De VRT liegt over Waalse wapens

VRT nws

Beelden tonen aan: Belgische wapens gebruikt in oorlog in Jemen

Het onderzoek naar de wapenhandel werd uitgevoerd in samenwerking met het internationale onderzoeksteam van Bellingcat en het Nederlandse journalistencollectief Lighthouse Reports. Honderden video’s uit het conflict in Jemen en andere plaatsen zijn geanalyseerd. Conclusie voor ons land: Saudi-Arabië gebruikt wel degelijk Belgische wapens in de oorlog in Jemen. En sommige van die wapens zijn ook in handen van de tegenpartij gevallen

De titel van dit artikel is een leugen. En die leugen wordt heel het artikel door herhaald, want telkens opnieuw spreekt het over belgische wapens, terwijl het over Waalse wapens gaat. Er zijn géén belgische wapens gebruikt in de genocide oorlog in Jemen. Er zijn enkel Waalse wapens gebruikt. Om het duidelijk te stellen: het Vlaamse aandeel bestaat uit onderdelen van Europese wapens. Als je Vlaanderen daarop wil pakken, dan moet je alle Europese wapens afschaffen. Het gaat dus enkel over Waalse wapens omdat die wapens totaal in Wallonië worden geproduceerd en enkel Wallonië bevoegd is voor productie en handel. Vlaanderen heeft aan die productie en handel niets te zeggen.

Toch wil dit artikel de indruk geven dat ook Vlaanderen boter op het hoofd heeft. Niet zoveel boter als Wallonië, maar toch ook boter. In de nieuwsuitzending van gisteren avond wordt onevenredig lang ingegaan op de Vlaamse verantwoordelijkheid. Het is gewoon een schande. Als het enigszins kon zouden ze ook nog willen beweren dat het met Vlaanderen even erg is, maar dat is nu eenmaal onweerlegbaar niet zo.

Waarom is het belangrijk om ook Vlaanderen bij de zaak te betrekken ?

De materie van wapenleveringen is een bevoegdheid van de gewesten. Vlaanderen is bevoegd voor Vlaanderen, Wallonië voor Wallonië. De vraag om die bevoegdheid weg te halen van het belgische niveau en toe te kennen aan de gewesten, is er gekomen op vraag van Wallonië. Merk op dat niet elke splitsing van dit land op rekening van de Vlamingen te schrijven is !

Toen België nog verantwoordelijk was, was er een verschil in visie tussen Vlaanderen en Wallonië waarbij Vlaanderen striktere ethische principes wilde toepassen. Wallonië voelde zich daardoor afgeremd, en heeft dus de splitsing van de bevoegdheid geëist.

Nu gebiedt de eerlijkheid me om te vermelden dat het voor Vlaanderen natuurlijk gemakkelijker was om de ethiek voorop te stellen omdat het nu eenmaal geen echte wapenindustrie heeft. Maar op zich verandert dat niets aan de huidige toestand.

Merk ook op dat de FN Herstal, de Waalse wapenfabrikant, helemaal eigendom is van het Waalse gewest. Dit is geen privé-bedrijf. Is het niet raar dat een gewest dat totaal wordt gedomineerd door de socialisten van Di Rupo, zélf wapens produceert en uitvoert naar landen die duidelijk massaal de mensenrechten schenden, oorlogsmisdaden plegen, en – in Jemen – een regelrechte genocide door verhongering van de bevolking aanrichten ?

Is het eigenlijk ethisch nog verantwoord dat Vlaanderen dat gewest jaarlijks 12 miljard steun toeschuift ? Wallonië is duidelijk medeverantwoordelijk voor de genocide in Jemen. Maar maakt ook Vlaanderen zich daardoor niet medeverantwoordelijk voor die genocide ?

Kristof Calvo, belgicist bij uitstek, pleit voor herfederalisering van een aantal bevoegdheden die dan moeten onttrokken worden aan de gewesten om terug naar het belgische niveau te gaan. Denk daarbij zeker ook aan de klimaatpolitiek. Welnu, ik stel voor dat hij er een breekpunt van maakt voor regeringsdeelname dat ook de bevoegdheid over de wapenindustrie- en handel terug naar belgië gaat. Dan kunnen de Vlamingen van belgië een ethisch hoogstaander land maken. De Walen gaan dat niet fijn vinden, maar voor het goede doel moet je toch wat over hebben, niet waar mijnheer de laffe Catalaan ?

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *