acties zijn niet ingegeven door de verdediging van de oliebelangen van de gewone burger, maar door de belangen van de US. Want telkens ging het om landen die de olie niet meer wilden verhandelen in dollars, maar in een andere munt, bijvoorbeeld de Chinese Yuan. Als de olie niet meer in dollars zou worden verrekend zou dat een ernstige slag zijn voor de Amerikaanse economie. Dàt is de echte reden voor de oorlogen die ik hierboven opsomde.

Toen Anuna navolging kreeg in Nederland en ook daar spijbelklimatisten op straat kwamen, heb ik voorspeld dat dat daar niet lang zou duren. Toen dan bij de eerste betoging al borden werden meegedragen tegen de Shell Company als vervuiler, was het spel afgelopen, want de Hollandse Koninklijke familie is hoofdaandeelhouder van de Shell, en dus werden alle nationalistische actoren succesvol ingezet om de actie in de kiem te smoren. Hoe kan Nederland een échte ontwikkelingspolitiek voeren met een koningin die er alle belang bij heeft dat de sukkelaars in, bijvoorbeeld, Nigeria worden uitgebuit ?

Het komt er op neer dat wie écht begaan is met het lot van de miljoenen sukkelaars die op de dool zijn, eerst zijn eigen stal moet opkuisen.

Maar dan daag ik je uit om te bedenken hoe je die stal opkuist in een systeem dat er in zijn totaliteit op gericht is om vuile stallen te creëren ?

Als je er echt op doordenkt bestaat de enige oplossing uit een systeemwissel van een systeem dat draait om winst, en om arbeid in dienst van het kapitaal, naar een systeem waarin de mens écht centraal staat. Enkel dan kan je de stal uitkuisen zowel hier als in de armoelanden.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *