Mondiaal denken ? Ja ! Lokaar handelen ? Ja !

Uitpers

Mondiaal denken, lokaal handelen?

Door Francine Mestrum

Het Amazonewoud brandt. Gisteren ontdekten Vlaamse facebookers dat het ook in Afrika brandt. En morgen zullen ze hopelijk zien dat Indonesië niet onder doet. De planeet brandt. De rook komt niet tot in de koekenstad, men zegt dat er ook vorig jaar branden waren in Brazilië, dus waarom zouden we ons zorgen maken? Toen ik eind juli op de Gentse Feesten in een debat over de nieuwe wereld(wan)orde stelde dat we ons dringend ook mondiaal moesten organiseren, kreeg ik de wind van voren. Transitie, zo zei iemand, is een proces van kleine stapjes die je zet in je eigen straat of buurt. En de populo nummer één herhaalde nog eens dat de SPA en Groen en PVDA nu toch eens moesten samen zitten. Ik denk dat je beide nodig hebt, zei Rik Pinxten stilletjes tussen door.

Als ik niet oppas gaan jullie nog denken dat ik iets heb met Francine Mestrum. Ja, dus, maar niet wat jullie denken. Ik zou mezelf niet zijn als ik het altijd met haar eens zou zijn, maar ze is wel altijd intellectueel eerlijk en bespreekt voor en tegen. Zo ook in het artikel waarbij ik vandaag bedenkingen heb.

Over het hoofdthema:  in theorie vind ook ik dat zowel plaatselijke kleine transitie-stapjes als mondiale actie nodig is. Maar ik vraag me wel af of die mondiale actie al mogelijk is. Als ik kijk naar de voorbeelden van geslaagde mondiale organisatie die Mestrum aangeeft, zie ik daar  Amnesty, Human Rights Watch, Greenpeace staan, en dat vind ik echt geen goede voorbeelden. Ja, ze zijn mondiaal goed georganiseerd, maar het zijn multinationals geworden waarbij het om heel veel geld gaat, met ceo’s die heel goed betaald worden. Over de leiding van Artsen zonder Grenzen Nederland: salaris gestopt directeur €190.704, salaris huidig directeur €70.303, salaris director ressources €130.277, salaris director operations €136.862, salaris medical director €123.471, salaris delegate director €104.501. Voor een gewone mens in belgië is dat 40.704€. Als je de lonen van die top van Artsen zonder Grenzen – enkel Nederland ! – optelt, kom je uit op 565.414€, zonder dat van de gestopte directeur (waarom krijgt die nog een loon  ? ) …

Ook bij Amnesty kan je vragen stellen. Ik citeer uit de website van Amnesty zelf. Het gaat over de secretaris-generaal. “Per juli 2018 volgt de Zuid-Afrikaan Kumi Naidoo Salil Shetty (India) op in deze functie. Naidoo was voorheen onder meer uitvoerend directeur van Greenpeace International, voorzitter van de Global Call for Climate Action, en secretaris-generaal en CEO van CIVICUS, de World Alliance for Citizen Participation.” Als ik dat lees krijg ik toch een raar gevoelen.

Lees ook: “Greenpeace lijkt wel een bedrijf geworden”

https://www.nrc.nl/nieuws/2014/07/30/greenpeace-lijkt-wel-een-bedrijf-geworden-1407069-a626511

Als ik dan zie wat die mondiale organisaties mondiaal al echt bereikt hebben, word ik helemaal wantrouwig. Nogmaals: in principe heeft Mestrum gelijk, maar ik geloof niet dat een efficiënte mondiale organisatie op dit ogenblik mogelijk is.

Mestrum vind het positief dat de huidige klimaatacties in handen zijn van jonge vrouwen die gemakkelijker het algemeen belang in het oog zouden houden dan oude mannen. Dat is naïef. Het bericht dat Kyra Gantois de wereld instuurde

waarbij ze aankondigt dat ze uit de kerngroep van de actie stapt

https://www.hln.be/wetenschap-planeet/milieu/anuna-reageert-op-vertrek-van-kyra-gantois-we-wilden-nog-met-haar-afspreken-maar-ze-vond-haar-plaats-niet-meer~a325067fa/

is ontluisterend. En geloof jij echt dat die meisjes de échte leiders zijn van die actie ?

Blijven er dan in dit stadium van onze geschiedenis enkel nog de kleine initiatieven over ?

Die initiatieven zijn belangrijk en nodig. Maar Mestrum heeft gelijk: op zich halen ze niets uit. Ze kunnen wél belangrijk zijn als ze bijdragen tot twee zaken op gebied van bewustmaking: mensen moeten door dit soort acties bewust worden van de noodzaak van het doorbreken van het individualisme om naar meer gemeenschap te evolueren. En vooral: die acties moeten samengaan met de bewustwording dat er binnen het kapitalisme geen echte oplossingen mogelijk zijn. Die bewustwording moet ingebakken zitten in deze initiatieven en actief aangewakkerd worden.

Daarbij kan die strijd tegen het kapitalisme ook aangestuurd en versterkt worden door een brede linkse beweging die het vakbondsdenken en het socialisme overstijgt en het antikapitalistische denken voedt en verspreid. 

Voor die beweging is een partij als de pvda een handicap. Ten andere: de laatste jaren zie ik nergens in de brede media nog dat de pvda zich tegen het kapitalisme richt. Ze heeft zo ’n angst om als communistisch te worden aanzien dat ze uit electorale motieven haar kernboodschap binnenkamers houdt.

Vergis je niet: ik heb veel sympathie voor de idealisten van de pvda en wil hen zelfs steunen, want als die brede linkse beweging ooit op gang wil komen, zal het niet zonder die mensen kunnen.

Als ik het heb over een brede sociale beweging, heb ik het over het Vlaamse niveau, want dat is het onze. Als er ook in andere regio’s zulke bewegingen op gang komen, kunnen en moeten die mekaar steunen en samenwerken. Maar daarbij zijn we nog lang niet aan het mondiale toe.

In dat verband nog één zaak: die brede sociale beweging mag zich niet bezig houden met concrete dossiers zoals de gele hesjes deden met de dieselauto’s in Frankrijk, want elke concrete eis die wordt ingewilligd verslapt het argument dat het niet kan binnen het kapitalisme. Dat is de fout die de pvda maakt met de rijkentaks: door daar een punt van te maken, geef je de mensen de indruk dat de zaak met zo’n taks opgelost is. Waarom dan nog strijden tegen het systeem ?

Ik ben voor zo ’n rijkentaks. Maar die zou niet mogen geëist worden door de pvda, maar door de socialisten. De rijkentaks is een socialistische zaak, geen antikapitalistische. 

 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *