Paasmaandag

Zelensky is van Joodse afkomst en komt daar nu meer voor uit, vooral om de steun van de Joden te werven. Of hij het nog echt meent met zijn geloof is niet zo duidelijk. Zeker niet als je ziet hoe hij heult met regelrechte neonazi’s.

Biden is pratikerend katholiek…

Poetin viert elke jaar Pasen in de kathedraal van Moskou.

De Croo viert enkel zichzelf. Die mag vandaag dus niet meespelen.

Hoe is het in godsnaam mogelijk dat mensen die zich tot het christelijk geloof bekennen, verworden tot moordenaars ?

Ik hou het kort vandaag: een christen moet per definitie een mens van vrede zijn. Als hij dat niet is, verraadt hij het geloof. Onze wereld zou er mooier uitzien als meer mensen gelovig waren. Echt gelovig.

Niemand verwacht van jou en mij dat we perfect zijn. Zondigen is toegelaten. Maar oorlog voeren is dat niet, tenzij het zou gaan om extreme gevallen zoals de holocaust waarbij het lijden van de bevrijders opweegt tegen het lijden van de onderdrukten.

In Oekraïne is dat niet zo.

De rechtvaardige oorlog waar de katholieke kerk het vroeger over had, bestaat niet. Een oorlog kan enkel verantwoord worden vanuit het principe van het minste kwaad: de oorlog is kwaad, maar als dat kwaad leidt tot het vermijden of stop zetten van erger kwaad, kan het aanvaardbaar zijn.

Dat is niet zo in Oekraïne. De duizenden doden en vernietiging van ganse steden wegen niet op tegen de nadelige politieke en sociale gevolgen van een Oekraïne onder Russische invloed. Net zoals ze niet opwegen tegen een Oekraïne onder Westerse invloed.

Een oorlog is altijd van het ergst denkbare kwaad.

Maar dat is de wereld waarin we leven: een wereld zonder God en dus zonder vrede.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *