Marrakesh en Catalonië

Dwarsliggers

Over het verband tussen twee opvallende politieke gebeurtenissen in 2018 Wat hebben de gebeurtenissen in Catalonië en de show in Marrakesh met elkaar te gemeen? Op het eerste gezicht niets. Hoewel.

Jaak Peeters is een slimme mens, en hij heeft gelijk. Er is inderdaad een elite die probeert de wereld te “leiden”. En hij heeft ook gelijk als hij stelt dat een wereldstaat onmogelijk is. En hij heeft gelijk als hij stelt: “…Mensen laten telkens weer zien dat ze zowel staatsburger als wereldburger kunnen zijn…”, ook al lijkt dat op het eerste gezicht in tegenspraak met andere stellingen in zijn artikel. Zijn woordgebruik is hier niet echt correct: het woord burger slaat immers op deelname aan een staat. Een wereldburger zou dus ook een wereldstaat veronderstellen die Peeters terecht afwijst. Maar in de grond van de zaak heeft hij gelijk: ik kan als Vlaming, burger van de staat Vlaanderen, perfect respect hebben voor de burgers van andere staten, en pogen vredelievend met hen samen te leven. Alleen niet in één staat.

Er is wel een ernstig manco in dit artikel: het heeft geen oog voor het economische aspect, het kapitalisme. Want die elite staat in dienst van het wereldkapitaal. Of nog: de huidige opkomst van wereldstaat valt samen met de globalisering, en daarbij ook de economische globalisering, en dus het wereldkapitaal.

In dat verband is het typerend voor het denken van Peeters dat hij totaal geen oog heeft voor het feit dat het Catalaanse streven naar onafhankelijkheid gedragen wordt door linkse en zelfs extreem linkse partijen. Het is een schande dat links in belgië mee marcheert in de verdediging van de misdadige Marrakeshnonsens. 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *