Echt links, zowel in Vlaanderen als in Wallonië

Doorbraak

‘De kloof tussen Wallonië en Vlaanderen blijft gigantisch’

Olivier de Wasseige (UWE) houdt de Waalse economie een spiegel voor

Een Waalse regering mét de PTB is voor de Waalse ondernemers een ‘no pasarán’, stelt Olivier de Wasseige, topman van de Waalse werkgeversorganisatie UWE (Union Wallonne des Entreprises). De Wasseige erkent dat de Waalse economie nog altijd ondermaats presteert, maar hij pleit voor wat meer geduld.

Ik zal maar dadelijk zeggen waar het op staat: dat liedje van “geef ons nog wat tijd”, horen we al tientallen jaren. En als de Wasseige het heeft over Waalse vooruitgang, vergeet hij er bij te vertellen dat die vooruitgang nog altijd een stuk trager gaat dan in Vlaanderen. Met andere woorden: de kloof wordt nog altijd groter. Kan je dan nog om geduld vragen ?

Voor wie nieuw is op deze blog: ik ben fervent antikapitalist. Verdenk me dus niet van sympathieën voor satan.

En dan hoor ik linkse vrienden met misprijzen spreken over Michel als die pathetisch uitroept dat hij slechts drie programmapunten heeft: jobs ! jobs ! jobs !

Welnu, hij heeft gelijk. Want ook in een sociale maatschappij moeten mensen werken. De slogan van de liberalen dat je eerst taart moet bakken voor je ze kan verdelen, is juist. Dat de liberalen dan rare ideeën hebben over die verdeling, is een andere zaak. Maar het gaat niet enkel over taart bakken om taart te kunnen eten. Het gaat om het bakken zelf. In een gezonde samenleving kan en moet arbeid niet enkel behoeftebevrediging zijn, maar in zichzelf bevrediging geven. Gezonde arbeid is een vorm van zelfontwikkeling. Hij hoort bij de mens-wording.

En dat is nu precies waar het in belgië over gaat: in Wallonië heeft zich een socialisme geïnstalleerd dat arbeid als basis van elke welvaart negeert. Een socialisme dat voor iedere echte linkse onaanvaardbaar is, omdat het een verzorgingsstaat is die de mensen in onverantwoordelijkheid dompelt. En een mens is pas een mens als hij verantwoordelijkheid kan/wil opnemen. Het Waalse socialisme  vervreemdt de mens van zichzelf.

Dit is  het drama van Vlaams links: Vlaams links wil belgië niet opgeven omdat Vlaanderen dan, zonder de invloed van Wallonië, rechtser zou worden. Dat betekent dat Vlaanderen op dit ogenblik linkser is door de belgische constructie. Maar als dat linkse een onaanvaardbaar links is, wat hebben we daar dan aan ?

Vlaanderen zal anders links moeten zijn dan Wallonië. Binnen de belgische constructie is dat echte links niet mogelijk. Op dit ogenblik is Wallonië een ballast voor een echt links Vlaanderen.

Heeft links in Vlaanderen dan echt zo weinig zelfvertrouwen dat het er niet zelfstandig kan voor gaan ?

Wat Wallonië betreft: zolang het binnen de belgische constructie kan rekenen op de Vlaamse miljarden, zal daar niets veranderen. Dus ook voor echt Waals links is de belgische constructie nefast. Als de Waalse pvda het écht meent, dan gaat ze voor een onafhankelijk Wallonië waarin ze kan bewijzen dat een echt linkse samenleving mogelijk is, zonder de steun van het “kapitalistische” en “rechtse” Vlaanderen. 

Geduld is een mooie deugd. Maar hier werkt ze de linkse vooruitgang tegen. Het is niet voor niets dat het een kapitalist is die hier voor geduld pleit.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *