Eigendomsrecht kan crapuleus zijn

Knack

Siemen Van den Broecke

‘Grondrechten kan je schorsen. Intellectuele eigendomsrechten zijn fundamenteel’

‘Het vrijgeven van de formules voor de vaccins kan een gigantisch verschil maken in de bestrijding van Corona. Vandaag eist dat in de eerste plaats zijn tol voor de Groep van Minst Ontwikkelde Landen’, schrijft Siemen Van den Broecke

De titel van dit artikel in Knack is misleidend. Hij geeft de indruk dat de auteur het eens is met de verwoorde stelling. Het kan natuurlijk zijn dat dit toevallig of ongelukkig is, maar ik heb het teveel gemaakt dat titels misbruikt worden om misleidende boodschappen te verspreiden. De misleider gaat er dan van uit dat de meeste mensen enkel de titels lezen. In het artikel zelf wordt dan wél de correcte informatie gegeven, zodat de publicist er niet kan op aangevallen worden. Ik permitteer me dus wantrouwen.

Maar inderdaad: als je van de bevolking immense offers vraagt om een probleem op te lossen, en je laat de kleine groep rijken, die zich hierop verrijken gerust, dan is er iets grondig mis.

Het is hier niet de plaats om een filosofie van het eigendomsrecht te ontwikkelen. Maar laat het duidelijk zijn dat privé-bezit essentieel is voor persoonlijke vrijheid. Maar net als vrijheid is dat privébezit ook niet absoluut. In de huidige omstandigheden kan er geen twijfel over bestaan dat het recht op privé-bezit van de farmaceutische bedrijven en hun aandeelhouders op grenzen stoot. Het beperkt de vrijheid van de bevolking op een onaanvaardbare manier.

Laat me nu nog aannemen dat nationale overheden in het Westen die het geld hebben om die vaccins aan te kopen, zich niet verantwoordelijk voelen voor landen in het Zuiden die dat geld niet hebben, en dat die Westerse landen daarom niet actief ijveren voor het opheffen van die patentrechten. Maar de Wereldgezondheidsorganisatie van de UNO heeft een opdracht over de nationale grenzen heen. Bij mijn weten heeft die WHO zich nog niet bezig gehouden met die patentrechten. Nochtans: als ze haar opdracht ernstig neemt, zou het vrijgeven van de formules van de vaccins het eerste moeten zijn wat ze zou moeten eisen.

Maar ja, de UNO is nu eenmaal een door en door kapitalistische organisatie die als finaal doel de verdediging van de belangen van de rijken en van het systeem heeft. De WHO is oorspronkelijk opgericht om pandemieën te bestrijden. Dat is ook nu nog haar voornaamste actieterrein. Pandemieën zijn slecht voor de economie… Voor de rest is de WHO oogverblinding. Wie de WHO als echt begaan ziet met het lot van de mensen, is blind.

Daar komen we dus op de kern van de zaak.

Ieder wel- en doordenkend mens moet zich toch de vraag stellen waarom het eigenlijk nodig is dat iets wat essentieel is voor de gezondheid van de mens winstgevend moet zijn ? Wie geneesmiddelen ontwikkelt en produceert mag daarmee goed zijn brood verdienen. Maar waarom moeten er rijken door die arbeid nog schandalig veel rijker worden ? Is het geen evidentie dat gezondheidszorg totaal zou moeten gericht zijn op het welzijn van de mens, en dus niet op verrijking ?

Welnu: in het kapitalisme is dit geen evidentie. Integendeel. Het kapitalisme gaat er van uit dat de mens pas in actie komt als er winst te rapen valt. Erger: het verspreidt en propageert deze benedenmenselijke houding. Want dat is het rare: wat ik hier als een evidentie voorstel is het voor de meeste mensen niet. Zelfs gewone mensen vinden het normaal dat de farma-industrie een relatief kleine groep schandalig veel rijker maakt.

Soms duiken er gevallen op waarbij gewone mensen zich toch vragen stellen. Nog niet zo lang geleden was er dat levensnoodzakelijk medicijn dat onmogelijk duur is en niet wordt terugbetaald. Dan zijn mensen verontwaardigd. Maar op een of andere manier slaagt het systeem er in om de mensen weg te houden van de diepere vragen en diepere oorzaken.

Nu is dat niet verwonderlijk. Want de macht ligt nu eenmaal bij de rijken; bij het kapitaal. En die macht bepaalt het denken van de mensen.

Meestal worden de volgende grote wereldproblemen genoemd: armoede, milieu en klimaat, migratie… Welnu er is een nog veel groter wereldprobleem dat niet wordt genoemd: de manipulatie. En het wordt niet genoemd, precies omdat we gemanipuleerd worden.

Kom nu niet af met de democratie. De Westerse democratie is gewoon een manier om het denken van de mensen te kanaliseren. Ze geeft de indruk dat de mensen zelf beslissen, terwijl de eigenlijke beslissingen worden genomen, niet in de parlementen, maar in de cenakels van de rijken en de koninklijke paleizen. De begoocheling dat de mensen zelf beslissen houdt ze rustig. Onze democratie is manipulatie.

Wie dat niet gelooft moet zich maar eens afvragen hoe het dan komt dat die paleizen van de rijken er zijn ? Of is dat de wil van de gewone mens ? Als onze democratie écht was, waren die paleizen er niet. Of nog: onze democratie is een vehikel van het kapitaal. Waarom denk je dat de VS overal waar ze oorlog heeft gevoerd een democratie wil invoeren ? Uit menslievendheid en bekommernis voor die mensen ? Als de VS zo menslievend was, had ze daar geen oorlog gevoerd.

Ja, natuurlijk zijn er mensen die dienst bewijzen, zich inzetten voor de gemeenschap zonder winstbejag, en er tevreden mee zijn dat ze daarmee hun kost verdienen. Iedere arbeider hoort daarbij. Een arbeider of loontrekkende is het bewijs dat mensen willen werken zonder uit te zijn op winst. Het kapitalisme is dus gewoon een leugen.

Wordt het niet tijd om de leugenaars uit hun paleiselijke holen te halen, de leugen te ontmaskeren en een economie te bouwen waarin alle mensen werken, gewoon om (goed) hun kost te verdienen ?

Ondertussen hoor ik in Terzake zo iets als een Van Overtvelt (als De Wever een beetje mens is, jaagt hij die weg) beweren dat winst nodig is om geld te investeren in onderzoek van geneesmiddelen. Hij weet zeer goed dat hij liegt; het gaat niet om dié winst, maar om het geld dat de aandeelhouders optrekken. Maar daar fietst hij vrolijk langs door. 

Voorwaar: we leven in een mooie wereld.

 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *