Tom Lievens is een leugenaar

Knack

Tom Lievens

‘Ook veel niet-separatistische Catalanen vinden de straffen ongehoord’

‘Wie heeft gelijk in dit conflict? Geen van beiden’, schrijft Tom Lievens vanuit Barcelona. In tijden waar de mens nog nooit zo overspoeld werd met informatie heeft de luiheid eveneens nog nooit zo gezegevierd. Een paar titels, zinnen gelardeerd met een kort beeldverslag is voldoende om de mening te spuien. Gemakzucht in het kwadraat. Zwart en wit. Nuanceren mag uit het woordenboek geschrapt. Gewoon voor de buis zitten en chips eten. Neem de telefoon in de hand en tik een paar zinnen op Twitter. Tenslotte moet ook daar die mening gespuid

Tom Lievens is een leugenaar. Iedereen heeft recht op zijn mening. Maar liegen is geen mening, en mag niét. Ik begrijp niet dat Knack een forum geeft aan een leugenaar.

In dit artikel is slechts één ding waar: ook veel niet-separatistische Catalanen vinden de straffen ongehoord. Het zou straf zijn als dat niet zo was. Het is zelfs een schande dat niet àlle Catalanen die straffen ongehoord vinden. Het bewijst dat er zelfs in Catalonië fascisten leven met heimwee naar Franco en zijn vriendje Hitler.

Liegende Tom begint met citaten van twitter en daarvan toont hij aan dat ze niet waar zijn. Dat is natuurlijk gemakkelijk, want twitter is nu eenmaal een medium dat aanleiding geeft tot dwaze praat. Tom weet dat ook. In feite past hij de retorische truc toe die er in bestaat om je tegenstander woorden in de mond te leggen die hij niet heeft uitgesproken, en hem daar dan op af te maken. Dat is een vorm van liegen.

Liegende Tom heeft het dan over de uitslag van de verkiezingen waarbij de separatistische partijen “slechts” 48% haalden, en besluit daaruit dat de onafhankelijkheidsbeweging geen meerderheid heeft. Welnu, dat is belachelijk. Als bij de volgende verkiezingen in Vlaanderen de separatistische partijen, n-va en vlaams blok samen een meerderheid zouden halen, zal liegende Tom roepen dat dat nog niet betekent dat de meerderheid van de Vlamingen voor onafhankelijkheid is, want dat de mensen ook om andere redenen dan de onafhankelijkheid op partijen stemmen. En dat is ook zo. Enkel als n-va en vlaams blok een overweldigende meerderheid zouden hebben, zou hun verkiezingsoverwinning een democratische reden kunnen zijn om de onafhankelijkheid uit te roepen. Draai nu de zaken om in Catalonië: de niet-separatistische partijen hebben een meerderheid van slechts 2% . Je kan dus onmogelijk stellen dat die meerderheid voldoende is om de onafhankelijkheid tegen te gaan. Toch vindt liegende Tom daar een argument in. Tom weet dat ook allemaal. Hij liegt. 

Misschien vind je mijn argument over die 48% wel raar. Maar je moet het zien in het licht van de uitslag van het referendum.

Daar zwijgt liegende Tom zorgvuldig over. Bij dat referendum kwam 42% van de mensen opdagen en een meerderheid van 90% stemde voor de onafhankelijkheid. Die uitslag werd door iedereen, behalve door de Franco-aanhanger Rajoy als democratisch relevant beschouwd en een democratische legitimatie voor het uitroepen van de onafhankelijkheid. Temeer omdat voor het referendum de Spaanse regering had gedreigd met strenge straffen voor wie zou deelnemen aan het referendum. Met andere woorden: de deelnemers trotseerden een vorm van terrorisme.

En dan herhaalt Tom zijn retorisch trucje: hij mag in Barcelona en heel Spanje toch zeggen wat hij wil ? Hiermee wil hij aantonen dat Spanje geen fascistisch land is. Maar heeft iemand dat beweerd ? Wat wel veel waarnemers beweren is dat er in Spanje nog heel veel mensen rondlopen met heimwee naar de fascist Franco. Dat is iets anders dan een fascistisch land. Natuurlijk lopen er in Spanje ook veel mensen rond die géén heimwee hebben naar Franco. Maar het is wel een feit dat door geen enkele objectieve waarnemer wordt ontkend dat in het Spaanse leger en gerecht de invloed van die Franco-fascisten nog heel groot is. De ongehoorde straffen waar liegende Tom het over heeft, zijn daar het resultaat van. Liegende Tom stelt wel dat de straffen ongehoord zijn, maar hij vraagt zich in dit artikel niet af hoe dat komt. Natuurlijk vraagt hij zich dat niet af: hij kent het antwoord, maar wil dat hier niet gezegd hebben.

Ik zou zo kunnen doorgaan en punt voor punt de stellingen van liegende Tom weerleggen. Maar ik heb er de fut niet meer voor. Ik heb al gezondigd tegen mijn principe dat ik niet in discussie ga met dommeriken en leugenaars. Het heeft geen zin.

Ik heb liegende Tom eens gegoogeld. Hij rekent zichzelf inhoudelijk bij de kliek van apache.be  Dat zijn journalisten die zich links noemen, tegenstanders zijn van het nationalisme, maar zoals heel links in Vlaanderen zich uitgesproken belgicistisch opstellen. De idioten beseffen niet dat dit eigenlijk een rechts en belgisch-nationalistisch standpunt is. Het zal wel zijn dat liegende Tom tegen de Catalaanse onafhankelijkheid is. Hij is ook tegen de Vlaamse onafhankelijkheid. Van mij mag hij dat allemaal. En hij mag zijn gedacht zeggen. Maar hij mag niet liegen.

 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *