Mensen, trek jullie ogen open !

Doorbraak

Philippe Clerick

Jambon geframed door Het Nieuwsblad

Veel stemmingmakerij, weinig cijfers

Voor Jan Jambon heb ik een zekere sympathie sinds ik hem op 7 mei 2007 hoorde spreken op het O-Zon-symposium over onderwijs. Ik had van de man, die voorgesteld werd als bestuurslid van Voka, nog nooit gehoord. Andere sprekers hielden een praatje voor de vuist, maar Jambon las zijn tussenkomst voor van een papiertje. Zoiets maakt op mij een slechte indruk. Maar wàt hij zei was helder en juist

Dit is het eerste artikel over deze “zaak” dat écht informatie geeft. Alles wat ik tot nu hierover gelezen heb was desinformatie. Dat het desinformatie was, was voor mij al duidelijk, maar ik heb er te weinig aandacht aan besteed om die duidelijkheid ook een feitelijke basis te geven.

Clerick is in mijn ogen veel te vriendelijk voor de oppositie van Groen en de Socialisten. Het is niet omdat je tot de oppositie behoort, dat je je tegenstander mag neerhalen met feitelijke onjuistheden. Wat het liegsel Rutten betreft: wat zij hier doet is van een zo grote schandelijkheid dat ze met pek en veren beladen de woestijn zou moeten worden ingestuurd. Het liegsel is zo geobsedeerd door haar ambitie om premier te worden dat ze niet alleen bereid is om te liegen en haar regeringspartner te schofferen, maar zelfs om haar partij op te offeren. Nu voor mij mag die partij opgeofferd worden, maar dat wil nog niet zeggen dat ik het liegsel sympathiek moet vinden omdat ze misschien iets gaat klaarspelen wat ik zou toejuichen.

Waarom zeg ik dat Groen en de Sp-a feitelijke onjuistheden aangrepen ?

Goeman van de Sp-a had het over “hard om zich heen slaan”. Welnu, als Jambon zijn uitspraak had gedaan in het Vlaamse parlement, of in een groot interview, had hij inderdaad hard om zich heengeslagen. Maar hij doet zijn uitspraak in relatief besloten kring bij geestesgenoten. Dat is niét hard om zich heen slaan.

En Rzoska van Groen sprak over een “zeer gratuite uitspraak”. Welnu, als je de cijfers van Clerick over de uitgekeerde sommen bekijkt, zie je dat de mens die het verhaal aan Jambon vertelde misschien wel wat overdreven heeft, maar dat de feitelijke toestand inderdaad onaanvaardbaar was, precies wat Jambon met zijn uitspraak wilde aantonen. En misschien heeft die familie met haar 90.000€ geen huis gekocht in belgië, maar in Turkije ? We weten ondertussen dat er in veel te grote mate misbruik wordt gemaakt van de steun die die arme mensen krijgen.

Die Rzoska kan ik overigens wel pruimen. Hij is een verademing als je hem vergelijkt met het bouwsel Almaci dat in combinatie met het botte mes Calvo de Groenen de verkiezingsoverwinning heeft gekost.

Eigenlijk is heel de kritiek op Jambon onbeschaamde hypocrisie: de criticasters verwijten Jambon dat hij zijn bewering niet heeft gecheckt, maar zelf vallen ze hem aan zonder over de cijfers te beschikken. Of als ze die cijfers wel hadden, om ze te negeren en te verzwijgen.

Bewust heeft die hele meute, gesteund door de belgicistische pers de hele zaak verdraaid: Jambon heeft een uitspraak gedaan in niet officiële omstandigheden, maar in een besloten kring waarin hij probeerde te verantwoorden waarom zijn regering een maatregel terugdraait die door de vorige Vlaamse regering – mét de n-va – is genomen. Daarbij verwijst hij met een overdrijving naar een anomalie die het gevolg is van die maatregel. Het belangrijke hierin is dat het inderdaad een anomalie is, ook zonder die overdrijving.

En neen, ik heb geen sympathie voor Jambon, net zoals ik geen sympathie heb voor de n-va die voor mij slechts een objectieve bondgenoot is tegen belgië. 

Het romantische flamingantisme zegt me niets. Zoals ik in mijn boek Eutopia uitleg ben ik tegen elke nationalisme, dus ook het Vlaamse. Ik kan het denken over de mens in termen van volk wel appreciëren omdat dit denken al vast het element gemeenschap laat meetellen, maar het volk als gemeenschap, basis voor solidariteit, is, onder andere door de migratie voorbijgestreefd. Ook dat vind je in Eutopia. En van de neoliberale politiek wil ik al helemaal niets weten. Elders stel ik dat er geen andere economische politiek mogelijk is dan de neoliberale. Maar die moet dan gevoerd worden door mensen die niet voor die politiek kiezen, maar niet anders kunnen. Voor zover ik het kan zien, hoort de n-va tot de partijen, die net zoals de VLD ideologisch voorstander zijn van het neoliberalisme, al heeft ze, juist om het element gemeenschap in het volk, wel meer aandacht voor sociale accenten. 

Neen, de n-va is dus echt niet mijn partij. Maar ik wordt woest over de intellectuele oneerlijke manier waarop ze wordt aangepakt, net zoals ik woest zou worden als de Groenen intellectueel oneerlijk zouden worden aangepakt. Maar die laat men gerust, want die zijn voor het unitaire belgië. Want dàt is de achtergrond van alles wat zich heden afspeelt op de politieke scène: de wanhopige en krampachtige zelfverdediging van dit onland tegen de bedreiging die de n-va vormt. 

Voor de mensen die het nog niet beseffen: trek jullie ogen open en begin de politieke gebeurtenissen en de politieke verslaggeving van de laatste tijd, eens te bekijken met in jullie achterhoofd de toestand van belgië, en de bedreiging van dit onland door de n-va.

Maar er is meer en erger: de idioten zien niet in dat ze door hun aanvallen op de n-va, het vlaams blok slapend rijk maken. Daardoor maken ze de bedreiging voor het onland nog groter. Dat vind ik niet erg. Maar wel erg is het feit dat ze daardoor het bedje spreiden voor een Vlaanderen dat gedomineerd wordt door een fascistische partij.

Overigens vind ik wel dat de uitspraak van Jambon ongepast was in die zin dat hij moet begrijpen dat hij als minister-president ook in een relatief besloten kring geen uitspraken meer kan doen die een “gewoon” politicus wel kan doen. 

 

2 Antwoorden op “Mensen, trek jullie ogen open !”

  1. Ik lees ergens. Misschien heeft die familie met haar 90000€ een huis gekocht in Turkije. ALS dat zo is,,EN dat gezin gaat daar wonen(wat ik nergens lees) dan is dat toch een win situatie voor ons). Dan hoeven wij niet voor onderdak en bijstand te zorgen. (Of heb ik het mis Charles?)

    1. Sorry, ik ben soms wat slordig en traag met reacties. Je hebt natuurlijk gelijk. Maar het gaat hier duidelijk niet om mensen die dan daar gaan wonen. Dat bestaat ook, en dat kan een interessante zaak zijn voor de Turk die hier een uitkering trekt, daar goedkoop gaat leven en werken waarbij zijn uitkering zijn rijkdom uitmaakt. Het bestaat allemaal, en het is allemaal onaanvaardbaar.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *