De dictatuur van de klimaatfanaat

De Wereld Morgen

Febe Visart

Klimaatzaak: “Onze samenleving staat op het spel”

16 maart start de grootste rechtszaak in de Belgische geschiedenis: Vzw Klimaatzaak roept samen met meer dan 50.000 burgers de Belgische overheden juridisch op het matje voor hun ineffectief klimaatbeleid. België moet haar CO2-uitstoot sterk terugbrengen om haar burgers te beschermen tegen dreigende klimaatrampen

Wat een dwaasheid. Moet belgië zijn burgers beschermen tegen dreigende klimaatrampen ?

belgië moet niks. Eigenlijk zou belgië niet moeten bestaan. Maar ik wil aannemen dat dit niet echt relevant is. 

Ik stel zelf geregeld dat de belgische democratie eigenlijk een schijndemocratie is, bedoeld om de belangen van het grootkapitaal te verdedigen door de mensen de valse indruk te geven dat ze iets te zeggen hebben en ze zo kalm te houden. Maar daar heeft Schoenmaekers het niet over. Hij valt die democratie niet aan, hij situeert zichzelf in die democratie en dan negeert hij ze.

Als de belgische bevolking het niet wil, moet belgië niks. 

Schoenmaekers zegt zelf dat klimaatmaatregelen een politieker niet geliefd maken. Dat is hetzelfde als zeggen dat de belgische bevolking het niet wil, of er op zijn minst niet – of te weinig voor gemotiveerd is. En dus heeft die politieker gelijk.

Nu kennen we een vertegenwoordigende democratie. Dat betekent dat eenmaal de politieker aangesteld is, hij vanuit zijn eigen oordeel maatregelen kan nemen die niet door de bevolking worden gedragen, gewoon omdat een aantal problemen nu eenmaal zo ingewikkeld zijn dat ze voor een groot aantal mensen niet overzichtelijk zijn en omdat ze de mensen gewoon niet interesseren. De politieker is dus niet verplicht tot populisme. Maar zonder draagvlak kan hij ook niet.

De staat kan de mensen verplichten of verleiden en zo gewenst gedrag creëren. De groenen zijn daar sterk in: ze heffen taksen op zaken die ze niet willen, en geven premies voor zaken die ze wél willen. Eigenlijk is dat manipulatie. Maar daar hebben die groenen geen probleem mee.

Blijkbaar is dit systeem niet sterk genoeg om de bevolking tot het gewenste gedrag te brengen. Er  moet dus meer gebeuren.

Schoenmaeker wil de staat dus via het gerecht verplichten om dat méér te laten gebeuren.

Maar wat is dat méér ? Het kan enkel verplichting zijn. Schoenmaeker wil de staat verplichten tot een dictatuur op gebied van klimaatgedrag.

Ik heb die klimaatfanaten al horen vragen waarom wat nu kan voor corona, niet kan voor het klimaat ? Ik hoop dat ze niet beseffen welke onzin ze uitkramen, want als ze dat wel beseffen horen ze thuis in een regelrechte dictatuur. 

Gaan ze omwille van het klimaat thuiswerk verplichten, de cultuurhuizen dicht houden… Ah ja, want daardoor komen er minder vervuilende wagens op de weg. Gaan ze de avondklok in stellen, het nachtleven stilleggen en de festivals verbieden ? Ah ja, want fuiven en festivals zijn sterk milieubelastend en energiezuipend.

Toegegeven: ik maak er nu een karikatuur van. En toch.

Twee VUB professoren hebben een studie gemaakt en besluiten dat belgië de klimaatdoelstellingen kan halen, maar dat daarvoor niet alleen de regering aan de slag zal moeten, maar ook de burger en de wetenschapper.” Over die burger gaat het hier, want wat de regering beslist zal impact hebben op die burger en door die burger betaald worden.

Om die doelstellingen te halen moeten er volgens die professoren vier belangrijke maatregelen genomen worden:

1. Minder energieconsumptie, onder andere door onze huizen voldoende te isoleren en door warmte-overschotten meer te gebruiken

2. Ons gebruik aanpassen aan de beschikbaarheid

3. Opslag voor HEN-energie voorzien

4. Meer elektriciteitstransport, al gebeurt dat best internationaal en eventueel zelfs intercontinentaal.

Voor wie niet helemaal mee is met het verhaal: HEN energie is hernieuwbare energie, op dit ogenblik concreet wind en zon.

Mag ik aandacht vragen voor “onder andere” in het eerste punt. Het betekent dat we er door isoleren en warmteopslag niet geraken. Ik heb eens gegoogled op “energiegebruik beperken”. Dan krijg ik enkel links die verwijzen naar tips voor individuele gebruikers om hun energiegebruik te beperken. Van ‘s nachts je computer afzetten tot deuren en vensters dicht houden… Wil iemand me eens uitleggen hoe een rechter de belgische staat kan verplichten om zijn burgers te verplichten om ’s nachts het licht uit te doen ? In de oorlog kon dat….

Ja, we moeten ons energiegebruik aanpassen aan de beschikbaarheid. Nu al worden we aangemaand om onze was overdag te doen als de zon energie geeft, ook al is die energie overdag duurder. 

Als we verkochte Tinne bezig laten zal het er ook op neerkomen dat we er mee leren leven dat, zoals in ontwikkelingslanden, een aantal uren per dag de elektriciteit zal afgesloten zijn. Ze heeft het zelf gezegd. Dat ze ons dat wil doen aanvaarden omdat het maar tijdelijk zou zijn tot er genoeg gascentrales de boel komen vervuilen, bewijst haar onzindelijkheid.

Anuna heeft de regering ooit aangemaand om ook in te zetten op een kwalitatief openbaar vervoer. Gezien de structuur van het basisnet en de ruimtelijke ordening is dit in belgië gewoon onmogelijk.

Ook moet belgië de veestapel halveren. Ik ben daar voor. Maar wie een beetje nadenkt, ziet dat dit om vele redenen niet zo simpel is.

Eigenlijk kan je bij iedere maatregel die wordt voorgesteld bezwaren inbrengen die steek houden. En altijd worden er mensen getroffen en benadeeld. Of denk je nu echt dat de belgische politiekers uit slechte wil weigeren om het klimaat te redden ?

Natuurlijk: ook ik wil geen opwarming en ik denk dat ik van mezelf mag zeggen dat ik echt wel bewust omga met energie. En je mag komen controleren: er staat geen koe in mijn tuin. Maar om naar de rechter te stappen om de staat te verplichten om mij te verplichten kan enkel opkomen in de geest van ver-idiotiseerde fanaten.

Overigens: die rechter kan de staat enkel verplichten door dwangsommen op te leggen. Wie zal die betalen ? Jij en ik toch ? 

Als je wil stellen dat het toch de belgische politiekers zijn en niet de burgers, komt die dwangsom er op neer dat ik de boete moet betalen die wordt opgelegd aan de falende politieker.

Maar eigenlijk wil de heer Schoenmakers via de rechter mij verplichten om te leven zoals de heer Schoenmaekers dat wil. Ik heb een foto gevonden van de heer Lambert Schoenmaekers. Hij draagt geen snorretje. Maar dat kan nog komen.

 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *