Bedenksel op zondag

Religie en staat. De islam.

Iets vergelijkbaars zien we in de islam. Alleen lijkt het daar nog frappanter. Normaal is er eerst de godsdienst die dan als machthebber de staat gaat organiseren. Maar bij de islam kan je je de vraag stellen of de godsdienst niet speciaal is gecreëerd om Mohammed als machthebber volmacht te geven. Er is daarbij wel een essentieel verschil: daar waar het Jodendom een puur racisme is (de afkomst), is dat niet zo in de islam. Alle volkeren en alle mensen, van welke afkomst ook, zijn welkom in de islam, op voorwaarde dat ze zich tot de achterlijkheid bekeren. De islam wil niet enkel macht binnen één volk, maar wil àlle volkeren aan zich onderwerpen. Daardoor is de islam veel gevaarlijker dan het Jodendom. De Joden zijn tevreden met hun Israëlische staat. De islam wil àlle staten. 

De islam is een imperialistische discriminerende staatkundige ideologie die zich heeft vermomd als godsdienst.

Mohammed is van af het eerste begin van zijn optreden begaan geweest  met de vereniging van de onderling verdeelde Arabische stammen om zo een groot Arabisch rijk te stichten, door een opeenvolging van veroveringsoorlogen. De bindende factor die hier voor nodig was, creëerde hij in de islam. Het woord islam zelf zegt het dan: het is de onderwerping aan allah’s wil. En die wil wordt kenbaar door Mohammed en zijn opvolgers. De Sjiïeten en Soennieten voeren al sinds de dood van Mohammed een bloedige strijd om het recht van opvolging. En de wil van Allah is volgens Mohammed duidelijk: verover de wereld, schuw daarbij geen geweld en sticht overal islamitische staten waar de mensen leven volgens de sharia. 

Het theocratische model is essentieel: het behoort tot de essentie van de islam dat de maatschappij moet georganiseerd worden volgens het geloof. In die zin is de islam niet verenigbaar met de Westerse liberale democratische staat.

Op dit ogenblik proberen uitzonderlijke “verlichte” moslims een model van de islam te ontwerpen dat wél verenigbaar is met onze staatsvorm, maar daarvoor moeten ze een essentieel element in de islam verraden. Dat verraad wordt hen door hun broeders in het geloof niet in dank afgenomen. 

Volgende week: religie en staat. Het christendom. 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *