Berichten uit Eutopia 13

Goed nieuws ! Vanaf 24 juli zal ik terug op dagelijkse post zijn ! Maar eerst morgen een fragment uit Eutopia, speciaal ter ere van de koning op de nationale treurdag !

 

Lieve lezer, vriend of vijand, zelfs Charles moet soms afhaken. Ik ga de actualiteit dus even laten voor wat ze is: de Ronde van Frankrijk en het offensief van roi et reine om de belg te misleiden en zichzelf als beminnelijk voor te stellen. Een en ander in dienst van het belgische grootkapitaal en voor de redding van het onland.

Ondertussen wil ik jullie wel niet helemaal zonder intellectueel superieur leesvoer laten, en dus vind je de volgende dagen een aantal fragmenten uit mijn ongemeen interessant bedenksel “Eutopia”, het boek dat je op deze website onder de rubriek “publicaties” gratis kan lezen en/of downloaden. Aan allen: een mooie vakantie !

Mensen zijn beesten

De ideologie kan men simpel verwoorden: de mensen zijn beesten en gedragen zich als beesten. En wij willen dat zo, of op zijn minst gaan we er van uit dat het niet anders kan.

De oude Romeinen wisten het al: “homo homini lupus”. “De mens is een wolf voor de andere mens”. Het kapitalisme is een beestig verhaal.

Betekent dit nu dat alle mensen mekaar voortdurend uitmoorden?

Neen, want dat zou een uitputtende en gevaarlijke bezigheid zijn. Daarom beperken we ons daartoe tot een oorlog. Maar dan doen we het ook met overtuiging en massaal.

Menselijke beesten leven in kuddes: daar is het gemakkelijker om te overleven. Dat voordeel houdt natuurlijk ook nadelen in: je moet rekening houden met de anderen, want anders wordt je uit de kudde gezet. Maar vermits het eigenlijk alleen om mezelf gaat, bestaat de kunst er in om zo veel mogelijk te krijgen van de kudde, en zo weinig mogelijk te geven. Het gemakkelijkste is dat als je de baas bent. En baas ben je als je eigenaar bent van de weide. Want de eigenaar heeft alles te zeggen.

En zo probeert iedereen eigenaar te worden. Een klein aantal slaagt daarin, de grote massa heeft wel een nagel om aan zijn kont te krabben, maar dat is het dan ook. De enige manier voor de grote massa verliezers om aan wat eigendom te geraken, is zich in dienst stellen van de winnaars, en die laten dan wat kruimels van de tafel vallen. De verliezers worden dan verondersteld om dankbaar te zijn, voor de eigenaar die hun werk heeft gegeven. Of voor de koning die zijn Mathilde uitstuurt om sympathiek te zijn omdat hij het zelf niet kan.

Morgen nationale treurdag. Een goede gelegenheid om de excrementale dimensie van het vorstenhuis onder de aandacht te brengen !

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *