De waarheid moet, maar mag niet gezegd worden

VRTNWS

Gie Goris

Als De Crem en Flahaut zeggen dat ze waarheid over oorlog Afghanistan niet wisten, hebben ze hun werk slecht gedaan

De consternatie en verontwaardiging die internationaal volgen op de publicatie van de Afghanistan Papers door de Washington Post zijn al even geloofwaardig als de voortdurende zegeberichten die de NAVO, haar lidstaten en de voornaamste mediakanalen gedurende jaren geproduceerd en gereproduceerd hebben. De krant verkreeg de transcripties van honderden interviews met politici en militairen die aan de knoppen zaten van de langste oorlog die de VS ooit voerden. Daarvoor was volgehouden actie voor transparantie en recht op informatie nodig.

Een ontluisterend artikel over een waarheid die iedere denkende mens eigenlijk al lang wist. Alvast de slim denkende mens die ik ben, heeft het soort onthullingen dat de Washington Post brengt niet nodig.

Het is toch evident dat elke verslaggeving over oorlog per definitie propaganda is. Eigenlijk is het al altijd zo geweest, maar eerst de Duitsers en na hen de Amerikanen hebben die propaganda tot een kunst verheven tegenwoordig gesteund door een van de meest perverse “wetenschappelijke” discipline, de communicatiewetenschappen die niet gericht zijn op communicatie, maar op manipulatie. Daarmee heb ik niets goeds gezegd over de Russen of de Chinezen, maar die hebben nu eenmaal minder oorlog gevoerd dan de Amerikanen. 

Ook de zogenaamde objectieve reguliere media kunnen daar niets aan veranderen, want objectieve journalisten worden in oorlogsgebied niet toegelaten. De verslaggeving gebeurt door journalisten die door defensie geselecteerd zijn, en enkel mogen schrijven wat defensie wil dat ze schrijven.

Dezelfde evidentie geldt voor De Crem en Flahaut, maar ook voor alle ministers van buitenlandse zaken en defensie die belgië ooit gehad heeft sinds de tweede wereldoorlog, en nog zal hebben tot het moment dat de Amerikanen de derde wereldoorlog verliezen.

Al die ministers waren uitgesproken Atlantisten. Het is gewoon ondenkbaar dat iemand die kritisch staat tegenover de VS minister van defensie wordt in belgië. Op gebied van defensie is belgië een bezet land, zonder enige onafhankelijkheid. Of ben je de miljardenverspilling van de aankoop van de nieuwe gevechtsvliegtuigen vergeten ?  Ja, even is er enige twijfel geweest, want belgië is niet enkel een land dat militair bezet gebied is, maar het is financieel ook verkocht aan Frankrijk. En dat kan wel eens botsen, want de Fransen zijn koele minnaars van de navo. Maar als puntje bij paaltje komt zijn het altijd de Amerikanen die winnen. Ze hebben nu eenmaal een militaire basis in belgië en zo lang die atoomkoppen daar liggen, zijn de Amerikanen de baas. In dat verband is het ook grappig dat niemand er aanstoot aan neemt dat er in ons land een militaire basis is van een vreemd land. Beeld je eens in dat belgië of om het even welk ander land een militaire basis zou willen in de VS ? 

Ik blijf er van overtuigd dat de n-va-er Vandeput die minister van defensie was bij de aankoop van die gevechtsvliegtuigen zo fel onder druk is gezet door de CIA dat hij daarom is weggevlucht naar het burgemeesterschap van Hasselt. Neen, ik kan dat niet bewijzen. En ik zeg het maar voor zover mijn gedacht iets waard is, maar  het past wel in het geheel van het verhaal.

In dat geheel past ook het pleidooi van Francken voor een sterke navo dat ik eerder besprak. Zou Francken ambitie hebben om federaal minister van defensie te worden ? De kans dat hij opnieuw migratie krijgt is klein, en in de vorige regering was de n-va al geïnteresseerd in defensie… Ja, als hij minister van defensie wil worden, kan hij best nu al zijn liefde voor de navo uitschreeuwen. Niet dat er veel kans is dat de n-va in de nieuwe federale regering zal zitten.

Ik vind het mooi van Gie Goris dat hij het thema ter sprake brengt. Maar meent hij nu echt dat De Crem of de legerleiding ter verantwoording zullen worden geroepen ? Ja, dat zou kunnen als zowat alle partijen zich achter die zaak zouden zetten. Maar dat is weinig waarschijnlijk. En ook als De Crem zou worden afgeschoten op dit dossier, zou dat aan de toekomst niets veranderen. De volgende minister van defensie zou opnieuw juist hetzelfde doen. En De Crem zou beloond worden met een internationaal postje.

Het is gewoon onmogelijk dat de politiek in dit soort zaken onafhankelijk zou ageren. Ik heb het al zo dikwijls gezegd: in het kapitalisme heeft het kapitaal de macht. Daarvoor heet het het kapitalisme. Het kàn dus niet anders of de politiek als machtsuitoefening staat in dienst van het kapitaal. Onze democratie bestaat er in dat de bevolking de mensen mag kiezen die de belangen van het kapitaal gaan verdedigen. Of het nu om eerlijke of om corrupte politici gaat, is niet terzake. Het gaat om het systeem. 

Alle oorlogen gaan om kapitaal. De politici zullen de oorlogen verdedigen die gevoerd worden door het kapitaal waarmee zij verbonden zijn. Of dat goed is voor de man met de pet in de straat, doet er niet toe.

Dat is de wereld waarin wij leven.  En neen, we kunnen daar niet dadelijk iets aan veranderen. Het is dus perfect legitiem om te proberen om in die wereld een zo goed mogelijk leven te leiden. Maar dat mag ons niet beletten om tegelijkertijd ook te ijveren voor een betere wereld. Want deze wereld moet om de zoveel tijd ontploffen en in oorlog terecht komen. En dan gaat het over de toekomst van onze kinderen…

Het is niet omdat het doel niet in zicht is, dat we moeten aarzelen om op weg te gaan.

 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *