Sociaal werk en het systeem

“Brede opdracht van sociaal werk verdwijnt als sneeuw voor de zon als de markt zijn intrede doet”

Hoe kunnen SP.A en Groen nu nog geloofwaardig actie voeren tegen vermarkting en commercialisering van zorg als ze zelf de deur openzetten?’ schrijft Lise Vandecasteele (PVDA) over de plannen om in Gent voor de opvang voor daklozen samen te werken met bewakingsbedrijf G4S.

Natuurlijk heeft Lise Vandecasteele gelijk. Het is schandalig dat kapitalisten zich verrijken door zorg te dragen voor mensen. En toch ontgoochelt ze mij. Ze stelt terecht dat een vrije marktlogica niet te verzoenen is met de logica van een maatschappelijke opdracht. En ze wijst de groenen en de SP.A met de vinger. Maar ze gaat te weinig in op de vraag waarom de groenen en de sp.a overgaan tot die privatisering. Het is niet genoeg om die privatisering aan te klagen. Je moet dan ook een alternatief aanbieden.

Dat alternatief lijkt evident: de overheid moet de zorg op zich nemen. Maar die zorg kost geld, en dat geld komt van de belastingen. Nu kan je een grote boom opzetten over de manier waarop de politiek ons belastinggeld gebruikt, maar zelfs dan is het duidelijk dat er gewoon niet genoeg geld is om alle overheidstaken afdoende uit te voeren. En je moet niet afkomen met het argument dat er eigenlijk wél genoeg geld is, maar dat het naar de rijken gaat die dan ook nog eens weinig of geen belastingen betalen. Dat is natuurlijk waar, maar we zitten nu eenmaal in een systeem waarin de kapitalist altijd aan het langste eindje trekt. Ook politiekers die daaraan iets zouden willen doen, botsen op een muur. Met andere woorden: dat de zorg wordt uitbesteed aan de privé, of beter, het kapitaal, is eigen aan het systeem. Wie het systeem aanvaardt, moet daar niet over zeveren. En dàt heeft Lise Vandecasteele niét gezegd. Van iemand van de pvda had ik wél die boodschap verwacht. Maar ja, die partij is zo begaan met een zetel meer dat ze haar kernboodschap niet meer durft verkondigen. Er zou maar eens iemand moeten denken dat ze communisten zijn !

Ondertussen blijkt wel dat zeker de groenen niet echt links zijn. Het is een elitair clubje dat zich goed voelt als het de sociale toer op gaat. Ook de socialisten gaan uiteraard niet ver genoeg in linkse richting, maar Crombez heeft her excuus dat hij nog altijd het puin ruimt van Stevaert. Crombez kan je dus nog het voordeel van de twijfel gunnen.

PS Ik krijg bij de reacties geregeld Engelstalige teksten binnen die meestal te maken hebben met gokken. Ik probeer die systematisch te verwijderen. Maar als je er toch nog een tegen komt, a.u.b. klik dan niet op een link die in die tekst zou voorkomen !

Maar klik wel op de link naar mijn rubriek “Publicaties” ! En lees mijn boek Eutopia, gratis en voor niets lezen of/en downloaden !

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *