Waarom voert Trump die importheffingen in ?

VRTnws

‘Liberation Day’ van Donald Trump: VS voert importheffing van 20 procent in op producten uit EU

De Verenigde Staten voeren “wederkerige handelstarieven” in tegen alle landen van de wereld

De overgrote meerderheid van de commentaren in onze media concentreren zich op de invloed van deze importheffingen in Europa.

Maar het is belangrijk om te beseffen dat niet alleen Europa maar – zoals de VRT meldt – àlle landen van de wereld getroffen worden.

Waarom doet Trump dit ?

Iedereen die iets afweet van economie verklaart dat die heffingen de wereldhandel kapot maken. Het is voor de hele wereld slecht. Je zou daarbij kunnen bedenken dat de hele wereld een Trump niet kan schelen. Als het maar goed is voor de VS.

Maar het is ook niet goed voor de VS. Trump wéét dat. Waarom doet hij het dan toch ?

Trumpsgewijze lult hij wat over rechtzetting van onrecht. Hij heeft het ook over bescherming van de eigen economie. Maar ook dat is gelul als het die eigen economie benadeelt.

Maar Trump zegt ook iets belangrijks: hij wil de Amerikaanse economie onafhankelijk maken van de rest van de wereld en hij moet dat doen uit veiligheidsoverwegingen tegenover China.

Trump gaat er van uit dat de oorlog met China – en dus de derde wereldoorlog – onvermijdelijk is en dan is het belangrijk dat de VS niet afhankelijk zijn van andere landen.

Dan moeten er – bij wijze van voorbeeld – grote autofabrieken staan in de VS die snel kunnen worden omgebouwd om tanks te produceren.

Ooit logeerde ik enkele dagen bij de directeur van de John Deere tractorenfabriek in Duitsland. Hij vertelde me dat die fabrieken zo geconcipieerd zijn dat ze op minder dan een maand kunnen overschakelen van de productie van tractoren naar die van tanks. Trump wil dus niet dat er nog auto’s van elders worden ingevoerd, want dan krijgt hij die autofabrieken niet in de VS.

Je kan dit uitbreiden naar zowat alles wat een land nodig heeft om oorlog te voeren en te overleven in oorlogstijd.

Deze importheffingen zijn een signaal dat de derde wereldoorlog dichterbij komt.

Dat deze overschakeling van wereldwijde handel naar binnenlandse productie de gewone Amerikaan schaadt, interesseert Trump niet. De bevolking van een land in oorlog moet er maar iets voor over hebben.

Die bevolking zou in opstand kunnen komen. In een democratie zou dit er toe kunnen leiden dat de oorlogszuchtige president niet wordt herkozen.

En, inderdaad, dus is het voor Trump belangrijk dat de democratie wordt uitgehold en zijn derde ambtstermijn mogelijk wordt.

Trump zal dan wel een narcist zijn, maar de politiek die hij voert komt niet voort uit zijn narcisme, maar is weldoordachte strategie.

Zijn narcisme komt de machthebbers achter de schermen goed uit: het leidt onze inzichten weg van hun oorlogsmisdadige plannen.

Die oorlogsplannen zijn ontwikkeld in de VS.

Niet in China of Rusland.

Rusland is economisch en militair niet bekwaam om een wereldoorlog te willen.

Of China dat wel is, weet ik niet. Economisch waarschijnlijk wel. China wint op dit ogenblik in ieder geval de economische oorlog tegen de VS. Het is juist omdat de VS tot het besluit zijn gekomen dat ze die oorlog niet kunnen winnen, dat ze om de werelddominantie te behouden moeten overgaan tot de militaire oorlog.

Xi Jinping weet even goed als ik dat de Amerikanen gaan komen. Hij is dus zijn militaire kracht aan ’t versterken.

De VS moeten die militaire oorlog beginnen voor China militair sterk genoeg is.

De Amerikanen zullen het spel zo spelen dat ze ons kunnen wijs maken dat het de Chinezen zijn die de oorlog beginnen, zodat wij ons geroepen voelen om onze jonge mensen naar het slachtveld te sturen.

Maar wie een beetje objectief naar de wereld kijkt, ziet dat de Chinezen geen enkel belang hebben bij een militaire oorlog, juist omdat ze de economische oorlog winnen.

Je ziet het ook in de geschiedenis van de oorlogen van de laatste decennia: de Amerikanen hebben de oorlogen in Irak, Afghanistan, Libië … nodig gehad. De Chinezen hebben geen enkele militaire oorlog gevoerd. Na Vietnam (1979) is China in geen enkele oorlog betrokken geweest.

Na de dood van Mao (1976) is China in een gestaag proces van politieke hervormingen begonnen aan de opbouw van een economische grootmacht. Daarvoor heeft het geen oorlogen nodig gehad.

Wie zich los maakt van de propaganda die onze media op ons los laten, kàn niet anders dan besluiten dat de dreiging van de derde wereldoorlog reëel is en uit de VS komt. De narcist Trump is de geschikte persoon om de VS naar de effectieve uitbarsting van die oorlog te leiden.

Laat me nog een Catootje doen: Ceterum censeo bellum vitari posse. (Tenslotte ben ik er van overtuigd dat de oorlog kan vermeden worden.)

Als Europa zich neutraal opstelt zowel tegenover de VS als tegenover China-Rusland, kunnen de VS de oorlog tegen China-Rusland niet winnen.

 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *