MO*
Bedrijven blijven profiteren van corruptie in Afrika
Europa moet niet weten van revolutionair nieuw VN-verdrag
Natuurlijk ben ik het eens met de aanklacht tegen bedrijven zoals Total. Maar eigenlijk is dat hele VN gedoe een lachertje en zo ’n conferentie in Genève gewoon een voorwendsel voor rijk volk om op onze kosten een mooi reisje te doen.
In een ander artikel, dat dan het klimaatthema bespeelt, lees ik dat regeringen over de hele wereld 120 procent meer steenkool, olie en gas willen produceren dan nodig is om de klimaatverandering onder de 1,5 graden Celsius te houden. Het Klimaatakkoord van Parijs lijkt nauwelijks invloed te hebben gehad op de productieplannen, blijkt uit cijfers van de VN.
Heeft iemand nog iets gehoord van het Marrakeshpact ? Dat zou de migratie internationaal in menselijke banen gaan leiden. Misschien hebben jullie betere ogen dan ik, maar ik zie geen enkel verschil tussen voor en na dit pact. Het is natuurlijk nog maar pas ondertekend, en grote resultaten kunnen er nog niet zijn, maar zie jij in belgië dat aan de goede kant van de geschiedenis zit, ook maar enig spoor van verandering ? Het enige wat de ondertekening van dat pact heeft opgeleverd waren bonuspunten voor de Europese benoeming van Michel.
Het komt er op neer dat de VN rapporten publiceert en voorstellen voor verdragen aan de staten voorlegt, terwijl ze heel goed weet dat daar niets van in huis komt. Dat kan ook niet anders dan de VN is een lege doos met een heel duur strikje.
Wil iemand me eens aantonen op welk terrein de VN ook maar enig resultaat heeft behaald ? Ja, er zijn natuurlijk hier en daar wel kleine plaatselijke successen, bijvoorbeeld op gebied van gezondheidszorg, maar op wereldwijde schaal heeft ze niets verbeterd. En niemand gelooft mij, maar het zal niet lang meer duren voor ze ook zal moeten toegeven dat ze er niet in slaagt om de doelstelling te halen waarvoor ze is opgericht: het voorkomen van de derde wereldoorlog. Eigenlijk is die al bezig. Het is enkel nog wachten op de steekvlam die de hele boel het Bilzers model zal doen volgen.
Wereldproblemen vragen een wereldregering. Maar daar is op dit ogenblik geen enkele kans op, en je kan je zelfs afvragen of ze ook wenselijk is in het huidige bestel. Want in dat bestel is de concurrentie een essentiële factor. Die concurrentie speelt niet enkel tussen bedrijven op de markt, maar ook tussen landen. Di Rupo heeft nu zijn derde grote enthousiasmerende plan voor Wallonië gelanceerd. De twee vorige plannen hebben niets uitgehaald. Of toch: Google heeft zijn Europees datacenter gevestigd in Mons waar Di Rupo burgemeester is. Dat succes is in Wallonië breed uitgesmeerd en voorgesteld als een overwinning op Vlaanderen, want dat wilde ook dat center. Wallonië is nu al een concurrent voor Vlaanderen, zelfs in het nog even bestaande belgië. Diezelfde Di Rupo heeft in zijn vorige federale regering de loonstop ingevoerd, met als voornaamste argument dat we moeten concurreren met Duitsland.
In dat bestel van concurrentie kan een wereldregering enkel ontstaan als één land de concurrentiestrijd tussen de landen wint. Dan wordt het een dictatuur. De kans dat dit gebeurt is reëel, want dat zou de uitkomst kunnen zijn van de derde wereldoorlog.
Het komt er op neer dat er binnen dit bestel gewoon geen oplossing is voor de wereldproblemen. En dat bestel is het kapitalisme dat als motor voor “vooruitgang” precies die concurrentie cultiveert. Hierbij denk ik terug aan de niet te betreuren Karel Van Miert, ooit voorzitter van de socialistische partij, ondervoorzitter van de Internationale is Europees commissaris van mededinging geworden. Hij moest er op toezien dat de bedrijven met mekaar bleven concurreren. Later werd hij ook nog bestuurder bij Agfa-Gevaert, Solvay… En dan zijn de socialisten verwonderd dat ze een beduidend deel van het werkvolk hebben zien overlopen naar het vlaams blok. Ook een Willy Claes, afgezette secretaris-generaal van de Navo en cafébaas Steve Stevaert hebben hun rol gespeeld.
Maar wat is dat voor een systeem dat een speciale commissaris nodig heeft om verdeeldheid en concurrentie in stand te houden ? En hoe kan je in een zo verdeelde wereld wereldproblemen oplossen ?
Of nog: binnen het kapitalisme is er geen oplossing. Je zou dan verwachten dat de horden in opstand zouden komen. Neen, dus. Er wordt wat gewandeld en gespijbeld om het wereldprobleem van het klimaat op te lossen. Maar niemand – behalve ik ! – legt de link met het kapitalisme. Het wereldprobleem van de migratie kent een hoogtepunt van reactie in een brandje in Bilzen. En over de armoede in de wereld maakt niemand hier zich zorgen, al zeker de cultuursector niet die liedjes zingt ten voordele van het eigen profijt.
Ondertussen toont onderzoek van Harvard (gelukkig niet van het IPCC) aan dat geweldloze protesten in deze tijd van internet en sociale media zelden tot verandering leiden. En gewelddadige protesten worden door de ordediensten verwelkomd als gelegenheden om er eens op los te kloppen. De nuttige idioten die in Hongkong, begeleid en gesteund door de Amerikaanse en Engelse geheime diensten, de opstand beoefenen, moeten zich uitgeput en uitgehongerd overgeven. En waar een opstand toch tot verandering leidt, beperkt zich die verandering tot wat cosmetisch gewriemel.
En ik maar boeken schrijven…