Schande !

De hele politieke meute, samen met de reguliere pers, is verbijsterd over de verkiezingsoverwinning van het vlaams blok. Nochtans was die perfect voorspelbaar.

 Gedurende de hele voorbije regeerperiode heeft de reguliere pers, samen met de andere Vlaamse politieke partijen er alles aan gedaan om de n-va te beschadigen. Elke gelegenheid werd aangegrepen, en als er geen gelegenheid was, werd ze gecreëerd. Zeg niet dat het niet waar is. Het was zo opvallend dat ook mensen die zich normaal gesproken niet bezig houden met de politiek, het opmerkten. Ik heb het zelf gehoord in een Lunch Garden. Een tafeltje verder zaten een viertal al wat oudere dames waarvan je zou verwachten dat ze het enkel over hun kleinkinderen zouden hebben. En dat hadden ze ook. Maar plots maakte iemand de opmerking dat het toch een schande was hoe iedereen altijd op de n-va en De Wever kapte. Ze kreeg dadelijk bijval van de anderen.

Nu weet iedereen dat de neergang van het vlaams blok bij de vorige verkiezingen te wijten was aan het succes van de n-va die massaal stemmen weghaalde bij het blok. Dan moet je toch geen genie zijn om te weten dat neergang van de n-va, opgang van het blok zou betekenen.

Hoofdrolspeler in de politieke kant van het verhaal was de cd&v waarin Kris Peeters zich heeft laten kennen als de man van de smerige politieke spelletjes die van Michel een kibbelkabinet heeft gemaakt. Dat is natuurlijk verklaarbaar door het feit dat van de Vlaamse politieke partijen de cd&v het meest te vrezen had van de n-va. Socialisten of liberalen bekennen zich nu eenmaal niet zo gemakkelijk tot het Vlaams Nationalisme. Maar ook de liberalen deden hun duit in het zakje. Ik zal nooit vergeten hoe de Tongerse breedsmoelkikker Patrick Dewael alle retorische truken bovenhaalde om op een ongeziene manier Francken af te maken in de zaak van de Syrische vluchtelingen. Verschillende malen werden n-va-ers, en vooral Francken, omdat die een grote aanhang had, aangevallen op zaken die nog lang niet bewezen waren. Dezelfde mensen die dan verkondigden dat de uitslagen van het onderzoek moesten worden afgewacht, wachtten dat onderzoek niet af om volop beschuldigingen te uiten en zelfs ontslag te eisen. De hypocrisie aan de macht !

Bij de cd&v zou je kunnen stellen dat de hoofdreden van die actie beschadiging van de n-va te vinden was in de angst voor winst van de n-va ten koste van de cd&v. Dat geldt niet voor de liberalen. Bij De Wael speelt zeker een viscerale afkeer mee voor alles wat een beetje naar nationalisme ruikt. Maar er is duidelijk meer in het spel.

Hoe komt het dat niemand in de reguliere pers zich de vraag heeft gesteld wie Anuna aanstuurde en wie haar financierde ? Als je de activiteit van dat meisje in rekening brengt, moet die toch wel wat geld hebben gekost. Zelfs voor goedverdienende ouders moet dat toch wat te veel geweest zijn. Ja, in de niet regulier pers hebben we vernomen dat zoiets als Colruyt een steunende factor is geweest. Maar is daarmee alles gezegd ? En dan blijft nog altijd de vraag: waarom heeft de reguliere pers ook angstvallig gezwegen over wie Anuna heeft aangestuurd ?

Nu denk ik wel dat dit meisje, aanvankelijk oprecht begaan met het klimaatprobleem, min of meer zelfstandig een actie op gang heeft gebracht. Maar als je het verdere verloop ziet, is het overduidelijk dat op een bepaald ogenblik anderen haar zijn gaan steunen en sturen. Ik kan me inbeelden dat die anderen dat uit bekommernis voor het klimaat zouden gedaan hebben. Maar waarom mochten we dan de namen van die anderen niet kennen ?

Ook opvallend: nergens in de wereld is de klimaatactie zo intens en langdurig gevoerd als in Vlaanderen, voor mijn part belgië. Frankrijk heeft het enkele marchen volgehouden, maar wat in Vlaanderen is gebeurd is ongezien. In Nederland heeft de hele zaak zich beperkt tot twee marchen. Dat is natuurlijk gemakkelijk te verklaren: in die marchen werden borden meegedragen die de Shell Company als grote vervuiler aanklaagden. Nu is de Hollandse koninklijke familie hoofdaandeelhouder van die hoofdvervuiler en dus heeft het Hollandse koningshuis de boel vakkundig snel laten doodbloeden.

Maar in belgië speelde Anuna volledig in de kaart van het koningshuis, want als het lukte (wat gelukkig niet gebeurd is), zou dat een grote verkiezingsoverwinning van de groenen betekend hebben en een nederlaag voor de n-va. Niet toevallig is een sterke n-va een bedreiging voor belgië en dus voor het koningshuis, en zijn de groenen, samen met Ecolo de meest konings- of belgisch gezinde partij. Mochten we de achtergrondsteun voor Anuna niet kennen omdat die rechtstreeks of onrechtstreeks van het koninklijk hof kwam ?

Het is iedereen opgevallen zodat de royalty watchers ( het feit dat het een engelse term moet zijn, zegt genoeg over het intellectuele peil van deze onderklasse van de journalistiek) niet anders konden dan er zelf over te beginnen: het koningshuis voert sinds de verkiezingsuitslag een nieuwe intense propagandistische politiek. De koning zelf is met zijn houterigheid, gebrek aan emotionele intelligentie, en chronisch speen geen geschikte persoon voor liefkozende aaien over de kopjes van kleinkinderen van”vive le roi” krijsende minus habensen. Dus werd Mathilde opgevoerd met bezoeken aan sociale projecten. Een geweldige troef is natuurlijk ook prinses Elisabeth, die zelfs als ze omvalt van de hoogmoed, nog altijd nederigheid en medemenselijkheid uitstraalt. Het moest dan ook de wereld rondgaan: Elisabeth die een vers gewassen Keniaans kindje in de armen nam. Als je kinderen opvoert, heb je altijd prijs. De koning zelf heeft dan toch ook nog een duit in het stinkende zakje gedaan via de Ronde van Frankrijk. Het hof heeft de VRT gesmeekt om het veel bekeken programma “Vive le vélo” vanuit het koninklijk geloverte uit te zenden. Als je dan ook nog de licht debiele (let op het woordje “licht”. Ik ben een vriendelijk mens ! ) beste wielrenner aller tijden opvoert is succes bij het klootjesvolk verzekerd. En ja de royalty watchers hadden het gewatcht. Maar niemand in de pers heeft de vraag beantwoord waarom zo heftig en waarom speciaal nu ? Het antwoord is simpel: de verkiezingsuitslag is een gevaar voor vorst en vaderland.

De rode draad tussen al die verhalen is het voortbestaan van belgië. Vooral de rol van de pers stoort me daarin. Als de vierde macht zich schaart aan de kant van de koninklijke macht, is de democratie in gevaar. Maar het is niet verwonderlijk, want de pers is in handen van het belgische grootkapitaal, en de koning is de spin in het web van dat kapitaal.

Het is een schande dat de pers om de koning te redden de fascisten van het vlaams blok heeft groot gemaakt. Dat ze daarmee in eigen voet heeft geschoten en de anti-belgicistische tendens in de politiek heeft versterkt toont aan hoe ideologische blindheid de intellectuele vermogens uitschakelt. 

Ondertussen komen de commentaren binnen bij de nieuwe Vlaamse regering. En de belgicistische meute heeft het nog altijd niet begrepen: ieder woord van De Wever wordt aangegrepen om hem zwart te maken. En de onnozelaars, met de minus habens Timmie Van Diepen op kop beseffen niet dat iedere kritiek op De Wever een bende stemmen is voor het vlaams blok. Triestig, triestig !

Ik heb met niet gemeen met het vlaams blok. Met de n-va heb ik enkel het antibelgicisme gemeen. Ik verdedig dus niet de n-va als zodanig. Maar ik haat intellectuele oneerlijkheid, het koningshuis en het kapitalisme.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *