26 rijksten bezitten evenveel als armste helft van de wereld

De standaard

Oxfam laat aan de vooravond van Davos de kans niet liggen om de ongelijke verdeling van de rijkdom nog maar eens in de verf te zetten. Uit een nieuw Oxfam-rapport blijkt dat de rijken in 2018, ondanks het slechte beursjaar, nog rijker geworden zijn. De 26 rijkste aardbewoners hadden vorig jaar evenveel als de 3,8 miljard armste bewoners.

Raar ! Dit bericht wordt gepubliceerd door een krant die eigendom is van de rijkste mensen van het land. Schieten die rijken zich dan niet in eigen voet, door dit te publiceren ? Neen, zo dom zijn ze niet. Want ze weten dat de mensen dit graag lezen en er verder toch niets mee doen. Heel mijn leven al, lees ik dit soort berichten, en nooit is er iets gedaan om die schandalige wantoestand recht te zetten. Eigenlijk is het geniaal: geld verdienen met zichzelf te beschuldigen.

Ter attentie van het spijbelmeisje: misschien is die kapitalistische rotzooi even dringend als de klimaatproblemen. Tenslotte sterven er iedere dag duizenden mensen omdat ze niet genoeg hebben wat die rijken teveel hebben.

En eigenlijk is dat probleem met de rijken toch veel gemakkelijker te begrijpen dan het klimaatprobleem. Dure wetenschappelijke rapporten zijn daar helemaal niet voor nodig.

Maar natuurlijk wordt er door de media nooit propaganda gemaakt tegen het kapitalisme. En dus komen spijbelmeisjes daartegen niet in beweging. Als ze niet gemanipuleerd worden, spijbelen ze niet.

Dat is ook het probleem van Oxfam dat pleit voor een wereldwijde vermogensbelasting . Ik ben voor zo ’n belasting. Maar ik voorspel dat die er nooit zal komen, want wie heeft de macht om die op te leggen ? Als 3,8 miljard mensen niet kunnen beletten dat die rijken zoveel geld stelen, kunnen ze zeker niet verplichten om dat geld terug te geven.

En wij, die niet behoren tot die 3,8 miljard, wij zijn omgekocht. Wij vinden ook dat het allemaal niet rechtvaardig is, maar eigenlijk hebben we niet te klagen en dus maken we er ons niet druk om.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *