De Brexit en Singapore

Grenzeloos

Rechtse staatsgreep in Groot-Brittannië?

Uiteindelijk is het de uiterst rechtse fractie binnen de conservatieve Toryparty gelukt om onder Boris Johnson de macht te grijpen. Volgens de leider van Labour, Jeremy Corbyn, is de nieuwe Britse regering de meest rechtse regering die hij in zijn lange loopbaan als parlementslid heeft meegemaakt.

Een plezant artikel omdat het een ontmaskerend portret brengt van Boris Johnson, de Trump van Engeland.

Ik zou mezelf niet zijn als ik het met alles eens was. Natuurlijk heeft de auteur gelijk als hij kritiek geeft op de pro-Brexitters die menen dat internationalisme, feminisme, milieu en immigratie de schuld zijn van vermeende culturele ineenstorting. Neen, die factoren zijn niet bepalend voor de vermeende culturele ineenstorting. Die ineenstorting is het resultaat van ongebreideld consumentisme en de drang naar onmiddellijke genotbevrediging, eigen aan het kapitalisme.

Maar dat wil niet zeggen dat, bijvoorbeeld, migratie probleemloos is, net zoals de islam een probleem is.

Het ontgoochelt me dat linkse mensen, zoals de auteur van dit artikel, een bijdrage in verband met de Brexit kunnen schrijven, zonder te vermelden waar het écht over gaat.

Neen, de Brexit gaat niet over onafhankelijkheid, eigenheid, cultuur… enz. Dat is slechts literatuur voor de minder begaafden. De échte bedoeling van de Brexit is de creatie van een Singapore aan de Theems. Een belastingparadijs waarin alles en iedereen onbeschaamd en totaal in dienst staat van het kapitaal en de rijken, niet gehinderd door enige sociale bekommernis. Ja, de Brexit zal Engeland rijker maken, maar de gewone Brit zal er veel armer door worden.

In dit artikel wordt de regering van Boris de meest rechtse ooit genoemd. Dat is ze wel, maar niet omdat ze de uitgaven voor de sociale uitkeringen zal verlagen… Het kwaad zit veel dieper. Het zal er op uitdraaien dat er gewoon geen sociale uitkeringen meer zijn, net zoals in Singapore. Een (klein) gedeelte van de bevolking zal daar wel bij varen. Maar de overgrote meerderheid van de mensen zal in een soort slavernij terecht komen. Ik heb ooit aan een Singaporees gevraagd hoe het zat met de armoede in Singapore. Volgens hem waren er geen arme Singaporezen. Ik had ze nochtans gezien. Toen kwam de kat uit de mouw: “ja, maar dat waren geen Singaporezen”. Ja, zo kan ik het ook.

Op een ranglijst van ngo Oxfam die het engagement van landen meet om ongelijkheid tegen te gaan staat het welvarende Singapore pas 149ste, door de rol die het speelt in internationale belastingontwijking, de lage sociale uitgaven en het gebrek aan minimumlonen. Dat is waar Boris naartoe wil, en daartoe moet Engeland weg uit Europa. De Brexit is een project van het Britse grootkapitaal.

Het is typisch voor de auteurs van Grenzeloos dat ze grenzeloos optimistisch zijn. Als er ergens een glimp van linksigheid te bespeuren valt, zien ze de toekomst al rooskleurig tegemoet.

Neen dus: wat nu in Engeland gebeurt spreidt niet het bedje van Corbyn. Want eenmaal de Brexit gerealiseerd, is er geen weg meer terug. Dan heeft Canary Wharf of Mayfair vrij spel.

Een tip voor de mensen die er op uit zijn om hun geld veel te laten opbrengen: zet alles om in ponden en stuur het naar Londen. Jouw portemonnee zal er wel bij varen. Van je geweten spreken we even niet. 

 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *