We moeten naar minder sociale woningen

Knack

‘Wonen is geen voorwaarde, maar is en blijft een grondrecht’ ‘

Deze regering wil naar eigen zeggen sociale huisvesting voor zij die het wérkelijk nodig hebben. Met strengere voorwaarden bereikt ze net het tegenovergestelde’, schrijven organisaties Netwerk tegen Armoede, LEVL en Orbit

Netwerk tegen Armoede, LEVL en Orbit hebben het nog niet goed begrepen.

Sociale woningen zijn nodig voor mensen die geen “normale” woning kunnen huren of kopen.

Als je pleit voor méér sociale woningen, aanvaard je dat er méér mensen te weinig verdienen om zelf voor de bevrediging van hun grondrecht in te staan.

We moeten niet naar meer sociale woningen, maar naar geen mensen die er een nodig hebben.

Nu mag je van mij werken aan de acute noden. Maar als je niet tegelijkertijd ook werkt aan de lange termijnweg naar een samenleving waarin ieder mens op een fatsoenlijke manier kan leven omdat hij op een fatsoenlijke manier zijn kost kan verdienen, bevestig je de status quo die je zelf onaanvaardbaar vindt.

Je bevestigt mensen in afhankelijkheid van een overheid.

Om het wat breder te trekken: we moeten af van de verzorgingsstaat en van een sociale zekerheid. We moeten naar een staat (en economisch systeem) waarin solidariteit, georganiseerd door de overheid, niet nodig is, want die maakt mensen afhankelijk van de overheid. Er zullen altijd uitzonderingen zijn. Maar het moeten uitzonderingen blijven omdat iedereen die volgens eigen kunnen en mogelijkheden zijn verantwoordelijkheid opneemt voor zichzelf en zijn naasten, genoeg verdient – niet krijgt ! – om zijn grondrechten waar te kunnen maken.

We moeten af van een economisch systeem waarin een mens verdient op basis van wat hij produceert. Hij moet niet verdienen op basis van het economische resultaat van zijn arbeid, maar op basis van zijn arbeid.

Dan krijg je een samenleving waarin mensen hun volle menselijkheid in onafhankelijkheid en verantwoordelijkheid kunnen beleven. We krijgen een staat met (veel) minder overheid omdat die overheid niet meer nodig is.

Netwerk tegen Armoede, LEVL en Orbit en de hele zich links wanende meute duwen in de tegenovergestelde richting.

 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *