Mensen in Jemen verhongeren niet, ze worden uitgehongerd

VRTNWS

Oxfam biedt ter plaatse hulp aan met proper water en voedsel. Zolang de strijdende partijen door het buitenland gesteund worden en wapens krijgen, is die hulp een pleister op een houten been. Oxfam vraagt dan ook een onmiddellijke stopzetting van alle wapenexport naar Saudi-Arabië. Het leven van veertien miljoen mensen staat op het spel. Laat dat even doordringen.

Wie een hart heeft, moet pijn lijden als hij de berichten over Jemen leest. Wat daar gebeurt is echt een schande.

Conflicten zijn altijd en overal mogelijk, en beestigheden geen uitzondering. De wereldoorlogen hier zijn nog niet zo lang geleden. Maar Jemen is niet meer zo maar een oorlog, maar een genocide. En dit maal een genocide, georganiseerd door de twee voornaamste moslimlanden: Saoedi Arabië en Iran. De VN hadden zich beter hiermee bezig gehouden dan met het misdadige Marrakesh pact.
Maar hier stoten we we weer op de perverse macht van de imperialistische, familiedictatoriale arabische profiteursstaat Saoedi-Arabië. Waarom wordt dat krapuul internationaal zo de hand boven het hoofd gehouden ? Omwille van de olie ? Er moeten nog andere factoren meespelen, want de US hebben er nooit voor teruggeschrikt om een oorlogje te beginnen voor wat olie.
Hebben de Saoedi een atoomwapen ? Officieel staan ze niet op de lijst, maar wil dat iets zeggen ?
In ieder geval wordt het hoog tijd dat staten met nog een beetje geweten eindelijk in opstand komen tegen Saoedi-Arabië, te beginnen met een boycot. Dat ze daarvoor de US moeten trotseren, moeten ze er dan maar bijnemen. Die Amerikaanse schurkenstaat hadden ze al lang moeten gestopt hebben.
Maar ja, een staat met een geweten ? Als je aan de FN denkt, eigendom van de staat Wallonië, dat vrolijk wapens blijft leveren aan Saoedi-Arabië, wordt elke illusie dadelijk de kop ingedrukt. Niemand schijnt te (willen) beseffen dat elke samenwerking met Saoedi-Arabië eigenlijk medeplichtigheid is aan de genocide in Jemen ! In Wallonië is het enkel de PVDA die die wapenleveringen aan banden wil leggen. Ik ben het niet eens met de ideologie van de PVDA -voor zover je op dit ogenblik nog kan weten welke dat is – maar ere wie ere toekomt.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *