Almaci, de vooruitstevenende, liegt en bedriegt !

VRT NWS

“Het is tijd voor een nieuwe wind”, aldus Almaci. “Het is tijd voor een nieuwe politieke meerderheid.”

Mijn commentaar kan kort zijn: op dit ogenblik is groen al bezig met die nieuwe politieke meerderheid. En dat wordt dan een coalitie met op de eerste plaats de liberalen. Niet vergeten dat Calvo zichzelf een groene liberaal noemt.

Groen wil een ambitieus klimaatplan. Over de waarheid rond de klimaatpaniek wil ik het hier even niet hebben en dus gun ik groen en de hele klimaathetzers hun plannen. Maar één zaak is duidelijk: dat plan kost geld, véél geld. Almaci, de vooruitstevenende, noemt allerlei financieringen. Ik noem er één: de slimme kilometerheffing die een “forse investering in het openbaar vervoer” zou moeten betalen. Nu daag ik om het even wie uit om me aan te tonen dat die kilometerheffing zou kunnen leiden tot een openbaar vervoer dat écht de mensen uit de auto haalt. Want daar is oneindig veel voor nodig, al was het maar omdat we in dit onland nu eenmaal zo gebouwd hebben dat een efficiënt openbaar vervoer eigenlijk gewoon onmogelijk is. Ook de stervormige structuur van het trein net met Brussel als knooppunt, speelt daarin een grote rol. En als dan toch de kilometerheffing de  mensen uit de auto zou halen, zou ze ook niet veel meer opbrengen, en wat dan met de financiering van het openbaar vervoer ? En zo hangt de hele rimram met nonsens aan mekaar.

Een belangrijke bijdrage tot de financiering zou de aanpak van de belastingontwijking door de rijken moeten zijn, samen met een rijkentaks. Wel, ik schrijf je op een briefje dat die belastingontwijking misschien in schijn, maar niet echt zal aangepakt worden, en hetzelfde geldt voor de rijkentaks, want dat soort dingen komt er nooit in een regering met de liberalen. De verdediging van de rijken is nu eenmaal de bestaansreden van die partij. 

De praat van Almaci de vooruitstevenende is dus praat voor de vaak en volksverlakkerij.

Ja, heel wat rijken (de CEO’s van 250 grote bedrijven in belgië) belijden het klimaatcredo, want de maatregelen voor het klimaat zijn voor hen geweldige economische opportuniteiten, maar ze zeggen zelf dat deze maatregelen er moeten komen, ook met onpopulaire maatregelen. Dat betekent twee zaken: 1. dat het zonder dat onpopulaire niet zal gaan, wat de vooruitstevenende ook beweert; en 2. dat het populus, het volk, die maatregelen zal moeten betalen. Dus zoals altijd: de gewone man betaalt, en de rijke maakt meer winst. 

Eigenlijk is de hele retoriek van Almaci puur populisme: ze zegt wat de gewone man nu, onder invloed van de massamanipulatie rond het klimaat graag wil horen, en verzwijgt de niet zo aangename waarheid.

Maar natuurlijk speelt ze het spel slim. Als ik een beter karakter had, zou ik haar bewonderen. Want ze wéét dat haar plan niet betaalbaar is. En ze weet ook dat ze de liberalen de schuld kan geven als de doelstellingen niet worden gehaald. En precies daarom wil ze de liberalen als coalitiepartner. Mijn slecht karakter noemt dat smeerlapperij.

Een gewone man die bij de volgende verkiezingen groen stemt, is een dommerik.

 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *