Di Rupo heeft grootse plannen

Eli Di Rupo heeft grootse plannen. Grootse plannen kosten veel geld ( 4 miljard). Di Rupo heeft dat geld niet. Maar geen nood, er is nog altijd Vlaanderen.

Enkele weken geleden al heeft Di Rupo aangegeven dat Wallonië meer geld nodig heeft. Door de huidige staatsstructuur verminderen de transfers van Vlaanderen naar Wallonië. Daar moet dus iets aan gedaan worden. En dus reikt Di Rupo de hand naar de n-va en toont openheid voor een nieuwe staatshervorming. Want Elio wil dat Wallonië op eigen benen kan staan. Ik ben ontroerd. Tegelijkertijd moet ook belgië (en dus de belgische solidariteit) versterkt worden. Het doel is duidelijk: opnieuw meer geld naar Wallonië. Maar dat zegt Elio nu even niet.

Je moet het kunnen: zeggen dat je onafhankelijk wil zijn, en tegelijkertijd je hand ophouden om geholpen te worden. Maar bij die onafhankelijkheid zit er nog een addertje onder de Waalse haag: dat betekent ook dat Wallonië met dat Vlaams geld zal doen wat het wil. Vlaanderen moet zich daar niet mee moeien.

Nu is het al de derde keer dat Elio minister president van Wallonië wordt, en dit is zijn derde groot plan om dat land uit het moeras te trekken. De twee vorige plannen zijn grandioos mislukt, ook al heeft Wallonië voor de uitvoering van die plannen miljarden gekregen, zowel van Vlaanderen als van Europa. Is er één enkel argument om te geloven dat het nu wél zal lukken en dat het geld niet weer in de Waalse bodemloze put zal verdwijnen ? 

Elio is twintig jaar voorzitter van de PS. De PS is twintig jaar aan de macht in Wallonië. De plannen van Elio moeten worden uitgevoerd door de ambtenarij. Zeventig procent van de Waalse ambtenaren hebben een lidkaart van de PS. En toch is Elio er in die twintig jaar niet in geslaagd om Wallonië er boven op te helpen. Gaat hij het dan nu in vijf jaar klaar spelen ? Sta me toe daar niet aan te twijfelen: ik weet zeker dat het niet zal lukken, en dat het Vlaamse geld weggesmeten geld is.

Ter attentie van mijn linkse vrienden: het gaat hier niet om geld voor de sociale zekerheid. Dat geld heeft Elio al. Het gaat dus niet om interpersoonlijke solidariteit. Die interpersoonlijke solidariteit zou je nog kunnen verdedigen: de Vlaamse werkende mens is solidair met de Waalse werkende mens. Nu zou het Wallonië niet zijn, als er niet toch een probleem zou zijn: de Waalse politiek van uitkeringen is veel guller dan de Vlaamse. Met andere woorden: de Vlaming moet solidair zijn om de Waal meer van het systeem te laten genieten dan hij zelf. Daar is nog meer over te zeggen. Maar dat is voor een andere keer.

Het gaat dus niet om interpersoonlijke solidariteit, maar om solidariteit tussen twee “landen”. Die solidariteit is belachelijk. Duitsland is voor ons een concurrent. Onze lonen mogen niet stijgen omdat die in Duitsland niet stijgen. Is er een mechanisme van solidariteit tussen Duitsland en belgië ? Of tussen Duitsland en Nederland ?

Maar zeggen de belgicisten dan: Wallonië en Vlaanderen horen toch samen in belgië ? Welnu, in 20018 is Elio er in geslaagd om een groot datacentrum van Google naar Wallonië te halen. Niet toevallig naar de buurgemeente, Saint Ghislain, van Mons waar hij burgemeester is. Voor wie nu “aha” roept en zegt: zie je wel dat Elio toch iets goeds heeft gedaan: dat Google centrum is natuurlijk een succes. Een jager moet toch af en toe met een trofee kunnen pronken. Maar dat plaatselijk succesje betekent niets in het geheel van de Waalse problematiek.

Welnu, toen Google naar Mons kwam is dat in de Waalse pers voorgesteld als een geweldige overwinning op Vlaanderen. Want natuurlijk had ook Vlaanderen dat centrum willen hebben. Dat is de concurrentie tussen de twee “landen”, net zoals de concurrentie tussen belgië en Duitsland. Of nog: Elio is zo vals als mijn kat: hij vraagt solidariteit terwijl hij de concurrentie cultiveert. En de linkse Vlaming trapt daar in.

Als Vlaanderen mee de weg van Elio opgaat, zullen er weer miljarden bovenop de huidige transfers naar Wallonië gaan. Ze zullen daar niets oplossen. Vlaanderen doet alsof het dat geld kan missen. Maar ondertussen is er geen geld voor fatsoenlijk onderhoud van de wegen; moeten mensen een zorgpremie betalen bovenop hun ziekenkasbijdrage; zijn onze pensioenen bij de laagste van Europa; geraken de wachtlijsten in de zorg voor de gehandicapten niet opgelost, en laten we de meest behoeftigen in de kou staan. En ja, ik ben voor een rijkentaks. Maar die zal nooit genoeg opbrengen om de tekorten op te lossen. Zeker niet als van de opbrengst van die taks nog een gedeelte naar de Waalse bodemloze put moet vloeien.

 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *