Grenzeloos
Het covid-vaccin alleen voor rijke landen?
De website Grenzeloos waar ik dit artikel gehaald heb is een orgaan van Socialistische Alternatieve Politiek dat zich situeert in de Vierde Internationale, zeg maar bij de Trotskisten.
Huidig minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke behoorde in zijn studentenjaren tot deze marxistische strekking die in die tijd concurreerde met Amada, de huidige PVDA.
Neen, ik reken mezelf niet tot de SAP, noch tot de PVDA. Ik weiger mezelf vast te pinnen in een vastgelegde ideologie. Gezien mijn superieure persoonlijkheid heb ik die vastheid niet nodig. Ik hecht groot belang aan mijn vrijheid van denken.
In de loop van de jaren heb ik ontdekt dat mijn denkbeelden nog het meest aansluiten bij het anarchisme.
Bij gelegenheid durf ik mezelf wel eens anarchist noemen. Maar ik hoor zeker niet tot de club, want ik zie mezelf ook niet als een marxist. Als ik anarchistische denkbeelden verkondig is dat niet omdat het anarchisme die denkbeelden propageert, maar gewoon omdat mijn gedacht toevallig overeenkomt met dat van anarchisten.
Dit houdt ook in dat geen enkel denkbeeld vast staat. Als iemand mij met goede argumenten kan overtuigen, moet ik bereid zijn om van gedacht te veranderen. Maar, toegegeven, veel van die mensen ben ik nog niet tegengekomen.
Maar genoeg narcistisch geneuzel over mezelf. Het gaat over de farma-industrie.
En die is rotzooi. Ja, natuurlijk ben ik blij met de vaccins, maar dat wil nog niet zeggen dat ik Pfizer en consoorten dankbaar moet zijn. De bazen van die farma-reuzen zijn gewoon krapuul.
Neen, ik heb het niet over de onderzoekers, want die zijn ook maar werkvolk. Het gaat over de eigenaars van de productiemiddelen waartoe ook die onderzoekers behoren. Want dat krapuul is op geen enkele manier geïnteresseerd in onze gezondheid. Als ze morgen kans zien om in een andere economische sector méér winst op te strijken, zijn ze gisteren weg uit de farma.
Wat is dat toch met die concurrentie tussen die bedrijven ? Ja, ik hoor de liberale wolven al huilen in het grote wilde beesten bos, dat het juist door de concurrentie is dat die bedrijven er in geslaagd zijn om zo snel een vaccin te ontwikkelen. Maar zou het niet nog sneller gegaan zijn als ze gegevens zouden uitgewisseld hebben en zouden hebben samengewerkt ? Ik ben ervan overtuigd dat de concurrentie geen voordeel, maar een nadeel is en dat ze dus mensenlevens heeft gekost.
Nu maakt een beetje serieuze kapitalist zich natuurlijk geen zorgen om wat mensenlevens, tenzij het natuurlijk om mensen zou gaan die zouden kunnen bijdragen tot zijn winst.
Tussendoor en ook grappig: het Pfizer vaccin moet onder de 70 graden Celsius bewaard en vervoerd worden. Dat geeft uiteraard enorme logistieke problemen en zal heel veel geld kosten. Volgens De Croo heeft belgië geluk omdat dat vaccin in belgië geproduceerd wordt. Eigen volk eerst ?
Grenzeloos klaagt terecht het hele systeem van de patenten aan. Zonder dat systeem zouden er veel meer vaccins veel sneller en veel goedkoper kunnen geproduceerd worden. Ook dat zou mensenlevens kunnen redden. In de arme landen gaan er stemmen op om tenminste voor covid-19 dit systeem aan te passen en de patentrechten te versoepelen. Dit stoot op grote weerstand, uiteraard van de farma-kapitalisten, maar ook van de rijke landen. Van een diepgaande oplossing is er gewoon geen sprake. Ah, neen, want dan zou dat een verandering van het systeem inhouden. Als je de concurrentie uitschakelt, is er geen kapitalisme meer.
Het kapitalisme is een systeem.
Ik kom veel goedmenende en sociaal voelende mensen tegen die verontwaardigd zijn over onrecht en armoede. Ze gaan op zoek naar de oorzaak hiervan en komen dan uit bij de uitbuiters en de mensen die onrecht plegen, kortom bij daders. Als het over armoede gaat zijn ze in staat om door valse redeneringen heen te kijken: ze beseffen dat armoede zelden zomaar de eigen schuld is van de arme. De dader is dan de rijke die de arme uitbuit, of op zijn minst in de steek laat. Pvda-ers hebben wat jargon geslikt en noemen die rijken “kapitalisten”. Ze zijn gemotiveerd om strijd te voeren tegen die kapitalisten. Maar heel wat van de pvda-ers zijn, net als heel veel andere mensen op een of andere manier niet in staat om de stap te zetten van kapitalist naar kapitalisme. Ze zien mensen die kwaad doen, maar ze zien niet het systeem dat dit kwaad organiseert.
Er is natuurlijk de menselijke slechtheid. Maar er is een verschil of die menselijke slechtheid plaats vindt in een milieu dat ze bevordert en beloont, of in een milieu dat ze bestraft en afzwakt. Het kapitalisme is een milieu dat de menselijke slechtheid beloont. Daarbij leidt het er zelfs toe dat menselijke slechtheid niet meer als slechtheid wordt aanzien: naar rijke mensen wordt opgekeken. Ze worden aanzien als mensen die het gehaald hebben. Dat ze daarvoor over lijken zijn gegaan wordt onder het matje geveegd en een bijkomstigheid. Rijke mensen worden een voorbeeld om na te volgen. The American Dream.
Het kapitalisme is milieu dat slechtheid bevordert. In dat milieu gelden wetten en regels, precies voor de bevordering van die slechtheid. Zo wordt het een systeem. Er zijn drie wetten essentieel in dat systeem. Ten eerste: de wet van de concurrentie. Concurrentie moét. Twee: de winst als doel van het handelen. Drie: de eigenaar van de productiemiddelen (de kapitalist) is ook de eigenaar van de producten. Daardoor komt alle macht bij het kapitaal te liggen en door die macht kan dan ook de hele samenleving zo worden georganiseerd dat de rijken vrij spel krijgen. Hier en daar kan er wel eens een belemmering worden opgeworpen, maar dat verandert niets aan de grond van de zaak.
Binnen een systeem dat slechtheid cultiveert is er voor geen enkel probleem van menselijkheid een oplossing.
De farma-industrie is een voorbeeld. Bij ons zal iedereen zijn vaccin krijgen. Het kan zelfs dat het gratis zal zijn. Maar in feite is het betaald door de gewone werkende man die het niet te breed heeft. En enkelen zullen van dat geld van de gewone man veel rijker geworden zijn. Ah ja, want zo werkt het systeem ! Als je er iets wil aan doen, moet je je niet concentreren op die rijken, maar op het systeem.