Bezinning op zondag

Luc 3,21-22

Terwijl al het volk zich liet dopen, en Jezus na zijn doop in gebed was, geschiedde het dat de hemel openging en de heilige Geest in lichamelijke gedaante, als een duif, over Hem neerdaalde, en een stem uit de hemel sprak: ‘Gij zijt mijn Zoon, de welbeminde, in U heb ik mijn behagen gesteld.’

Wat heeft de bijbel toch met die duiven ? De duif, symbool van de vrede of van de Heilige Geest ? Heb je die rotbeesten al eens onder mekaar bezig gezien ? Ze doen niet anders dan naar mekaar pikken en mekaar wegjagen als er eten in de buurt is. Vuile egoïsten en ruziemakers ! Als zo’n misbaksel in Gods soms mooie schepping, symbool is van de Heilige Geest, staan we er niet goed voor. Maar misschien is dat juist het bewijs dat het evangelie gelijk heeft, want we staan er inderdaad niet goed voor.

Overigens zijn stemmen uit de hemel in deze hoogtechnologische tijd niet meer uitzonderlijk. Je kan nergens komen of er komt een stem of muziek uit de hemel neergedaald. Alhoewel: als het evangelie met de hemel een oord van geluk bedoelt, hebben de hedendaagse stemmen uit de hemel niets te maken met die van het evangelie.

Dat brengt me tot volgende bezinning: in de nabijheid van Jezus waren zelfs duiven en stemmen uit de hemel nog paradijselijk. Misschien moeten we ons dan toch maar weer eens laten dopen ? Maar ja. Waarmee ? Zelfs het water van de Jordaan is vervuild. En dat de Jordaan in een racistische staat ligt, helpt ook al niet.

 • Duif met paddenstoelen, portsaus en ovengebakken aardappelblokjes

  Ingrediënten

  • Saus: 2dl rode port, 1 el donker bruine basterdsuiker, 2,5dl water, ½ mager kippenbouillonblokje, peper, 1 el bruine sausbinder

  • Klont boter, 2 of 4 duiven (voorgerecht of hoofdgerecht), peper, zout

  • 20g boter, 3 sjalotten, 250g gemengde paddenstoelen of champignons, enkele takjes tijm, peper, zout, 3 el gehakte peterselie

  • ½ kg aardappelen, peper, zout, kurkuma, paprika, olijfolie, enkele takjes tijm

  Bereidingswijze

  • Aardappelen: de oven voorverwarmen op 220°C. De aardappelen schillen en in gelijkmatige blokjes van 2 cm snijden. De aardappelen in een met olie ingestreken vuurvaste kom doen en mengen met de kruiden en olijfolie. Plaats gedurende 40 minuten in de oven. De laatste 20 minuten, indien de aardappelblokjes bruin genoeg zijn, de temperatuur verlagen tot 180°C. Af en toe omroeren en olie toevoegen indien nodig.

  • Saus: doe de port, de suiker, het water en het bouillonblokje in een kookpannetje en laat inkoken op het vuur. Op smaak brengen met peper en binden met sausbinder volgens de gewenste dikte.

  • Paddenstoelen: 20g boter smelten en de fijn gesneden sjalotten daarin fruiten. De gereinigde en in stukken gesneden paddenstoelen toevoegen. Op smaak brengen met peper, zout en tijm en laten bakken tot het meeste vocht verdampt is. Voor het opdienen indien nodig verwarmen in de magnetron en op het laatste de fijn gesneden peterselie toevoegen.

  • De duiven in de lengte in twee snijden en elk stuk in de andere richting nogmaals halveren, zodat je een stukje borst hebt met het vleugeltje en een stukje borst met het billetje. Het vlees kruiden met peper en zout en in een mengsel van olie en boter dichtschroeien. De stukken duif, naast elkaar, in een ovenschaal schikken en bij de aardappelen in een oven van 180°C plaatsen gedurende 15 à 20 minuten.

  • Eventueel de saus opwerken met een klontje boter zodat ze mooier glanst, maar het is geen noodzaak.

  • Op de borden dresseren en opdienen.

  Bron: https://www.gette.org

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *