COP27: de 27ste mislukking !

Gisteren morgen in de Ochtend op VRT 1: “Europees Milieuagentschap over klimaatakkoord: “Uit wetenschappelijk perspectief is dit bijzonder ontgoochelend”.

Aan dat wetenschappelijke wil ik niet meer veel woorden vuil maken. Ja, natuurlijk zijn nogal wat wetenschappers overtuigd van de wetenschappelijke juistheid van de klimaatrapporten van het IPCC. Maar als ik de wetenschapper van dienst hoor zeggen dat de wetenschap kristalhelder is, dan vraag ik toestemming om te grinniken. Ik wil aannemen dat het voor deze wetenschapper kristalhelder is, maar de wetenschap kan per definitie niet kristalhelder zijn, en al zeker de klimaatwetenschap niet die nog in haar kinderschoenen staat en een onderwerp behandelt waarin kristalhelderheid gewoon onmogelijk is.

Maar goed: de wetenschap kan me wel inzichten geven waarvan ik met grote waarschijnlijkheid kan aannemen dat ze juist zijn – tot iets anders wordt aangetoond met dezelfde waarschijnlijkheid – en ik wil aannemen dat we in ons handelen als richtlijn niets anders hebben dan de huidige waarschijnlijkheid. Laat ons dus maar doen alsof het waar is.

Het probleem met deze klimaatconferentie, en eigenlijk al met zowat alle voorgaande conferenties, bestaat er in dat de politiekers wel met woorden belijden dat ze de wetenschappelijke inzichten als richtlijn willen volgen, maar dat gewoon niet doen.

Op gebied van beheersing van de CO2 hebben we sinds de jaren negentig – dertig jaar ! – toen de eerste klimaatrapporten uitkwamen, geen enkele vooruitgang geboekt. Integendeel: er is nooit zoveel CO2 in de lucht geweest als nu en ook deze conferentie treft geen enkel besluit dat die CO2 zal verminderen. Integendeel !

Al dertig jaar is het vijf voor twaalf. Maar blijkbaar nog altijd geen twaalf uur.

Geen enkele doelstelling is gehaald en er is niemand zinnens om die doelstellingen te halen.

Behalve Europa. Zegt het. Want het is nog maar de vraag of de Green Deal van Ursullala von der Lüge echt wel gericht is op het voorkomen van de opwarming van de aarde en eigenlijk niet gewoon een economisch project is om de Europese economie wat leven in te blazen zodat tegenover het massaal gedrukte waardeloze geld toch nog enige waarde komt te staan. Dat economisch plan vraagt een grote inspanning van de gewone mensen – nooit van de rijken – en het lijkt er op dat de klimaatpaniek wordt gebruikt om die gewone mensen zo ver te krijgen dat ze die inspanningen willen leveren.

De klimaatactivisten die sowieso ook nuttige idioten zijn, zijn natuurlijk zeer ontgoocheld over het werk van COP 27 en vragen zich af hoe het mogelijk is.

De wetenschapper op de radio sprak dan maar even niet als wetenschapper, maar zocht de oorzaak voor de passiviteit van de politiek bij het lobbywerk van de fossiele brandstof industrie. Misschien moeten die wetenschappers voor ze zulke uitspraken doen, er bij vermelden dat die uitspraken niet horen bij hun wetenschap en dat hun gezag als wetenschapper hier dus niet geldt.

Dat lobbywerk van de fossiele brandstof industrie is natuurlijk een feit. Maar je kan toch niet ontkennen dat ook de klimaatactivisten enorm inzetten op lobby-dingens. Wat is Greta anders dan een instrument van een lobby ? Wat zijn die grootouders voor het klimaat anders dan nuttige idioten in dienst van een lobby ?

In wat voor wereld leven we als het voortbestaan van de mensheid – want zo wordt het ons voorgesteld – afhangt van de uitkomst van een match tussen twee lobbygroepen ?

Neen, er is meer aan de hand.

En zo zie ik hoe zwarten in in Sharm el Sheikh een uitbundig vreugdedansje doen omdat ze een bom geld hebben binnengehaald dank zij het klimaatprobleem. Hebben die gasten eigenlijk nog wel voordeel bij de oplossing van dat probleem ? Hoeveel van die landen hebben een regime waarvan je kan denken dat ook maar een fractie van dat geld bij de gewone mensen zal terecht komen ? Bestaan zo landen eigenlijk wel ? Ben jij er zeker van dat in het konink-lijk belgië niet grote sommen zouden blijven plakken in de middens die écht de macht hebben in dit onland ?

Maar goed: ik begin me ondertussen af te vragen of die dansende zwarten en onwillige witten niet méér weten dan wij, gewone mensen ?

Kàn het eigenlijk wel dat de hoofdaandeelhouders van de Shell, de Oranjes Alexander en Maxima, nog snel wat miljoenen willen binnenrijven door nieuwe olievelden te gaan exploreren terwijl ze weten dat daardoor half Nederland onder water komt te staan ?

Kan het zijn dat de machtigen op deze aarde ondertussen weten dat niét de CO2, of het methaan, of, samengevat, de broeikasgassen, het echte probleem zijn ?

Dat er iets aan de hand is met het weer wil ik aannemen. Het is mogelijk dat dit ook iets te maken heeft met het klimaat. 

Dat de mens een te grote belasting is voor onze planeet, althans in functie van de mens zelf, lijkt me duidelijk. 

En ook lijkt het me duidelijk dat we als mensheid het roer radicaal moeten omslaan. Ik steun het terugdringen van de fossiele brandstoffen. Tenslotte is het smerige boel.

Maar er is zeker ook iets mis met het klimaatactivisme; al was het maar omdat het totaal mislukt is. Want ook dàt is duidelijk: we zullen de doelstellingen niet halen en als de huidige kristalheldere wetenschappers gelijk hebben, zàl de aarde dus opwarmen en zullen… ik ben het scenario van een rampenfilm aan het schrijven…

Ondertussen denk ik dat het probleem van de klimaatactivisten niet het klimaat is, maar het feit dat ze worden misbruikt.

Goed gerichte angst is de beste manier om de mensen in de pas te laten lopen.

Ik weiger om angstig te zijn.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *