Wallonië een gidsland ? Ja ! Naar de ondergang !

Knack

Wim Vermeersch Hoofdredacteur van Sampol en verbonden aan Stichting Gerrit Kreveld.

‘Gelukkig zijn er nog de Franstaligen. Gelukkig is er nog gidsland Wallonië’  ‘

Voor links Vlaanderen is het op dit moment met begerige blik kijken naar onze Franstalige vrienden’, schrijft Wim Vermeersch het edito van het oktobernummer van Sampol, over de regionale regeerakkoorden.

Eigenlijk wilde ik jullie deze onzin besparen. Maar ik moet tot mijn afgrijzen vaststellen dat een hoop linksen dit artikel gebruiken om Jambon I aan te vallen. In een vorige blog heb ik zelf kritiek gegeven op het armoedebeleid van Jambon. Maar het moet wel een ietsjepietsje serieus blijven.

Welnu dan. Wallonië gidsland. Er zijn veel thema’s te bespelen die allemaal op hetzelfde uitkomen. Maar ik pik er één uit waarvoor ik al wat cijfertjes had opgezocht: de kinderarmoede.

Homans, in de vorige regering verantwoordelijk voor armoede, werd er op aangevallen dat ze haar belofte om de kinderarmoede te halveren niet heeft waargemaakt. Ze hééft die ook niet waargemaakt. Het zou me te ver leiden hoe dat komt. En eigenlijk is het ook niet terzake. 

Aan de n-va wordt verweten dat ze asociaal is en niet begaan met armoede. Dan worden de belgische armoedecijfers boven gehaald: 15% van de kinderen is arm Is dat geen schande ? En de n-va wil daar niets aan doen. Maar dat cijfer van 15% komt van een studie van Franck Vandenbroucke (ja, de socialist), en Anne-Catherine Guio (Luxemburg Institute of Socio-Economic Research) met de steun van de Koning Boudewijnstichting. Het gaat dus  niet om een andere obscure Vlaemsche onderzoeker, zoals iemand op facebook suggereerde. Die studie heeft ook de opsplitsing gemaakt van de cijfers voor Wallonië, Brussel en Vlaanderen. Welnu, wat blijkt ? In Brussel ligt de kinderarmoede op 29%; in Wallonië op 22% en in Vlaanderen op 8%. Ja, Wallonië is echt wel een gidsland.

Als je naar de Europese cijfers kijkt, dan is Finland koploper in positieve zin: 9,3%. Dat betekent dat als Vlaanderen onafhankelijk zou zijn, het absolute koploper zou zijn. Waar hebben die criticasters het dan nog over ? En hoe eerlijk is het om Homans te pakken op een belgisch cijfer dat niets te maken heeft met de Vlaamse situatie, terwijl Homans op belgisch vlak niets te zeggen heeft omdat armoede- bestrijding een bevoegdheid van de gewesten is. Dat soort oneerlijkheid maakt me woest.

Natuurlijk moet ook dat cijfer van 8% omlaag. Maar dat zal echt niet gemakkelijk zijn. Het was dan ook niet slim van Homans om halvering te beloven. Maar in ieder geval is er een overdonderend verschil tussen Vlaanderen en Wallonië. En dat terwijl Wallonië jaarlijks van Vlaanderen miljarden krijgt toegestopt om dat soort problemen op te lossen. Als Vlaanderen die miljarden voor Vlaanderen zou besteden, zou de kinderarmoede in Vlaanderen misschien zelfs wel nog kunnen dalen. Nu gaat dat geld naar Wallonië dat er niets mee doet. Ik moet oppassen met zo’n uitspraak, want je zou ook kunnen stellen dat zonder het Vlaamse geld het nog erger zou zijn in Wallonië. Dat kan waar zijn, maar eigenlijk verandert het niets aan de zaak. Wat er ook van zij, het verschil is zo groot (bijna maal drie) dat dit niet kan verklaard worden door andere economische omstandigheden. De belgicisten benadrukken graag dat er toch zo weinig verschil is tussen Vlaanderen en Wallonië. Als er toch zo weinig verschil is, vanwaar komen dan die verschillende cijfers ?

Maar ook als je aanneemt dat die omstandigheden daar minder goed zijn, moet je ook weer vragen stellen over de manier waarop ze in Wallonië de problemen aanpakken. Buiten de Vlaamse steun, heeft Wallonië ook nog grote steun gekregen van Europa. Dat is verantwoord om de sluiting van de mijnen en de staalfabrieken op te vangen. Ook Limburg heeft Europese steun gekregen voor de sluiting van de mijnen en de Ford. Limburg heeft iets gedaan met dat geld, ook al is nog niet alles opgevangen. Wallonië heeft er niets mee gedaan. 

En dan verwijst de idioot Wim Vermeersch naar het Waalse regeerakkoord van Di Rupo dat zoveel ambitieuzer en socialer zou zijn dan dat van Jambon.

Di Rupo begint nu aan zijn derde Waalse regering. En ook bij de twee vorige heeft hij uitgepakt met een enthousiasmerend en ambitieus plan. Hij sprak zelfs van een Waals Marshallpan. Welnu, van al die plannen is niets verwezenlijkt. Hier en daar is er een plaatselijk succes geboekt, maar ten gronde is er niets veranderd.

De Waalse socialisten zijn sinds 1980 zowat onafgebroken aan de macht in Wallonië. Ze hebben dus wel wat tijd gehad. Van socialisten zou je verwachten dat ze een sociale maatschappij zouden opgebouwd hebben. Niet dus. Wallonië is niettegenstaande alle steun een sociaal kerkhof gebleven.

Ja, Vermeersch, Wallonië is echt wel een gidsland. Een gids naar de ondergang.

En nu heb ik niets slechts gezegd over de Waal met de pet in de straat. Dat is ook maar een mens die zijn best doet om te overleven, maar er niets kan aan doen. Neen, de Walen zijn niet lui. Maar dat maakt het des te erger: als je een bevolking hebt die wil werken en die bewezen heeft dat ze hard kan werken (het werk in de mijnen en de staalfabrieken ! ) en je slaagt er dan niet in om je streek toch een beetje op peil te brengen, moet je niet triomfantelijk uitpakken met grootse woorden, maar van schaamte in de grond kruipen. Ik vind het spijtig dat ik Di Rupo en konsoorten daar niet bij kan helpen.

Maar het besluit van Vermeersch blijft wel: Wallonië is een gidsland. Vlaanderen moet daar een voorbeeld aan nemen. Of hoe belgicisme aan de hersenen vreet. 

 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *