Seksisme en de strijd tegen extreem-rechts

LSP

Klassenbenadering nodig om seksistisch offensief van rechts af te blokken

Bart De Pauw, Johnny Depp: de afgelopen periode leek de ene na de andere misbruiker op eerherstel te kunnen rekenen. Zelfs Jeff Hoeyberghs werd deels vrijgesproken voor zijn walgelijk seksisme. Er is meer polarisering dan voorheen. Hoe kunnen we dit stoppen? Hoe zetten socialistisch feministen de beweging verder? Maandblad De Linkse Socialist sprak hierover met Mai en Frede van Campagne ROSA

Beseffen de mensen van dat Rosageleuter dan echt niet dat ze zich grandioos belachelijk maken ?

Bart De Pauw heeft ongepaste sms-jes gestuurd. Hoeyberghs is een clown.

Maar de imam is geen clown.

Dit links geleuter ziet enkel seksisme bij “rechts”.

Ik begin te geloven dat het niet gaat over de strijd tegen seksisme, maar om de strijd tegen rechts waarvoor dan seksisme wordt gebruikt.

Ik wil meevechten in de strijd tegen rechts. Maar nooit ten koste van intellectuele eerlijkheid.

De Rosa incestclub moet ook beseffen dat gelul over seksisme niemand weg houdt van rechts. Het houdt mensen weg van Rosa. Maar het narcisme is klaarblijkelijk zo groot dat dit inzicht onmogelijk is.

Seksisme vind je overal. Het heeft op zich niets van doen met links of rechts.

Het is gewoon onderdeel van het gevecht der geslachten.

Er is de aantrekkingskracht tussen de geslachten, maar ook een strijd.

Ik moet die strijd hier niet gaan ontleden, maar om het kort even aan te geven: seksuele aantrekkingskracht geeft macht.

Je krijgt dan een dubbele strijd: gebruik van seksualiteit om macht te verwerven, en van de andere kant: strijd om onder die macht uit te komen.

Dat gevecht kan vele vormen aannemen, en het wordt gevoerd, zowel door mannen als vrouwen.

Misschien moet je het gendergedoe gedeeltelijk terugbrengen tot die strijd, maar dan binnen één mens.

Die strijd wordt gevoerd, ook door vrouwen: ook de reactie van de vrouwen die belaagd werden door De Pauw was seksistisch. Heel Rosa is zelf puur seksisme.

Is extreem-rechts seksistisch ? Er zijn zeker seksistische extreem-rechtsen. Maar ik heb er toch een probleem mee als je de consequentie van het Rosa-denken doortrekt: als iemand niet seksistisch is, is hij dan ook niet extreem-rechts ?

Ik probeer maar te denken.

In ieder geval: als er iemand wil ijveren voor de gelijkberechting van vrouwen, dan moét hij naar de islam kijken. Wie dat niet doet, heeft er bij mij gelegen.

Vooral ook omdat de islam ondertussen sterk aanwezig is in onze samenleving en er weinig of geen signalen zijn dat de ideologie bekwaam is om de eeuwenoude ideeën te verlaten.

Misschien moet Rosa eens wat minder aandacht schenken aan Hoeyberghs, en beginnen te ijveren voor het weghalen van de islam van de lijst van erkende erediensten ? Het moet voor een echt Rosa-geval toch totaal onaanvaardbaar zijn dat een ideologie op haar God beroep doet om vrouwen in de macht van de mannen te duwen ?

Natuurlijk zijn er ondertussen wel wat moslims die onder invloed van de maatschappij waarin ze leven seksisme achter zich hebben gelaten niettegenstaande hun geloof.

Maar misschien moeten ook die mensen zich eens gaan afvragen wat ze aanmoeten met een seksistische Mohammed en Allah ?

Tenslotte: je kan je de vraag stellen wat seksisme nu eigenlijk is, en dan merk je dat er moslims zijn die de verhouding man – vrouw in de islam helemaal niet als seksisme zien. Ik wil daarover nadenken.

Maar in ieder geval: als je de opvatting over seksisme van Rosa neemt, is de islam onaanvaardbaar.

 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *