Met muziek door de nacht

Youtube

‘Awake at Night’ by Katharina Baker – Oikos Quartet in rehearsal in Leuven

Lang geleden heb ik je een cello solo van John Taverner voorgeschoteld, gespeeld door Liesbet Engelen. Zowel de compositie, als de uitvoering troffen me. Nu kom ik die Liesbet weer tegen op youtube. 

Misschien heb ik iets met de naam Liesbet, maar ik kan er ook niets aan doen. Opnieuw word ik aangesproken.

De muziek is ditmaal van Katharina Baker, die ook de altviool speelt. Het is blijkbaar een life opname van een repetitie.  Opvallend voor mij is de geweldige concentratie waarmee deze artiesten leven tot muziek brengen.

Die Katharina Baker lijkt een intrigerende figuur. Ze was me onbekend, maar ik heb haar naam ingegeven op youtube en krijg dan een aantal uitvoeringen, die me aanzetten om haar voortaan in het oog te houden.

Het is de kracht van muziek dat ze verhalen vertelt zonder woorden, zodat iedereen er ook wel (een beetje) zijn eigen verhaal van kan maken.

Ja, hier word ik stil van. 

Er ontwaakt in mij een diep verlangen. Eerst nog met de vraag naar wàt ik eigenlijk verlang. Nachtelijke duisternis laat me enkel toe om in mezelf te kijken, maar opent tegelijkertijd een ruimte die geen grenzen kent. En zo veropenbaart mijn verlangen zich en wil ik op genomen worden en meegevoerd in die onbegrensde ruimte, waarin ik niet verdwijn, maar besta…

Dat is wat deze muziek bij mij oproept. Maar zolang je er geen drinklied in hoort, krijg je mijn toestemming om er een heel andere interpretatie aan te geven.

 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *