Philippe De Winter ontkurkt een fles champagne

MO*

Bieke Purnelle

Stop met luisteren naar de pestkoppen en spreek waarheid

Wanneer mogen we stoppen met empathisch luisteren naar racisten?

Geen enkele kiezer is het afgelopen decennium zo gehoord, gezien en gepamperd als de uiterst rechtse. Mensenrechten werden in vraag gesteld, gerelativeerd en geschonden om hem te paaien. Voor Bieke Purnelle is het genoeg geweest. ‘Trek de stekker uit de versterker van populistische nonsens en “alternatieve feiten”.

Is Bieke Purnelle nu knettergek geworden ?

Waar haalt ze het dat de uiterst rechtse kiezer gepamperd is ? Laat me eerst al maar aangeven dat de stemmen van die kiezers protest-stemmen genoemd worden. Toch geen protest van mensen die gepamperd zijn ? Mag ik Bieke er op wijzen dat er in het onland belgië nog altijd een cordon sanitaire is tegen uiterst rechts ? Je kan je daar vanuit democratisch en opportunistisch standpunt vragen bij stellen, maar voor mij is dat cordon (voorlopig) nog altijd terecht. Maar wat er ook van zij: het maakt dat in het beleid de uiterst rechtse partij niet aan bod komt. Natuurlijk speelt wel mee dat een grote verkiezingsoverwinning van om het even welke partij, ook al zit ze in de oppositie, de beleidsmakers dwingt om rekening te houden met die stemmen. Partijen kunnen vanuit de oppositie druk uitoefenen op het beleid. Maar dat dit beleid dan zo ver zou opschuiven dat het extreem wordt, is er ver over.

Op dit ogenblik is er inderdaad bij meer partijen meer aandacht voor “veiligheid” en “controle” op migratie. Die aandacht is gedeeltelijk het gevolg van de druk van de uiterst rechtse oppositie. Maar durft Bieke beweren dat er niet ook objectieve redenen zijn voor die aandacht ? 

Ja, natuurlijk als je voor een totaal ongecontroleerde immigratie bent, wordt elke controle op migratie zeer rechts. Voor wie extreem links is, wordt een beetje rechts al gauw extreem rechts. Maar kan je de huidige politiek tegenover migranten extreem rechts noemen ? Als je Philippe De Winter minister van migratie maakt, krijg je een grote ontplooiing van politie, geholpen door het leger, die zonder huiszoekingsbevel huizen binnen dringen, op zoek naar illegale migranten en die zonder pardon terugjaagt naar hun land van herkomst, en als dat niet lukt, opsluit in kampen. Dàt is extreem rechts. Bieke lult er maar wat op los.

Heeft Bieke helemààl ongelijk ? Neen, natuurlijk niet. Of denk je dat ik gelukkig ben met verkiezingsoverwinningen van het vlaams blok ? Of, internationaal, met een Bolsonaro als president van BrazilIië, Orban in Hongarije, Poetin in Rusland…?

Maar als Bieke de zogenaamd rechtse kiezers verkettert gaat ze als linkse grandioos in de fout. Want de grote massa van die kiezers zijn wel de gewone mensen in de straat, de mensen waarvoor linksen zoals Bieke beweren op te komen. Maar Bieke heeft totaal geen begrip voor het aanvoelen en de bezorgdheden van die mensen. Als ze dat begrip wél zou hebben, slaagt ze er in ieder geval niet in om dat begrip bij die mensen over te brengen. Ze heeft gewoon de voeling met die mensen verloren (als die er al ooit geweest is).

Wil Bieke eindelijk eens begrijpen dat de multiculturele samenleving wel een mooi ideaal kan zijn, maar dat we voor we in die ideale multiculturele samenleving geraakt zijn, die samenleving voor ongelooflijk grote uitdagingen staat, met enorme problemen kampt, en op zijn minst vreselijke barensweeën lijdt. Hoogopgeleide meertaligen kunnen zich wereldburger wanen en zich boven die weeën verheven voelen. Maar dat geldt niet voor de gewone man. Die hoog opgeleide idealisten kunnen de problemen een plaats geven in de evolutie naar het ideaal. Die wereldburgers kunnen de wereld vanuit een vogel-, helikopter-, of drone-perspectief bekijken. De gewone man zit er midden in.

Maar om dat ideaal in stand te kunnen houden, moet de wereldburger ook de problemen ontkennen. Hij weigert ze te zien. En dus laat hij de gewone man in de steek als het gaat  om oplossingen te zoeken. En zo richt die gewone man zich naar mensen die wél begrip tonen en beweren dat ze oplossingen hebben. Dat deze populisten niet enkel extreem rechts maar ook extreem leugenachtig zijn en een verborgen agenda hanteren ontgaat de gewone man. En dat kan je hem niet kwalijk nemen. En dan komt de wereldburger, en maakt hem uit voor fascist. Ja, we moeten extreem rechts ontmaskeren en de gewone man proberen bewust te maken van de negatieve spiraal van onmenselijkheid waarin hij terecht komt. Maar wie gaat dat doen ? Denk je dat hij gaat luisteren naar de mensen die hem in de steek hebben gelaten ?

Mensen gelijk Bieke dragen een verpletterende verantwoordelijkheid voor de opkomst van extreem rechts. Ik denk dat haar agressieve uitval naar de kiezers voor extreem rechts, een poging is om toch maar niet die verantwoordelijkheid te moeten zien.

Grappig hoe Bieke de rechtsen beschuldigt van aanvallen op de pers waardoor ze wantrouwen hebben gezaaid, gemest en geoogst. Of wil Bieke beweren dat onze pers nog betrouwbaar is ? Misschien moet Bieke als linkse toch eens bedenken dat er van een onafhankelijke pers geen sprake meer is. De commercialisatie, eigen aan het kapitalisme, heeft de pers totaal in handen gebracht van het grootkapitaal. Nu mag je zeveren over gegarandeerde onafhankelijkheid zoveel je wil: het is gewoon onmogelijk dat de pers niet de belangen van het groot kapitaal behartigt. Hallo, linkse Bie ?

Onsterfelijk belachelijk maakt Bieke zich als ze extreem rechts beschuldigt van vrouwen- en homohaat, en de schending van de mensenrechten in het algemeen. Natuurlijk is die beschuldiging juist. Maar waarom heeft Bieke het in haar verontwaardiging niet ook over de islam zoals die zich nu bij ons voornamelijk voordoet ? (Ieder woord is belangrijk ! ) Als vrouwen- en homohaat en de schending van mensenrechten extreem rechts zijn, is in het denken van Bieke, de islam zoals die zich nu bij ons voornamelijk voordoet, ook extreem rechts. Ik kan daar in komen. Maar dan moet Bieke toch wel iets doen aan de selectiviteit van haar verontwaardiging.

Neen, ik maak me geen illusies: ik zal Bieke niet overtuigen. Ze hoort nu eenmaal bij de nep linkse politiek correcte nuttige idioten die idealistisch links denken te verdedigen, maar onbewust in de kaart spelen van rechts. Als Philippe De Winter dit artikel van Bieke leest ontkurkt hij een fles champagne. 

Voor wie het nog niet wist: het is een goed moment om champagne te kopen.

 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *