Zwarte Piet mag niet meer zwart zijn.

De Wereld Morgen

Oproep in Halle: ‘Het Sinterklaasfeest is een feest voor alle kinderen’ Dekoloniseer Halle hoopt dit jaar in de plaatselijk pers te lezen: “Sinterklaas bracht in Halle roetpieten mee en daar was iedereen blij mee.

Moest Witse nog bestaan, hij zou Dekoloniseer Halle ontmaskeren als een bende moordenaars. Moordenaars die Zwarte Piet vermoorden.

Dat die bende zich “Dekoloniseer” noemt, is al een voorbode van onnozelheid. Bendevorming verzwaart de straf. 

Ben ik voorstander van kolonisatie ? Natuurlijk niet. Ontken ik de kolonisatie van Congo, eerst door de geliefde koning (belgicisten “liefhebben” alle koningen), Leopold II, later door de al even zeer geliefde belgische staat ? Natuurlijk niet. Maar willen de dwazen dan even consequent zijn, en niet enkel de afschaffing van Zwarte Piet eisen, maar ook van belgië ? Leopold II is al afgeschaft, maar Philippe zit nog altijd op de troon. Past dat eigenlijk dat iemand op een troon zit ? Sinterklaas ja, maar Philippe ?

Ik heb de kolonisatie nog meegemaakt, en chocolade gegeten om zilverpapier aan missionarissen te kunnen geven. Wat die daarmee deden wisten we niet, maar dat hoefde ook niet. En ja, ik heb van mijn karig zakgeld centjes in knikkende negerkopjes gestoken. Ben ik nu een slecht mens ? Ik voel me in ieder geval niet schuldig omdat ik de kolonisatie van Congo de meest normale zaak van de wereld vond.

Op school kwam een Burundese bisschop – een zwarte ! – ons toespreken over de toekomst van de kerk in Burundi. Ruanda-Burundi was toen belgisch mandaatgebied. Ik vond die bisschop een imponerende figuur die ontzag en respect afdwong. Verdenk me dus niet van racisme. Door de kolonisatie heb ik kennis gemaakt met de negers (ik hoor tot de 60% Vlamingen die niet weten dat dit een scheldwoord is. Dus mag ik het gebruiken ! ), en ik vond dat sympathieke mensen. In Zuid-Afrika heb ik een lang gesprek gehad met een zwarte onderwijzer ( ja, in de tijd van de Apartheid ! ) in een school voor blinde meisjes, geleid door Vlaamse nonnetjes. Die mens heeft op mij een grote indruk nagelaten. 

Dit betekent dat de kolonisatie niet samengaat met afkeer van de zwarte evenmens. Wat is er dan tegen Zwarte Piet ?

Ja, natuurlijk wordt hij soms/meestal – niet altijd – clownesk afgebeeld. Maar geldt dat ook niet voor Sinterklaas ? Die moordenaars in Halle stellen dat Zwarte Piet mensen van kleur belachelijk maakt. Ja, dan maakt Sinterklaas mensen zonder kleur belachelijk.

Ja maar, zeggen de moordenaars: die zwarte is wel een knecht van de blanke. 

Denk je nu echt dat ook maar één kind het verband zal leggen tussen dat knechtschap en het zwart zijn ? Zal er nu ook maar één kind er van uitgaan dat zwarten per definitie knechten zijn ? Als je dat echt een probleem vindt, stel ik voor dat we de Sint zwart maken. Maar de Piet moet zwart blijven. Ja, ik ben er tegen dat die zwarte een knecht is, want ik ben er tegen dat er knechten bestaan. Maar dàt bedenkt die morele elite van Halle niet. Het gaat ze om die zwarte. Als je knechten aanvaardt, zou het probleem opgelost zijn als Sinterklaas aan de brave en stoute kinderen zou duidelijk maken dat hij zijn zwarte knecht respecteert en waardeert. 

Maar die witte onnozelaars zijn niet zo maar te overtuigen, en halen dan hun laatste argument boven: de kinderen hebben schrik van Zwarte Piet, en dus leren we de kinderen dat ze schrik moeten hebben van zwarten. Ja zeg, laat ons dan Zwarte Piet wit maken, dan leren we onze kinderen dat ze moeten schrik hebben van witten.

Ik herinner me het verhaal van ANYA TOPOLSKI  in een blog op MO*. Die Anya is een volbloed politiek correcte, en ze vertelt hoe haar kleuter thuis kwam van school en haar vroeg waarom de andere kinderen bang waren van Kenan, het enige zwarte jongetje in de klas. Ja, Sinterklaas was langs gekomen, en de kinderen hadden hun angst voor Zwarte Piet geprojecteerd op de arme Kenan. Voor moreel superieure Anya is dat een reden om tegen Zwarte Piet te zijn. Als ze er niet zo fel  op uit was om moreel superieur te zijn, zou ze beseffen dat de schuld van het triestige accident niet bij zwarte Piet ligt, maar bij een kleuterjuf die kinderen bang heeft gemaakt van Zwarte Piet. Kinderen moet je van niets bang maken, maar je moet ze zelfvertrouwen geven en leren hoe ze een geile witte man bij zijn kloten moeten pakken.

Het probleem is dus niet Zwarte Piet, maar de onnozelheid van een nieuwe mensensoort: de politiek correcten die zich moreel superieur voelen, en daarbij niet beseffen dat zich superieur voelen een nieuwe vorm van kolonisatie is. Ditmaal niet van de arme negerkes, maar van het gewone volk, dat meer gezond verstand heeft dan zij.

PS Ik voel me superieur aan de politiek correcten. Maar dan niet moreel, maar qua intelligentie. Is dat hoogmoed ? Neen, want het is objectief verifieerbaar.

 

Eén antwoord op “Zwarte Piet mag niet meer zwart zijn.”

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *