Nuttige idioot !

Er zijn mensen die me verwijten dat ik zoveel de term “nuttige idioot” gebruik. Wel, ik vind het ook erg dat ik die term zoveel gebruik. Maar het probleem is niet dat ik hem zoveel gebruik, maar dat ik hem zoveel moét gebruiken omdat er zoveel nuttige idioten rondlopen. Onze wereld zou er zonder hen beter uit zien.

Nu is het natuurlijk niet verwonderlijk dat er zoveel van die mensen rond lopen, want de essentie van het nuttige idiootschap is de manipulatie. Een nuttige idioot is iemand die gemanipuleerd wordt: hij denkt dat hij een goed doel dient, maar is zonder het te beseffen voor een andere kar gespannen. De vooruitgang heeft manipulatie enorm vergemakkelijkt door de kracht van de massamedia. Ik doe mijn best om die manipulatie te herkennen, maar zelfs ik betrap me er soms op dat ik een nuttige idioot ben. De massamedia, inbegrepen de reclame, zijn immers zo alom en altijd aanwezig in ons leven dat het onvermijdelijk is dat ze invloed hebben op ons denken, voelen, en doen. Daarbij is het duidelijk dat teveel mensen zich te weinig afvragen wie nu eigenlijk de eigenaar is van die massamedia, en welke bedoelingen hij heeft. Welnu, het antwoord is simpel: de eigenaar is een kapitalist die slechts één bedoeling heeft: zijn kapitaal vergroten. Daarvoor gaat hij inspelen op het denken en voelen van de mensen. Veel mensen hebben goede bedoelingen. De media-eigenaar zal daar op inspelen en de warme week voor het goede doel promoten. Op zich is die week een goede zaak. Maar er is iets pervers als het succes van die week afhangt van kapitalistische manipulatie. Nu kan je stellen dat de media mogen en moeten informeren over een initiatief zoals die week. Maar wat nu gebeurt is geen informatie meer, maar propaganda, en dus manipulatie. En manipulatie maakt mensen onvrij.

En tenslotte is de term nuttige idioot nog redelijk onschuldig. Want als de nuttige idioot geen idioot zou zijn, zou hij krapuul zijn, dat bewust meewerkt aan de kapitalistische verrijking. En als de kapitalist rijker wordt, worden anderen armer.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *