De rotzooi van de media

Dwarsliggers

Nog eens onvervalste mediakritiek…

Mijn inspiratie om in 2002 mijn eerste kritische bijdragen over de media te schrijven kwam voort uit mijn ervaring met de media in het jaar 2000. Het was in Wenen dat ik voor het eerst kennis maakte met hun macht. België was één van de EU-aanstokers die Oostenrijk veroordeelden omwille van de deelname aan de regering van de rechts-populistische FPÖ, van Jörg Haider. Terwijl de Nederlandse koninklijke familie vakantie hield in de Alpen meende buitenlandminister Louis Michel (MR-liberaal) dat het immoreel was om nog in Oostenrijk op vakantie te gaan en ordonneerde defensieminster Flahaut (PS, socialist) dat alle Belgische militairen die daar toen een bergtraining volgden om de volgende dag Oostenrijk te verlaten. Het ‘besmettingsgevaar’ was te groot om de training af te maken.

Een onthutsend artikel. De toon er van doet me er aan twijfelen of de auteur zelf beseft hoe ernstig dit is.

Op de eerste plaats moet het voor iedere verstandige mens al lang overduidelijk zijn dat we aan de reguliere media niets meer hebben voor echte, eerlijke, onafhankelijke informatie. Toch ontmoet ik nog dagelijks mensen die ik als verstandig aanzie, en ze vertellen me nog altijd de onnozele of ronduit misdadige praat die ze ergens in die reguliere media hebben opgepikt. 

Dat is triestig en verontrustend. Op de een of andere manier wérkt het manipulatieve systeem. Voor wie het interesseert: een van de truken van de foor is de herhaling: als je iets maar dikwijls genoeg herhaalt, sluipt het wel binnen in de geest van mensen. Ik nodig je uit om zelf eens naar dit fenomeen op zoek te gaan, en het te herkennen in de hele rotzooi die over ons wordt uitgekieperd.

De hele zaak is verontrustend omdat onze democratie steunt op burgers die weten waar het over gaat. Dat geldt zelfs voor onze vertegenwoordigende democratie waarbij de politiekers, eens verkozen, niet meer verondersteld zijn om gewoon de mening van de mensen te volgen, maar naar eigen inzicht te handelen, aanvaardend dat hun beleid bij de volgende verkiezingen wordt goed- of afgekeurd. Op dit ogenblik zijn er meer en meer mensen die aan dit systeem willen tornen, en meer rechtstreekse inspraak van burger willen. Vandaar de roep naar referenda. Dan ontstaan ook allerlei burgercomités. Dikwijls zijn dat platvloerse eigen belang verdedigers, maar ook wat Anuna doet, past in dat plaatje. In haar geval denk ik niet dat ze zo maar eigen belangen verdedigt – tenzij je een gezond klimaat tot die belangen rekent – en ik ben daar dus voor. Het dramatische bestaat er echter in dat ook die bewegingen door de kracht van de manipulatieve methodes in dienst worden gesteld van obscure belangen. En de reguliere media zijn in handen van die obscure belangen.

Dat betekent dat deze toestand in de media een gevaar is voor onze democratie: zonder goed geïnformeerde vrije burgers is er geen democratie.

Nu is massamanipulatie geen nieuw gegeven. De Duitsers trokken enthousiast ten oorlog en de Amerikanen meldden zich even enthousiast als vrijwilliger voor de oorlog in Vietnam. Blijkbaar is het niet zo moeilijk om mensen te laten marcheren voor vorst en vaderland. De massamedia maken de manipulatie nog gemakkelijker. Als er één ding is waartoe we onze jeugd moeten opvoeden, dan is het weerbaarheid tegen deze manipulatie. Maar ik hoor niet veel van deze opvoeding. Zeker niet vanuit politieke hoek, want de politiek doet vrolijk mee aan het spel. De groenen op kop.

Het is duidelijk dat de media gedomineerd worden door belangen op de achtergrond. Ik heb het daarover al gehad, en ga er hier dus niet dieper op in. Maar deze belangen zijn evident het kapitaal. Je moet zelfs geen concrete aanwijzingen daarvoor hebben. Een beetje normaal verstand volstaat: in het kapitalisme regeert het kapitaal. Dus ook in de media. En ook als de media zich in dienst stellen van een zogezegd goed doel zoals het klimaat.

Dat brengt me natuurlijk bij de bedenking dat mijn oproep om op te voeden tot weerbaarheid eigenlijk achter de feiten aanholt. Eigenlijk zou deze opvoeding niet nodig moeten zijn, omdat we de manipulatie uit de media hebben gebannen. Maar ook daar hoor ik niemand over. Integendeel: overal proberen eerlijke maar onnozele, en vooral oneerlijke mensen mij ervan te overtuigen dat het toch niet zo slecht gesteld is met de media.

Wat de Dwarsligger stelt over de media, geldt ook voor de wetenschap.

Ja, de toestand is ernstig en hopeloos. 

 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *