De Russen komen

Doorbraak

Komen de Russen? Als we sommige media en politici mogen geloven wel… 

Neen, de Russen komen niet ! `Ze zouden misschien wel willen, maar ze kunnen niet. In een volgend artikel ga ik wat verder in op diepere gronden, maar uit dat artikel geef ik je nu al de volgende cijfers: NAVO-landen gaven in 2016 al het duizelingwekkende bedrag uit van 881 miljard dollar. Ter vergelijking: Rusland gaf in 2016 69,2 miljard uit, dertien keer minder dan alle NAVO-landen samen. Zelfs zonder de Verenigde Staten geven Europese NAVO-landen nog steeds meer dan 3,5 keer zoveel uit aan militaire uitgaven als Rusland (254 miljard dollar).

Van een Russische militaire dreiging is er dus geen sprake. Alle uitspraken van onze “leiders” daarover zijn “fake news” en misleiding van de domme massa, ministers van defensie in belgië incluis.

Roose plaatst een en ander in een context van ongenoegen dat onze “leiders” willen kanaliseren via een buitenlandse dreiging. Ik denk dat dit juist is, maar het is zeker niet alles. Daarover dan ook meer in mijn volgende mail.

Vanwaar dit ongenoegen ? De analyse van Roose lijkt me juist: de leiders hebben het contact met de bevolking verloren.

Maar hoe komt dat ?

Wel, onze “leiders” staan in dienst van het kapitaal, en dat denkt enkel economisch. En in dat economisch denken wordt de mens gereduceerd tot producent en/of consument. Maar de de mens is meer. Hij is iemand. En “iemand” betekent dat die mens een identiteit heeft. Juist die identiteit maakt een mens tot mens. Een machine heeft geen identiteit. Dat aspect interesseert de kapitalist totaal niet. Hij ziet er dan ook geen enkel probleem in om mensen met zeer verschillende identiteiten samen te zetten als dat hem goed uitkomt. Denk maar aan de immigratie. En natuurlijk ontstaat er dan onrust bij die mensen. Bij alle identiteiten. Onrust bij autochtonen, maar ook bij de immigranten. Ook terrorisme door mensen van hier is grotendeels te wijten aan identiteitsproblemen. Het wereldwijde terrorisme is een andere zaak. Daar spelen zeker ook economische belangen een grote rol.

Die onrust kan verschillende kanten uit gaan. Zowel naar links als naar rechts. Voortdurend wordt er gewezen op de radicalisering. Maar wie legt uit vanwaar die komt ?

Hypocriet Beke van de CD&V predikt de “revolutie van de redelijkheid”. Dat klinkt mooi, maar slaat nergens op. Want je kan de onrust bij de mensen niet wegnemen door hen voor te houden dat ze moeten redelijk zijn. Je moet de oorzaken van die onrust aanpakken, en daarbij verwijst Beke naar een sterke sociale bescherming. Ik ben voor die bescherming. Maar die slaat weer op het financiële, en vergeet het menselijke. Of nog: het zijn niet enkel mensen die het financieel niet breed hebben die voor het Vlaams Blok stemmen.

Als je de radicalisering wil tegengaan en de redelijkheid wil prediken, zal je ook oog moeten hebben voor de identiteitsproblemen van de mensen. Daarin speelt de migratie een grote rol. Maar migratie is zeker niet de enige factor. Er is ook de “kapitalistische” vervreemding van de mens van zichzelf. (Let op het woord “ver-vreemd-ing; vreemdeling). Maar dat is voer voor een andere trog.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *