De échte Vlaamse Beweging

Knack

Johan Velghe

Vlinks streeft naar een sociaal, rechtvaardig en inclusief Vlaanderen met maximale autonomie.

‘Wie enkel teert op nostalgisch verleden, mist de essentie van de Vlaamse beweging’

‘De manifestatie in Steenstrate heeft een patent genomen op het weggooien van de essentie van de Vlaamse beweging’, schrijft Johan Velghe aan de vooravond van de IJzerwake

Het zou verwonderlijk zijn als ik het in alle details eens zou zijn met Johan Velghe en Vlinks. Maar de kern van zijn betoog is juist: een extreem-rechts flamingantisme is een verraad van de Vlaamse beweging.

Het is een schande dat dit extreem-rechts het monopolie van Vlaams-gezindheid opeist. Het is een nog grotere schande dat zogezegd links dit zo maar laat gebeuren, en weigert het emanciperende en pacifistische van de Vlaamse beweging te erkennen.

De houding van links is nog erger dan die van extreem-rechts, want van dat rechts verwacht ik niets anders. Van links zou je op meer inzicht en intellectuele eerlijkheid moeten kunnen hopen. Niet dus. 

Er zijn mensen die mij bezig horen over links en daaruit besluiten dat ik rechts ben. Welnu, het links zoals het zich tegenwoordig bij ons voordoet is even goed verraad van echt links als het verraad van rechts tegenover de Vlaamse beweging. Met dat links heb ik niets van doen. Maar maakt dat me rechts ?

Ben ik rechts omdat ik belgië afwijs ?

Laat het duidelijk zijn: zolang belgië bestaat, wil ik dat het een links belgië is. Als belgië ophoudt te bestaan hoop ik dat Walllonië zich bevrijdt van het perverse links van de PS en écht links wordt. En ik zal in Vlaanderen ijveren voor een staat met zo weinig mogelijk overheid; met arbeid die eigenaar is van het kapitaal; met zo weinig mogelijk en enkel gezonde concurrentie; met een economie gericht op behoeftebevrediging en niet op winst; met een maximumvermogen; bevrijd van reclame; met een menswaardig basisinkomen uit waardering voor àlle inzet voor de samenleving; zonder leger; pacifistisch; neutraal en bevrijd van het Amerikaanse imperialisme…

Ter attentie van de belgicisten en ziekelijke royalisten: wil iemand me eens uitleggen waarom die samenleving waar ik voor sta, enkel zou mogelijk zijn in belgië en niet in Vlaanderen en Wallonië apart ? Nog erger: als er één land is waarin die echt linkse samenleving niét mogelijk is, dan is het belgië. Of vergeten jullie voor het gemak even het koningshuis ?

Wat dat koningshuis betreft, en ter attentie van de anti-kolonialisten: beseffen jullie wel wie Philippe eigenlijk écht is ?

Je kan Leopold II beschouwen als een privé-kolonialist. De privé-kolonie is dan overgegaan naar een kolonie van de belgische staat. Op dit ogenblik gaat de uitbuiting van het Congolese volk nog altijd gewoon door. Alleen gaat de winst er van nu niet meer naar en via de belgische staat, maar weer rechtstreeks naar de privé-kolonialist Philippe en aanhangsels zoals de families De Croo, Michel, Van Gucht, Frère…

Het was de machtsopportunist Wilfried Martens die het zei: ik ben tegen een monarchie, behalve in belgië, want als je in belgië het koningshuis wegjaagt, bestaat belgië niet meer… Welnu als het bestaan van belgië afhangt van het bestaan van het koningshuis, is een links belgië niet mogelijk. Wat maken onze surrogaat linksen zichzelf eigenlijk wijs ?

Nu is een republiek natuurlijk geen garantie voor een linkse samenleving. Maar een republiek zou het kunnen zijn. In een reële monarchie is ze niet mogelijk. En al helemaal niet met de belgische monarchie. En voor de sentimentelen onder jullie: de maagd Elisabeth zal daar niets aan veranderen. 

Dàt alleen al zou voor links een reden moeten zijn om te ijveren voor de republiek Vlaanderen.

Niet dus: surrogaat links kiest er voor om een objectieve bondgenoot te zijn van het koningshuis en het daarmee verbonden belgische grootkapitaal.

In de val van een objectief bondgenootschap mag de échte, linkse, Vlaamse beweging niet trappen. Vlaams extreem-rechts kan sowieso geen bondgenoot zijn in de zin van samenwerking. Maar het kan ook geen objectieve bondgenoot zijn.

Om het concreet te maken: veronderstel dat het vlaams blok een nieuwe grote verkiezingsoverwinning zou behalen en samen met de N-va genoeg stemmen zou hebben om in het Vlaamse parlement de republiek Vlaanderen uit te roepen, en dat de N-va hieraan als partij zou meewerken, dan zou ik van de “linkse” N-va-ers verwachten dat ze de partij verlaten en niet meewerken aan de eenzijdige oprichting van de republiek Vlaanderen, want deze eenzijdige uitroeping zou dan gebeuren door het samengaan van extreem-rechtsen van het vlaams blok met extreem-rechtsen binnen de N-va. Voor echt linksen is samenwerking met nazi’s en fascisten ondenkbaar. Nooit, nergens, ook niet voor het goede doel.

Nu kunnen we natuurlijk een discussie beginnen over de vraag of het vlaams blok nazistisch of fascistisch is ? De partij probeert zich van dat imago te ontdoen. Ik ben er van overtuigd dat de kern van de partij wél nazistisch en fascistisch is. Dat betekent niet dat alle partijleden en kiezers dat zijn. Maar de partij als zodanig dus wel. En dus is samenwerking met die partij niet mogelijk.

Als je zo over de zaken nadenkt kan je niet anders dan de vraag stellen: hoe is het zover kunnen komen ?

Het antwoord is duidelijk: de schuld ligt bij het belgische links dat zichzelf heeft verraden en Vlaams links in de steek heeft gelaten.

Hallo, belgisch links ? Wees eens consequent en maak belgië los van de VS. Na het debacle van Afghanistan moet toch duidelijk zijn dat bij de Amerikanen en de wereld die zij voor ogen hebben, geen heil te vinden is. Schaf het belgische leger af en kies voor het Zwitserse model van neutraliteit, en dus voor pacifisme. Zou zouden jullie alvast één basisidee van de Vlaamse beweging waar maken.

Maar ja, ik maak me geen illusies: zolang het linkse Waalse gewest, waar het linkse Vlaanderen solidair mee wil zijn, eigenaar is van de Fabrique National d’ Armes de Guerre de Herstal kàn dat natuurlijk niet.

Waar halen jullie eigenlijk de pretentie om jullie links te noemen ?

 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *