De mensheid staat voor de keuze: uitsterven of uitsterven

De Wereld Morgen

Lode Vanoost

Noam Chomsky: “De mensheid staat voor de keuze: internationale samenwerking of uitsterven”

De mensheid staat voor een cruciale keuze, ofwel werkt men samen om een dubbele dreiging aan te pakken, ofwel zal de klimaatverandering leiden tot een wereld waar de mens geen plaats meer heeft. De tweede dreiging krijgt voor het ogenblik nauwelijks aandacht maar is acuter: het risico op een allesvernietigende kernoorlog. Noam Chomsky wikt zijn woorden niet in zijn boek ‘Internationalism or Extinction’. Het is nu of nooit. Alleen activisme kan het verschil maken

 Chomsky is een goeroe voor linkse idealisten. Ik hou niet van goeroe’s. Goeroe’s hebben een fervente aanhang die aan hun lippen hangt, en weinig kritisch de boodschappen ontvangt. Je kan je daarbij de vraag stellen in hoeverre de aanhangers door allerlei psychologische factoren al voorgeprogrammeerd waren om open te staan voor de boodschap. Er zijn goeroe’s die zichzelf uitroepen tot goeroe. Er zijn er ook die eigenlijk geen goeroe willen zijn, en oproepen tot kritisch denken, ook tegenover de eigen boodschap. Maar ze worden goeroe gemaakt door de voorgeprogrammeerden. 

In dit artikel wordt aangegeven dat veertig procent van de Amerikanen in het binnenland nog in een serieuze achterlijkheid leven. Daar ligt in mijn ogen het probleem van Chomsky en de activisten: ze bereiken de achterlijken niet.

Dat probleem stelt zich ook bij ons, ook al neemt de achterlijkheid niet de Amerikaanse proporties aan. Dat maakt het activisme waar Lode Vanoost – terecht ! – toe oproept problematisch.

Neen, ik denk niet dat een gewelddadige revolutie de oplossing is. Maar de ommekeer zal wel op een bepaald ogenblik na een lange tijd van langzame groei van  besef en activisme, in een stroomversnelling komen, en dan in een relatief korte tijd de ommekeer bewerkstelligen.

Ik wil aannemen dat het in de snelle fase niet anders kan dan dat leiders de richting aangeven. Maar ik huiver voor leiders die de massa in beweging brengen. Dat maakt de langzame fase zo belangrijk. De groei is er niet het resultaat van enthousiaste leiders, maar van overtuigende argumenten. Chomsky is geen leider, maar wel belangrijk in de langzame groei.

Chomsky noemt twee cruciale problemen: de klimaatverandering en de dreigende derde wereldoorlog. Hij vergeet er een: de manipulatie van de massa.

Alle middelen voor beïnvloeding van het denken en vooral van het voelen van de mensen zijn in handen van het kapitaal. Als ik zeg alle, bedoel ik echt alle.

Het geldt dus zeker en overduidelijk voor alle commerciële zenders. Maar het geldt ook voor de openbare omroepen, want die worden geleid door de politiek. Als iemand beweert dat de VRT neutraal is – of zelfs maar kan zijn – is hij ofwel naïef; ofwel liegt hij. Want de politieke invloed is niet te vermijden en de politiek staat per definitie altijd in dienst van het kapitaal. Ik heb dat in eerdere blogs al voldoende geargumenteerd. Als je ziet hoe in deze tijd van politieke crisis in belgië de VRT zich laat gebruiken om het belgicistische gevoel aan te wakkeren, is dat ontluisterend.

Op dit ogenblik wordt ook reclame al voor commerciële producten gebruikt om politieke boodschappen te verkondigen.

Er zijn linksen die hun hoop stellen op media zoals facebook, twitter, instagram… Die hebben inderdaad een bepaalde impact gehad om staatspropaganda tegen te gaan in de opstanden zoals die van de Arabische lente. Maar ook die media zijn in handen van het kapitaal. Als het kapitalisme in gevaar zou komen, zullen die media zeker worden afgesloten voor antikapitalistische propaganda. Iemand als ik krijg nu nog wel een website en een forum, maar dat zal enkel duren zolang ik eigenlijk niets beteken.

Die wereldwijde manipulatie maakt elk activisme steriel. Ook het mijne.

Dat mag me niet tegenhouden om te blijven ijveren voor wat ik juist en rechtvaardig vind. Het goede moet worden gedaan, ook al haalt het misschien niets uit.

Maar dat betekent ook dat we ons geen illusies moeten maken. De klimaatverandering zal pas worden tegengegaan als de industrie en het kapitaal er een mogelijkheid in zien om winst te maken. Anuna en Greta mogen spijbelen en op yachten ronddobberen tot ze verworden zijn tot de mens geworden domheid, daarin gevolgd door de meerderheid van schoolkinderen die dan weer gemanipuleerd zijn door de leerkrachten van nu die uitblinken in onnozelheid en intellectueel onvermogen, het zal niets uithalen als windmolens niet winstgevend zijn. Nu, dat is eigenlijk al zo. De klimaattransitie is voor een groeiend gedeelte van de kapitalisten en voor het kapitaal als geheel een winstgevende zaak geworden, zoals ook blijkt uit de New Green Deal van de wolf in schapenvacht Ursula von der Leyen. Dat komt dus wel in orde.

De derde wereldoorlog is ander koek. Want het kapitalisme sukkelt door zijn innerlijke tegenstellingen van crisis naar crisis. Als je de crisis van 2008 bekijkt, dan zie je dat die eigenlijk nooit echt voorbij is geweest. Ja, de maatregelen van de centrale banken hebben een tijdelijke oplossing gebracht en de economie op gang gehouden, maar de fundamentele oorzaken zijn niet opgelost, en dus blijven we van de ene fase in de andere sukkelen binnen dezelfde crisis. In dat soort situaties heeft het kapitalisme nog altijd de oorlog als oplossing. Als die crisis een wereldcrisis is, is dat een wereldoorlog.

Links heeft geen enkel middel om daar tegen in te gaan.

Integendeel, we mogen ons er aan verwachten dat de middelen tot manipulatie binnen korte tijd gaan ingezet worden om de massa klaar te stomen om een oorlog als onvermijdelijk te beschouwen, en zelfs als noodzakelijk voor vrijheid, democratie en vaderland. Dat zal beginnen met de cultivering van vijandbeelden. Bij ons zullen die vijanden Rusland en China zijn. In Rusland en China, zal hetzelfde gebeuren.

En zoals altijd zullen die veertig procent achterlijke Amerikanen marcheren. Alleen spijtig dat ook bij ons de leerlingen die nu achter Anuna en Greta liepen, dan ook achter nieuwe leiders zullen huppelen op de tonen van de vrolijke liederen die hun leerkrachten zullen dirigeren. 

 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *