Maak er eindelijk eens werk van

Motornieuws

In steeds meer Europese landen wordt de Actibump gebruikt als een manier om snelheidsduivels trager te doen rijden. Het systeem is al door heel wat gemeentebesturen in Skandinavië, Groot-Brittannië en Tsjechië geïnstalleerd en komt nu ook naar Duitsland. Gevaarlijk dichtbij in vele opzichten.

Het principe is eenvoudig: rijd je te snel, dan klapt een metalen paneel in de weg naar beneden en krijgt je voorwiel een flinke klap te verwerken. Vervelend bij autos. Erg gevaarlijk bij motorfietsen. Bij de zogenaamde Actibump hoort ook een radarverklikker. Als die vaststelt dat je te snel gaat, klapt het metalen paneel een aantal centimeters naar beneden en rijd je tegen een harde rand aan, vergelijkbaar met een lage borduur.

De auteur van dit artikel klaagt aan dat de Actibump gevaarlijk is voor motorrijders en vervelend voor autobestuurders. Hij vergeet daarbij te vermelden dat dit enkel zo is voor wie te hard rijdt. Het voordeel van het systeem ligt er in dat, anders dan bij “gewone” verkeersdrempels, de brave bestuurder er totaal geen last van heeft.

Ik weet niet of de Actibump de oplossing is. Er zullen ook nadelen aan verbonden zijn. Een daarvan is zeker de kostprijs.

En nu word ik een beetje woest. Want ik ben zo’n brave bestuurder. Niet altijd geweest, maar nu wel. En dan kom ik overal die drempels tegen, en die flitspalen die voor mij nergens voor nodig zijn. Maar die wel geweldig veel geld kosten, waarvoor ook ik moet opdraaien.

Is het niet triestig dat onze samenleving te weinig geld heeft om de wachtlijsten in de zorg op te lossen, omdat ze geld moet uitgeven omdat mensen zich niets aantrekken van noodzakelijke regels ?

Ik heb totaal geen medelijden met de snelheidsduivels: ze kosten me geld en zijn gevaarlijk.

Wordt het niet tijd dat we daar echt iets aan te doen ?

Bewustwordingscampagnes hebben niets opgeleverd. De asociale verkeersvandaal laat zich niet opvoeden. Enkel repressie helpt.

Waarom bijvoorbeeld worden er geen drones ingezet om verkeersovertredingen vast te stellen ? Eén drone in een middelgrote stad zou zeker al veel oplossen, en tegelijkertijd vele drempels en flitspalen overbodig maken. Dat bespaart.

Maar die oplossing kan enkel werken, als overtredingen ook voldoende zwaar bestraft worden.

En dan kom ik terug op het feit dat ik moet opdraaien voor het onbenul van anderen. Om dat te vermijden, moet de opbrengst van de boetes op zijn minst voldoende zijn om alle kosten voor controle (flitspalen, verkeersremmers, het werk van de politie…) te betalen. De hoogte van de boetes moet afhangen van de kosten van de maatregelen. Als de mensen hun lesje leren, en er minder maatregelen nodig zijn, kunnen de boetes omlaag. Als het aantal overtredingen (weer) stijgt, gaan de boetes omhoog.

Natuurlijk kan het niet de bedoeling zijn om een brave mens die even verstrooid, is zwaar aan te pakken. Maar de recidivisten zouden steeds zwaarder moeten beboet worden, naargelang ze blijven recidiveren. Voor wie boetes niet helpen blijft dan enkel de wielklem over die zijn auto in de garage houdt. Dat ook zijn vrouw (of haar man) dan gestraft wordt is collateral damage. Dat gebeurt ook als iemand naar de gevangenis gaat. Als die misdadiger dan toch nog in het verkeer wordt aangetroffen met een geleende of huurauto, wacht hem een specifiek assisenproces. Laat het volk hier maar eens meespreken. Dat proces zal niet zo lang duren, en zo veel kosten. De jury zal niet veel tijd nodig hebben om tot een uitspraak te komen.

Het is niet nodig om mij te bedanken voor de oplossing van het probleem. Als jullie nog andere problemen hebben: ik ben er voor jullie !

PS Ik ben ook op zoek naar een manier om geen belastingen te betalen voor het asociale gedrag van een familie in Laeken.

Eén antwoord op “Maak er eindelijk eens werk van”

  1. Geen medlijden met snelheidsduivels, dat is ok.
    Maar, Actibump lijkt me indedaad gevaarlijk voor motorrijders en fietsers. Bij nat- en vries-weer is die metalen plaat spekglad !
    Dan straf je zwakkere weggebruikers, zelfs als die niks fout doen.

    Ik ben het wel eens dat veelovertreders zwaarder aangepakt moeten worden. Een rijbewijs met punten zou daar een stap vooruit zijn. Punten kwijt ? Rijbewijs kwijt.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *