Over Lithium, de VS en China, en mijn kolonialistisch verleden

Uitpers

Francine Mestrum

Lithium: niet enkel in Bolivië

De kans dat de staatsgreep in Bolivië uiteindelijk ook met de zoektocht naar lithium te maken heeft is groot. Lithium is de grondstof die gebruikt wordt voor de batterijen in elektrische auto’s, maar ook in smartphones en laptops. Bolivië heeft de grootst bekende voorraden van het spul en Evo Morales had akkoorden afgesloten met een Duits bedrijf (ACI Systems) en met het Chinese Xinjiang TBEA Group Company voor de exploitatie van lithium en voor de bouw van een batterijenfabriek

Als je onze reguliere media bezig hoort, dan gaan de volksopstanden in Latijns-Amerika over corruptie, sociale wantoestanden, en de aantasting van de democratie.grondstoffen. Maar zoals bijna altijd met onze media zijn ze gekleurd en beliegen ze ons. De enige echte reden voor die opstanden zijn de grondstoffen. Bijna alle opstanden richten zich tegen linkse presidenten. Chili is zowat de enige uitzondering.

Al die opstanden zijn aangevuurd door de VS. Eigenlijk gaat het om dezelfde oorlogen als die tegen Sadam Hoessein in Irak, Khadaffi in Libië. Ook daar hebben de VS eerst geprobeerd de bevolking op te zetten tegen de, inderdaad, dictators om zo de plaatselijke mensen de ijzers voor hen uit het vuur te laten halen. Als dat niet lukte, hebben ze dan maar de grote middelen gebruikt. Wat veel mensen niet weten: om eigen slachtoffers te sparen en te voorkomen dat de Amerikaanse bevolking zich tegen die oorlogen zou keren omdat er Amerikaanse lijken terugkeerden naar de VS hebben ze een aantal opdrachten uitbesteed aan huurlingen.

Ook Syrië past in dat verhaal.

In die oorlogen ging het om olie. Om de olievelden zelf, of om de pijpleidingen die door landen moeten lopen waar de VS controle over heeft.

In Zuid-Amerika is een nieuwe grondstof oorzaak van oorlog geworden: lithium. Die oorlog wordt voorlopig nog gevoerd door manipulatie van de bevolking die in opstand komt. Ze maken de mensen wijs dat de (linkse) regeerders enkel het eigen profijt nastreven en dat die regeerders de schuld zijn van de verarming die in feite door de VS wordt veroorzaakt. En de mensen trappen er in en worden nuttige idioten die feitelijk vechten tegen hun eigen belangen. Maar dat maakt niet uit. Want die opstanden leiden tot nieuwe regeerders waar de VS wél kunnen op rekenen. Het is toch ondenkbaar voor de VS dat een land als Bolivia de Chinezen binnenhaalt ? Voor de VS is Zuid-en Centraal-Amerika nog altijd de eigen achtertuin.

En zo wordt duidelijk dat de handelsoorlog tussen de VS en China steeds gewelddadiger vormen aanneemt. Het gaat niet enkel meer om wederzijdse boycots, maar om geweld, al dan niet rechtstreeks door het Amerikaanse leger. Dat kan niet anders dan mislopen. Als de contracten met de Chinezen waarvan sprake in dit artikel van Mestrum worden verbroken, en dat op grotere schaal begint te gebeuren, zullen de Chinezen geen uitweg meer hebben. En een kat, in het nauw gedreven maakt rare sprongen.

De elektrische auto mag dan wel de oplossing lijken voor de klimaathetzers, maar de ontginning van, bijvoorbeeld lithium gaat samen met veel verzuring en grondwatervervuiling, zeg maar milieuvervuiling. Dat geldt ook voor de productie van kobalt, die andere grondstof voor de auto-batterijen. Het is niet voor niets dat je het onderscheid moet maken tussen klimaat- en milieu. Wat goed is voor het klimaat is dikwijls slecht voor het milieu. Om de een of andere reden wensen de klimaatpanikeurs dat niet te zien.

Europa heeft beslist om honderd procent in te zetten op elektrische wagens. Dat zal zeker goed zijn voor de Europese economie. Misschien zelfs voor het klimaat. Maar als het klimaat echt een dringend probleem is, zal de Europese maatregel het probleem niet oplossen. Dus wat steekt daar achter ? Zeker als je ook bedenkt dat de uitstoot van fijn stof van de elektrische auto vergelijkbaar is met die van een benzinewagen.

Niet te vergeten: de productie van lithium en kobalt gaat ook samen met grote menselijke problemen. Grote delen van die productie gebeurt door kinderarbeid, in onveilige situaties, met vergiftigingen, en tegen een schandalig hongerloon. Daarbij worden ganse streken en culturen eigenlijk afgebroken.

Maar Europa heeft natuurlijk gelijk: al die problemen, zowel voor milieu als voor mens, spelen zich ver van ons bed af. Eigen volk eerst, nietwaar ?

Het komt er op neer dat Europa, China én de VS een nieuw soort kolonialisme hebben geïnstalleerd.

Ondertussen proberen de nep linkse politiek correcte nuttige idioten me aan te praten dat ik me moet schuldig voelen over “mijn” kolonialistisch verleden. 

 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *