Bak een Mexicaans Pan de Muerto (brood van de doden)
Wees bezig met waar je mee bezig bent.
Pan de muerto is een Mexicaans zoet brood dat wordt geassocieerd met de Dag van de Doden, een Mexicaanse feestdag die wordt gevierd op 2 november.
Mexicanen blinken niet uit in diepgaande geloof. Maar hun broodje is wél lekker.
Het brood symboliseert door zijn ronde vorm de cyclus van leven en dood. Er is extra deeg bovenop aangebracht om de schedel, gekruiste beenderen en tranen voor de levenden weer te geven.
Het kan ook de vorm krijgen van engelen of dieren.
Het wordt traditioneel op smaak gebracht met anijszaad en sinaasappelschil.
Wees bezig met waar je mee bezig bent.
Nodige tijd
Voorbereiding: 25 minuten
Kooktijd: 45 minuten
Extra tijd: 2 uur
Totale tijd:
3 uur 10 minuten
Resultaat
1 groot rond brood / 12 porties
Ingrediënten
Brood:
¼ kopje melk
¼ kopje boter
¼ kopje warm water (110 graden F/45 graden C)
3 kopjes bloem voor alle doeleinden
¼ kopje witte suiker
2 theelepels anijszaad
1 ¼ theelepel actieve droge gist
½ theelepel zout
2 grote eieren, losgeklopt
1 eetlepel sinaasappelschil (zeste)
Glazuur:
¼ kopje witte suiker
¼ kopje sinaasappelsap
2 theelepels sinaasappelschil
2 eetlepels witte suiker
Om het brood te maken
Wees bezig met waar je mee bezig bent.
Verhit melk en boter in een middelgrote pan op laag vuur tot de boter smelt. Haal van het vuur en voeg warm water toe. Het mengsel moet rond de 43 graden Celsius zijn.
Meng1 kopje bloem, suiker, anijszaad, gist en zout in een grote kom. Klop het warme melkmengsel erdoor en voeg dan eieren en sinaasappelschil toe; klop tot alles goed gemengd is. Roer 1/2 kopje bloem erdoor en blijf meer bloem toevoegen tot het deeg zacht is.
Leg het deeg op een licht met bloem bestoven oppervlak; kneed tot het glad en elastisch is. Doe het deeg in een licht ingevette kom. Dek af met plasticfolie en laat op een warme plaats rijzen tot het in omvang is verdubbeld, 1 tot 2 uur.
Vorm het tot een groot rond brood met een ronde knop erop. Leg het deeg op een bakplaat; losjes afdekken met plasticfolie. Laat op een warme plaats rijzen tot het ongeveer verdubbeld is in omvang, ongeveer 1 uur.
Verwarm de oven voor op 175 graden C. Bak in de voorverwarmde oven tot ze goudbruin zijn, 35 tot 45 minuten. Laat iets afkoelen voordat u het met glazuur bestrijkt.
Om het glazuur te maken
Meng1/4 kopje suiker, sinaasappelsap en sinaasappelschil in een kleine pan. Breng op middelhoog vuur aan de kook en kook gedurende 2 minuten.
Afwerking
Strijk het glazuur over het warme brood. Bestrooi met 2 eetlepels suiker.
Bewaar het brood (idealiter in een broodtrommel of onder een taartkoepel) maximaal drie dagen op kamertemperatuur.
Voedingswaarden
Per portie (1 brood = 12porties)
Calorieën 208
Totaal Vet 5g 7% dagelijkse waarde
Verzadigd vet 3g 14%*
Cholesterol 42mg 14%
Natrium 134mg 6%
Totaal Koolhydraten 36g 13%
Voedingsvezels 1g 4%
Totaal suikers 11 g
Eiwit 5g 10%
Vitamine C 4mg 4%
Calcium 21mg 2%
IJzer 2mg 10%
Kalium 75mg 2%